Р Е Ш Е Н И Е

№351/17.01.2012г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на деветнадесети декември, две хиляди и единадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : В.Д.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1534 по описа за 2011г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Искът е за отмяна на дарение и е предявен на основание чл.227 ал.1 б.”в” от ЗЗД.

            Ищците молят съда да постанови решение, с което да отмени сключения между тях и ответника договор за дарение с нотариален акт №** т.* рег.№** дело №** ****г. на нотариус Н.С., поради това, че  първите двама от тях се нуждаят от издръжка, искали са такава от надарения, но той е отказал да я дава.

            Ответникът  не депозира писмен отговор, редовно призован не се явява в съдебно, не изпраща представител и не заявява становище по иска.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представените по делото нот.акт №** т.*1 рег.№*** дело №** от **.**.****г. на нотариус Н.С. с район на действие РРС, както и от у-ние за наследници №****/**.**.****г. на кметство с.Д., община Р., страните по делото са братя и сестри и на 02.02.2011г. двете сестри и по-малкия брат са дарили на по-големия от тях-ответника Ф., своите 3/4 ид. части от съсобствената им нива от 3,015 дка, находяща се в землището на с.Л., останала в наследство от майка им А. И. Х. Съгласно показанията на разпитания по делото свидетел-св.Н. М., при вземане на решение за направа на дарението страните са се разбрали, че ответника при нужда ще помага на ищците. През м.май 2011г. първите две ищци, поради нужда от лекарства, поканили писмено ответника да им заплаща по 70 лева месечно, тъй като освен получаваните минимални пенсии нямат други доходи. Видно от поканата л.10 от делото, ответникът е получил същата на 27.05.2011г., но отказал да дава издръжка, тъй като „нямал възможност”-виж показанията на св.Н. М.

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното:

Предявеният иск е основателен и доказан. По делото се установиха трите кумулативно необходими предпоставки за да се уважи иска по чл.227 ал.1 б.”в” от ЗЗД: дарителите се нуждаят от издръжка, поискали са такава от надарения, но той е отказал да им я даде. Затова иска като основателен следва да се уважи.

            С оглед разпоредбата на чл.78 ал.1 от ГПК, ответникът дължи на ищците и направените по делото разноски, които са в размер на 150 лева.

            По изложените съображения съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И  :

 

            ОТМЕНЯВА ДАРЕНИЕТО извършено от Ф.Б.Н. с ЕГН-********** ***, Х.Б.Х. с ЕГН-********** и Х.Б.Х. с ЕГН-**********,*** С.” №** в полза на Ф.Б.Х. с ЕГН-********** *** с нотариален акт №** т.* рег.№*** дело №** от 02.02.2011г. относно 3/4 ид.части от ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с начин на трайно ползване: НИВА , с площ от 3,015 декара, четвърта категория, находяща се в землището на с.Л., община Р. в местността „К.”, съставляваща имот №****** по плана за земеразделяне на селото, ЕКАТТЕ-*****, при граници: ПИ №******; ПИ №******-полски път, ПИ №****** и ПИ №******-полски път.

            ОСЪЖДА  Ф.Б.Х. с ЕГН-********** *** да заплати на: Ф.Б.Н., Х.Б.Х. и Х.Б.Х.,*** общо сумата от 150 лева разноски по делото.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: