Р Е Ш Е Н И Е

Номер 360                                              17.01.2012 г.                                   гр.Разград

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На дведесет и първи декември                                            две хиляди и единадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

Секретар  Д.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1175 по описа за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производството е с правно основание чл.19 ал.3 от ЗЗД.

            Депозирана е искова молба от  Х.А.К. срещу К.Г. и А.Г., с която е предявен иск за обявяване на предварителен договор за окончателен. Претендира и направените по делото разноски. Сочи, че между страните е сключен предварителен договор на 10.10.2006 г. за покупко-продажба на поземлен имот – дворно място в с.Ез. с площ 400 кв.м. заедно с жилищна сграда с две стаи, парцел ХІV-601 в кв.70 за сумата 2 000 лв. Към исковата молба са приложени нотариален акт – 2 бр., скица, удостоверение за данъчна оценка, договор, дакларация, удостоверение за иденстичност, пълномощно.

            Ответниците не заявяват становище.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка:  На 10.10.2006 г. между ищеца Х.А.К. и ответниците, представлявани от А. М. К. е сключен договор за покупко-продажба, в който е посочено, че К.Г. /К. Х. И./ и А.Г./А. Х. И./ продават на ищеца дворно място в с.Ез., общ.Ц. К., ул.”****”, №* с площ 400 кв.м. заедно с жилищна сграда с две стаи, представляващ парцел ХІV-601, кв.70, при граници от двете страни улица, А. Ю. и М. Я. по нотариален акт №*, т*4, дело №9** г. за сумата 2 000 лв., заплатена от купувача на продавачите изцяло и в брой при сключването на договора. Договорът е сключен в писмена форма. Според нотариалния акт, към който препраща договора Р. Ч. и съпругата му Ем. М. продават на К. Х. И. 400/1000 идеалничасти от дворно място, цялото от 1000 кв.м., урегулиран парцел ХІV-601 , а по кадастрална основа 980 кв.м. в кв.70 по плана на с.Ез. заедно с построената в него жилищна сграда от две стаи.

            По делото е представен и нотариален акт №**, т.*, дело №*** г. , с който М. М. и Ф. М. са продали на А. Т. Г.  своя недвижим имот, представляващ 600/1000 кв.м. в с.Ез. ,за което е отреден парцел ХІV-601 в кв.70  по плана на същото село заедно с построената в източната част на имота жилищна сграда от 70 кв.м.

            По сега действащия план на с.Ез., чието последно изменение от от 2003 г.УПИ ХІV е от 768 кв.м. Според скицата в него са построени двуетажна полумасивна жилищна сграда, паянтова жилищна сграда и паянтова стопанска постройка. Двуетажната сграда е в източната част на имота, а полумасивната жилищна – в западната част.

            По делото е разпитана свидетелката Ак.. В показанията си същата съобщава, че е роднина на ответниците. Същите продали имота си през 2006 г. Парите били получени от майката на К. И.. След 2006 г. ответникът се е връщал няколко пъти в Република България, но без съпругата си.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният насрещен иск с правно основание чл.19 ал.3 от ЗЗД е основателен. Предварителния договор е сключен в предвидената от закона обикновена писмена форма  и съдържа всички задължителни реквизити на окончателен договор за покупко-продажба. С него ответниците чрез техния пълномощник са поели задължение да прехвърлят собствеността върху недвижимия имот на ищеца. Последният е изправна страна, тъй като е изплатил цялата сума по договора при подписването на същия , а ответниците не са го изпълнители ,тъй като до 30.06.2007 г. /сатата, фиксирана в договора/ не са окозали необходимото съдействие за сключване на окончателен договор. При сключването на договора не е взето предвид изменението на ПУП със заповед №106/2003 г., с което на основание пар.8 от ЗУТ линиите на дворищната регулация са променени в рамките на съществуващата кадастрална основа. С това изменение на ПУП, извършено по волята на съсобствениците е преобразувано правото им на собственост още преди сключването на предварителния договор и това право продължава да съществува в този обем и към настоящия момент. Тъй като никой не може да прехвърли повече права, отколкото има, при обявяване на предварителния договор за окончателен, съдът следва да го обяви за такъв досежно идеална част от имота, така както е променен с изменението на ПУП през 2003 г.

            Ищецът като приобретател на имота на възмездно правно основание следва да заплати местна такса на Община Цар Калоян, която според чл.13 от Наредба №12 на Общински съвет Ц. К. за определяне размера на местните данъци е 2% върху 2 000 лв. /продажната цена/, а именно 4%.

            Според Тарифата на нотариалните такси нотариалната такса за прехвърляне на имот с договор /нотариален акт/ за покупко-продажба е 58,50 лв. Същата следва да се внесе по сметка на РРС на основание чл.364 ал.1 от ГПК.

            Воден от гореизложеното,Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

           

            ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН предварителния договор от 10.10.2006 г., с който К.Г. /К. Х. И., ЕГН ********** *** и А.Г. /А. Х. И., ЕГН ********** ***, представлявани от А. М. К., ЕГН **********, упълномощен с пълномощно от 28.01.2003 г. продават на Х.А.К., ЕГН ********** *** следния недвижим имот: 400/1000 идеални части от дворно място урегулиран парцел ХІV-601 /четиринадесет римско, шестстотин и едно арабско/, цялото от 768 кв.м. /седемстотин шестдесет и осем квадратни метра/ в кв.70 /седемдесет/ по плана на с.Ез., обл.Р., заедно с построената в него жилищна сграда от две стаи при граници на дворното място: от двете страни улици, УПИ ХІІІ-579 и ХV-600 за сумата 2000 лв., платена изцяло и в брой при сключването на предварителния договор.

            ОСЪЖДА Х.А.К., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ  по сметка на Община Ц.К. местна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/.

          ОСЪЖДА Х.А.К., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС такса за прехвърлянето на имота в размер на 58,50 лв. /петдесет и осем лева и петдесет стотинки/.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

            Препис от решението да бъде издаден само след като Х.А.К., ЕГН ********** *** докаже, че са заплатени разноските по прехвърлянето и дължимите данъци и такси за имота.

 

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: