П Р И С Ъ Д А

 

                                           2012 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На  двадесети януари                                                              2012 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА                               

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  НАДЕЖДА КОЛЕВА

                                                                           СТЕФКА ДИМОВА

                                                                   

Секретар: Д.Д.

Прокурор:    Павлинка Узунова

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №  1068           по описа за 2011   година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимият М.В.М. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 01.01.2011 г. до 11.02.2011 г. в с. Топчий, в съучастие като съизвършител със С.И.М.,  чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот е отнел чужди движими вещи – 4 литра нафта на стойност 9.80 лв., 20 метра мостови кабел със сечение 6 кв. мм. на стойност 9.00 лв., две стоманени тръби с диаметър 100 мм. с дебелина на стената 10 мм. и дължина 2.5 м. на стойност 48.40 лв., парчета винкел и арматурно желязо – 10 кг. на стойност 4.40 лв., всичко на обща стойност 71.60 лв. от владението на Д.И.Х. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, като макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си – престъпление по чл.195, ал.1, т.3, пр.1 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК , поради което и на основание чл.58а, ал.4 във вр. с чл.55, ал.1, т.2, б.”б” от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки:

А/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ по настоящ адрес на подсъдимият с периодичност два пъти седмично за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

Б/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА.

В/ 150 ЧАСА безвъзмезден труд в полза на Обществото за срок от една година и шест месеца.

ПРИЗНАВА подсъдимият М.В.М. със снета по- горе самоличност ЗА НЕВИНОВЕН по същото време и на същото място да е извършил деянието в условията на повторност, като го ОПРАВДАВА по обвинението за извършено престъпление по чл.195, ал.1, т.7 от НК.

ПРИЗНАВА подсъдимия С.И.М. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 01.01.2011 г. до 11.02.2011 г. в с. Топчий, в съучастие като съизвършител с М.В.М. , в условията на повторност, като случаят не е маловажен, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот е отнел чужди движими вещи – 4 литра нафта на стойност 9.80 лв., 20 метра мостови кабел със сечение 6 кв. мм. на стойност 9.00 лв., две стоманени тръби с диаметър 100 мм. с дебелина на стената 10 мм.  и дължина 2.5 м. на стойност 48.40 лв., парчета винкел и арматурно желязо – 10 кг. на стойност 4.40 лв., всичко на обща стойност 71.60 лв. от владението на Д.И.Х. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои -  – престъпление по чл.195, ал.1, т.3, пр.1 и т. 7 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2  от НК, поради което и на основание чл. 58а, ал.4 във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ ДЕВЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, което да изтърпи при СТРОГ РЕЖИМ в затворническо общежитие от закрит тип.

ОСЪЖДА подсъдимите М.В.М. И С.И.М. със снети по – горе самоличности да заплатят за разноски по делото в полза на Държавата сумата от 35.00 лв. 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                     

                                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                      1.

 

                                                      2.