Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

        342                                               06.01.2012 година                                 град Разград

 

                                  

                                                      В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                            ....................... състав

На осми декември                                                                   две хиляди и единадесета година

В публичното заседание в следния състав:

                                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

 

секретар Д.Д.

прокурор ………………..,

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело                                                   490                       по описа за 2011 година

 

 

       Производство по чл.542 от ГПК.

       Депозирана е молба от Г.Х.К., с която моли постановяване на решение, с което да бъде установено че молителката е завършила основното си образование в ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров” през учебната 1981/1982 г. с общ успех, за което следва да бъде издадена диплома за завършено основно образование от съответното учебно заведение. Молителката твърди, че е искала дубликат от диплома си за завършено основно образование от ОУ “Н. Й. Вапцаров”, откъдето получила отказ с аргумент, че архивите се съхраняват в СОУ “Хр. Ботев”. След справка в последното учебно заведение, се установило, че годишните оценки на молителката са нанесени в главната книга на ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров”, но в архива липсвала регистрационна книга за издадените свидетелства за завършено основно образование, поради което и от там отказали издаване на дубликат. Въз основа на изложеното основава претенцията си.

         В срока за отговор по чл.131 от ГПК, посочените от молителката заинтересованата страна – СОУ “Хр. Ботев” не депозира отговор. Заинтересованите страни - Министерство на образованието, младежта и науката и ОУ “Н. Й. Вапцаров” депозират становища. МОМН сочат, че в министерството не се съхраняват данни и копия на документи на ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров”, а в отговора на ОУ “Н. Й. Вапцаров”, се сочи че училището не е заинтересована страна, тъй като със заповед № РД – 14-19/16.08.91 г. СОУ “Н. Й. Вапцаров” се обособява като Гимназия с преподаване на чужди езици и от същата дата се открива новото ОУ , носещо понастоящем името “Н. Й. Вапцаров”. Ето защо ОУ “Н. Й. Вапцаров”, счита че не е зантересована страна в производството. В хода на съдебно заседание представителят на конституираната, като заинтересована страна – ГПЧЕ “Е. Йосиф”, не изразява становище по молбата.

       Представителят на РРП счита молбата за основателна.

      Съдът, като прецени събраните по делото доказателства /служебна бележка изх. № 116/11.03.11 г. на СОУ “Хр. Ботев” гр. Р., копие от удостоверение за сключен граждански брак, удостоверение от ДА “Архиви”, удостоверение № 264/13.06.2011 г. на СОУ “Хр. Ботев”/ и като съобрази становищата на страните, приема за установено от фактическа страна следното: 

     По отношение на молителката Г.Х. Р. /К./, ЕГН **********, в главната книга на ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров” за годишните оценки в края на VІІІ клас за учебната 1981/1982 г. са нанесени оценки по предмети, както следва: Български език – мн. Добър 5, Руски език – среден 3, Френски език – среден 3, алгебра – среден 3, Геометрия – добър 4, Физика – среден 3, Химия – среден 3, биология – среден 3, Морал и право – среден 3, История – среден 3, георграфия – среден 3, Физ. Възпитание – отличен 6, Рисуване – среден 3, Пеене – добър 4, Трудово обучение – среден 3.  Установява се още, че в архива на СОУ “Хр. Ботев” липсва регистрационната книга за издадени свидетелства за завършено основно образование. Основание последно посоченото учебно заведение да издаде удостоверение касаещо архива на ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров” е обстоятелството, че в него се съхраняват архивите на закритите учебни заведения, каквото е и ЕСПУ – то, в което молителката е учила. Регистрационната книга на посоченото учебно заведение обаче, за издадените свидетелства за завършено основно образование за учебната 1981/1982  учебна година, липсва. Последното мотивирало и ръководството на  СОУ “Хр. Ботев” да откаже издаването на дубликат на дипломата на молителката. Останалите представени по делото доказателства установяват, че регистрационната книга на ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров”, не се съхранява и в ДА “Архиви”, както и че със заповед № РД – 14-19/16.08.1991 г., считано от 01.09.1991 г. СОУ “Н. Й. Вапцаров” гр. Р.е обособено, като Гимназия с преподаване на чужди езици. Въз основа на обясненията на представителите на всички заинтересовани страни в производствата се установява и че сочената регистрационна книга не се намира в архивите на нито едно от учебните заведения.

       Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

     Съгласно разпоредбата на чл. 542 от ГПК, по реда на този текст от процесуалния закон може да бъде установен факт с правно значение, който следва да бъде удостоверен с документ съставен по надлежния ред. В нормата е извършено и примерно изброяване: свидетелство за завършено образование, акт за гражданско състояние и други. Всички посочени имат за предмет факти, чието осъществяване има правно значение поради което за обективирането им е необходимо да бъде съставен задължително документ от съответното длъжностно лице, т. е. официален документ. Второто условие е този документ да не е бил съставен или пък да е унищожен или изгубен и вече да не може да бъде възстановен. В случая се претендира да бъде признато по отношение на молителката, че същата е завършила основното си образование през учебната 1981/1982 г. в закрито понастоящем ЕСПУ. Съгласно разпоредбата на действащия към този момент чл. 10 от Указ № 330 за народната просвета, при успешното завършване на курса на основното училище се издава свидетелство за завършено основно образование, като това образование се придобива при обучение от І – ви до VІІІ - ми клас. Следователно твърдения от молителката факт подлежи на установяване посредством изготвянето на нарочен за това документ – свидетелство за завършено средно образование. Действително, съгласно разпоредбата на чл. 64 от ППЗНП,  е възможно съставяне на дубликат от свидетелство за завършено основно образование, който  се издава при наличие на училищна документация, от която е видно, че оригиналният документ е издаден, като в случай, че училището, издало този документ, е закрито, заинтересуваното лице подава молба до училището, където се съхранява училищната документация. Според алинея 4 на посочения текст от закона, в случай, че липсва училищната документация за издаване на дубликат, заинтересуваните лица могат да установят правата си по съдебен ред. Това обстоятелство също бе установено в производството – липсва училищна документация въз основа на която учебното заведение, в което се съхранява архива на закритото ЕСПУ да издаде на молителката дубликат от свидетелството, тъй като липсва регистрационната книга за издадените свидетелства. Същевременно извадката от главната книга, представена по делото, удостоверява обстоятелството, че молителката е завършила основно образование, а освен това в нея се съдържат всички подлежащи на вписване реквизити, които следва да намерят отражение  в свидетелството за основно образование, съгласно изискванията на Наредба № 4/16.04.2003 г. за документите за системата на народната просвета. Ето защо и като прецени, че са налице предпоставките на чл. 542 от ГПК, съдът

 

 

Р    Е    Ш    И    :

       

        ПРИЗНАВА за установено  на осн. чл. 545 от ГПК, че Г.Х. Р. /К./, ЕГН **********, родена на *** ***, е завършила основното си образование в ЕСПУ “Н. Й. Вапцаров” гр. Р. през учебната 1981/1982 г. с общ успех 3,46  и оценки по предмети, както следва: Български език – мн. Добър 5, Руски език – среден 3, Френски език – среден 3, Алгебра – среден 3, Геометрия – добър 4, Физика – среден 3, Химия – среден 3, Биология – среден 3, Морал и право – среден 3, История – среден 3, География – среден 3, Физ. Възпитание – отличен 6, Рисуване – среден 3, Пеене – добър 4, Трудово обучение – среден 3.    

       РАЗПОРЕЖДА на СОУ “Хр. Ботев” гр. Р. да състави свидетелство за завършено средно образование на Г.Х. Р., ЕГН **********, в което да бъдат отразени признатите за установени обстоятелства.

        Решението подлежи на обжалване пред ОС Разград в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: