Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  865,  23.01.2012 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На  петнадесети Декември, 2011година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: Г.М.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело № 876 по описа за 2011година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ Хранкомерс ЦБА” ООД – София, ЕИК ****, със седалище и адрес на управление – гр. С.*********, представлявано от Управител С. Т. Д. ЕГН **********, против  наказателно постановление № 25-2501428/11.08.2011г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.414, ал.1 от КТ на дружеството, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв., за нарушение на чл. 152 от КТ, в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, алтернативно иска приложение на чл.415в от КТ, като счита случая за маловажен и моли за отмяна на обжалваното НП..

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 21.07.2011г. в 16,30ч., ст. инсп. в ДИТ – Търговище – св.  М. в присъствие на св. Ст.С. *** , извършила проверка по работни места по спазване на трудовото законодателство в  обект – магазин за хранителни стоки „ Вароша”, находящ се в гр. Р., ул. „ *****” № *, нает от „ Хранкомерс ЦБА” ООД – София, ЕИК ****, при което установява, че в обекта работи Ив.Ст. Ал. по трудов договор, на длъжност „ продавач – консултант”, като от попълнената декларация лично от нея се установило, че за този ден тя е на работа от 14,00ч. до 21,00ч. На следващият ден – 22.07.2011г. в 08,00ч., контролните органи отново посетили същият търговски обект на дружеството и установили, че работещата в обекта по трудов договор Ив. Ст. Ал., за деня е започнала работа в 07,00ч. до 14,00ч., от попълнена от декларация. По този начин кнтрлните органи констатирали нарушение по чл.152 от КТ, при което жалбоподателят в качеството си на работодател не е спазил правото на Ив.Ст. Ал. на непрекъсната междудневна почивка, която не може да бъде по – малко от 12часа. В присъствие на упълномощено от Управителя лице бил съставен АУАН № 25-2501428/ 22.07.2011г., към който били приложени Декларации, извадка от Правилник за вътрешния трудов ред в обекта, копие на Заповед № 01А/03.01.2011г., Месечен график. АУАН е връчен на упълномощеното лице, подписан от него с възражения.

На 11.08.2011г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен начин, също квалифицирано като такова по чл.152 от КТ, адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.414, ал.1 от КТ, наложил адм. наказание „ имуществена санкция” в размер на 1500,00лв. НП било връчено лично на упълномощеното лице на жалбоподателя на 07.09.2011г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 14.09.2011г.

Актосъставителят- св. М.,***. и заявява, че работи в Д”ИТ” като ст. инспектор и по същество потвърждава изложеното в АУАН, а именно, че при извършване на проверката в обекта на 21 и 22.07.2011г.,  установила, че Ив. Ст. Ал. изпълнява трудови функции по сключен с работодателя трудов договор, който не й е осигурил непрекъснатост на междудневната й почивка, която не може да е по-малка от 12 часа, за което именно съставила и АУАН.

По същество показания в този смисъл дава и св. Ст. С..

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Като подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от лице имащо право на жалба, срещу акт подлежащ на съсдебен контрол, жалбата е допустима, по същество частично основателна. Съгласно дадените от закона правомощия, съдът следва да извърши цялостна проверка на обжалваното НП досежно неговата законосъобразност. В тази връзка съдът намира, че обжалваното НП е издадено от компетентен орган, при спазване на производството и сроковете по установяване на администравното нарушение и налагане на административното наказание.  АУАН съдържа всички задължителни реквизити, посочени в чл.42 от ЗАНН,  точно ясно и пълно е описано нарушението и законовите разпоредби, които са нарушени.

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации, така както са отразени в АУАН, респективно в процесното НП.

Относно възражението на жалбоподателят, че неправилно адм. наказващият орган е наложил санкция по  чл.414, ал.1 от КТ, а е следвало да определи такава по привилегирования състав на чл.415в от КТ, съдът го намира за основателно. Съгласно ТР №3 от 10.05.2011г. на ВАС – „... разпоредбата на  чл. 415в от Кодекса на труда представлява привилегирован състав, приложим в хипотезата на налагане на санкция за нарушенията, изрично упоменати в чл. 414, ал. 1 от същия кодекс...”, ако нарушението може да бъде отстранено веднага и от него да не са произтекли вреди за работници и служители. В конкретния случай, съдът намира, че за Ив. Ст. Ал. не са налице такива вредни последици, защото веднага след констатиране на нарушението причините са били отстранени, отделно от това в обекта е въведено сумарно изчисляване на работното време, при което положения труд следва да бъде заплатен или компенсиран по подходящ начин. По делото няма данни по отношение на „ Хранкомерс ЦБА” ООД – София, ЕИК ****, да е налице влязло в сила НП за същото или друго нарушение на КТ.

В тази връзка съдът намира възраженията на жалбоподателя, че атакуваното НП е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, за неоснователни. Не са налице и основания по чл.28 от ЗАНН, доколкото осъщественото нарушение касае основни задължения на работодателя във връзка с упражняване правото на работници / служители на пълноценна почивка и отдих.

В този смисъл съдът намира, че санкцията на нарушителя следва да бъде определена по привилегирования състав на чл.415в от КТ и в тази част обжалваното НП следва да бъде изменено.  

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ИЗМЕНЯВА наказателно постановление № 25-2501428/11.08.2011г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, в частта, с която на „ Хранкомерс ЦБА” ООД – София, ЕИК ****, със седалище и адрес на управление – гр. С.*******, представлявано от Управител С. Т. Д. ЕГН ********** на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.414, ал.1 от КТ, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв., за нарушение на чл. 152 от КТ, като на основание чл.415в от КТ, намалява размера на административното наказание "Имуществена санкция" от 1500,00лева на 300,00 лева.

ПОТВЪРЖДАВА № 25-2501428/11.08.2011г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище в останалата част,като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: