РЕШЕНИЕ

 

№8                                        25.01.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на тринадесети януари                                                 две хиляди и дванадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1022 по описа за 2011г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от представителя на ЕТ «Е.-Б. Р.» гр. Л., чрез пълномощник, срещу Наказателно постановление № ***  от ***г. на Директора на Дирекция “И. т.” – гр. Т., с което на жалбоподателя в качеството му на работодател е наложено наказание имуществена санкция в размер на 100 лв на основание чл.416 ал.5, във вр. с чл.415в от КТ за нарушение на чл.408 ал.2 КТ.  Излагат се доводи за незаконосъобразност на НП и се моли за неговата отмяна.

В съдебното заседание на РРС процесуалният представител на жалбоподателят поддържа жалбата по изложените в нея съображения. Твърди, че жалбоподателят е имал регистрирана ревизионна книга за този обект от по-рано.

Ответната страна ДИТ гр.Т., чрез представителя си, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, жалбата е  неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №***  от ***г. на Директора на Дирекция “И. т.”–гр.Т. на  жалбоподателя в качеството му на работодател е наложено наказание имуществена санкция в размер на 100 лв на основание чл.416 ал.5във вр. с чл.415в от КТ, за нарушение на чл.408 ал.2 КТ. Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №*** от ***г.,  като в акта и впоследствие в НП е приета следната фактическа обстановка «При проверка на работни места в обект бистро «Р..» в гр.Л., ул.»Д.» № ***, стопанисван от ЕТ «Е.-Б. Р.» - гр.Л., извършена на ***г. е установено, че работодателят не е осигурил в контролирания обект ревизионна книга за вписване на констатациите и предписанията на контролните органи от ИТ при извършване на проверки в обекта.» При посоченото нарушение не са произтекли вредни последици и то е отстранено веднага след установявнаето му – при приключване на проверката на ***г. на контролния орган е представена заверена в ИТ ревизионна книга за посочения обект. Прието, че жалбподателят е нарушил чл.408 ал.2 КТ, като на основание чл.415в от Кт, му е наложено наказание имуществена санкция в размер на 100лв.

Като свидетел  по делото е  разпитана М.М. - актосъставител. Същата установява, че при проверка процесния ден на обекта стопанисван от жалбоподателя установила, че няма ревизионна книга. В нея следвало да впише констатираното тогава нарушение което установила, че барманката нямала трудов договор. Собственичката и управител на фирмата присъствала на проверката и потвърдила, че няма такава книга, поради което св.М. съставила контативен протокол за това обстоятлество. На насрочената проверка по документи на ***г. в офиса на инспекцията, била представена ревизионна книга, която била заверена в инспекцията на ***г.

По делото са приложени препис извлечение от ревизонна книга №***г. и препис извлечение от ревизионна книга №***г.

По изложената фактическа обстановка не се спори, поради което съдат приема за установена, изложената такава в акта и НП, позовавайки се на събраните по делото доказателства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

АУАН и НП са съставени от компетентни лица, в предвидената от закона форма и при съставянето им, не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да налагат отмяна на наказателното постановление, съгласно чл.42 и чл.57 ЗАНН. Съгласно чл.416 ал.1 изр. второ от КТ, редовно съставените актове по този кодекс имат доказателствена сила до доказване на поротивното. Не се събраха доказателства, които да оборят изложените факти в акта и НП. Разпитаната свидетелка, установява факта, че при извършената в обекта проверка е нямало ревизионна книга заверна от ИТ, което е потвърдила пред нея и жалбоподателката.

С оглед данните по делото съдът приема, че инкриминираното в атакуваното НП деяние, съставлява от обективна страна административно нарушение по чл.408 ал.2 КТ, съгласно която норма, работодателят е длъжен да осигури отделни ревизионни книги в предпириятието, в неговите поделения обекти, работни площадки, както и на другите места където се полага наемен труд. Те се предоставят задължително на контролните органи при извършване на проверка. В разглеждания случай от събраните доказателства се установява, че жалбоподателят в качеството си на работодател не е осигурил в горепосочения обект, ревизионна книга заверена от ИТ по седалище на предприятието. Съдът намира за неоснователно възражението на процесуалния представител на жалбподателя, че е била заверена ревизионна книга от ***г. По това обстоятлество не се спори, но същото е ирелевантно за спора. Нарушението в случая се изразява, не в липсата изобщо на такава книга, а в това, че в този обект не е имало такава книга в момента на проверката извършвана от контролните органи. Съдът намира, че поведението на жалбоподателя правилно е квалифицирано  като нарушение по чл.408 ал.2 от КТ. Ревизионната книга е заверена на ***г., с което нарушението е отсрстранено веднага/няколка дни/ след установяването му и от него не са произтекли вредни последици. За да са налице предпоставките на чл.415в от КТ не следва просто нарушението да може да бъде отстранено, а и да е сторено. Няма доказателства за вредни последици. Наложеното наказание е в минималния законов размер посочен в разпоредбата на чл.415в от КТ, поради и което не може да бъде изменяно.

Поради всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                                 Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №***  от ***г.  на Директора на Дирекция “И. т.” гр. Т., с което на ЕТ «Е.-Б. Р.» гр. Л. в качеството му на работодател е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 100 лв на основание чл. 416 ал.5, във вр. с чл.415в от КТ за нарушение на чл.408 ал.2 КТ

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                                            Районен съдия: