П Р И С Ъ Д А

 

                                              2012 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     седемнадесети януари                                                     2012 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

                          

Секретар: Д.Д.

Прокурор: Веселин Якимов

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 984 по описа за 2011  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Г.Б.М., роден на *** ***., бълг. гражданин, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 18/19.10.2009 г. в с. Побит камък, общ. Разград, на път ІV.21424, на километър 24+600, посока от кръстовището с път ІІ-49 /гр. Разград-гр. Кубрат/ към с. Побит камък, общ. Разград при управляване на МПС – т.а. “Форд Транзит Т 350” с рег. № ******* е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 5, ал. 1 от ЗДвП – Всеки участник в движението по пътищата: т. 1 “с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди”; чл. 5, ал. 3 “На водача на пътното превозно средство е забранено – т. 1 “Да управлява превозното средство под въздействие на алкохол, наркотици и други упойващи вещества”;чл. 20, ал. 1 – “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства които управляват”; ал. 2 “Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат когато възникне опасност за движението”; чл. 21 “При избиране на скоростта на движение на водача на пътното превозно средство от категория “С” е забранено да превишава 50 км/ч, и по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди, както следва: На т.а. “Форд Транзит Т 350” с рег. № ******, собственост на “Интерлийз Ауто” ЕАД гр. София, с управител и изпълнителен директор А. ***, на обща стойност 12 161,96 лв., и на 1 бр. бетонен стълб за електроразпределителната мрежа, 5 бр. куки, 5 бр. втулки и 5 бр. електропорцеланови изолатори, на обща стойност 272,00 лв., собственост на “Е.ОН България” Мрежи-АД гр. Разград с МОЛ А.А.К. ***, всичко на обща стойност 12 433,96 лв. – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “а”, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.54 от НК  му налага наказание  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г във вр. с чл.343б, ал.1  от НК  МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ “Лишаване от право да управлява МПС” за срок от  ЕДНА ГОДИНА.

ПРИЗНАВА подсъдимият Г.Б.М., роден на *** ***., бълг. гражданин, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 18/19.10.2009 г. в с. Побит камък, общ. Разград е управлявал МПС – т.а. “Форд Транзит Т 350” с рег. № ******, с концентрация на алкохол в  кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,33 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл.54 от НК  му налага наказание ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 343г във вр. с чл.343б, ал.1  от НК  МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ “Лишаване от право да управлява МПС” за срок от  ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА времето през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 19.10.2009 г.

НА ОСНОВАНИЕ чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подсъдимия Г.Б.М., а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ МЕСЕЦА.

НА ОСНОВАНИЕ чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изтърпяването на така наложеното наказание за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл.23, ал. 2 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание наказанието “Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА на основание чл.45 от ЗЗД подсъдимия Г.Б.М. да заплати на “Е.ОН България” Мрежи-АД гр. Варна сумата  в размер на 272.00 лв. представляваща обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди, ведно със зак. лихва считано от 19.10.2009 г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА подсъдимият Г.Б.М., EГН **********, да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата 645.60 /шестстотин четиридесет и пет лв. и 60 ст./ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград, сумата  95.00 / деветдесет и пет лева/  лева разноски в съдебното производство и 50.00 лв. държавна такса върху уваженият размер на гр. иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: