Р Е Ш Е Н И Е

Номер 336                                            06.01.2012 г.                                     гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На шести   декември                                                 две хиляди и единадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: Константин Косев

 

Секретар Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 2394 по описа за 2010 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.87 ал.3 от ЗЗД.

                Депозирана е искова молба от Д.Г.Г. *** срещу Е.Ч. за разваляне по отношение на ответника на договор за прехвърляне на имот за издръжка и гледане. Твърди се че ищцата прехвърлила при равни права на ответника  и на лицето Г.К.И. 1/2 от правато на собственост от процесния имот. Спрямо второто лице искът е оттеглен. Твърди, се че ответникът Е. Ч. не полагал грижи за ищцата, нито осигурявал някаква издръжка.

             Ответникът Е.Ч. е призован по реда на чл.47 ГПК. Назначеният му особен представител изразява становище за неоснователност на иска.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: С договор, сключен под формата на нотариален акт №**, т.**, рег. №****, дело №****/2008 г. на нотариус с район на действие РРС ищцата Д.Г.Г. е прехвърлила при равни права на ответника Е.Ч. и Г.К.И. 1/2 от правото на собственост от следния свой недвижим имот: самостоятелен обект с идентификатор №61710.502.641****, находящ се в сграда №** разположена в поземлен имот с идентификатор №61710*****, който самостоятелен обект е с предназначение жилище /апартамент/, състоящо се от една спалня, хол, кухня  и сервизни помещения със застроена площ от 59,55 кв.м., с адрес гр. Р., ул. **** №**, вх.**, ет.**, апартамент №**  срещу задължението  приобретателите да поемат грижите по гледането и издръжката на ищцата, като й осигурят спокоен и нормален живот, какъвто е водила досега, докато е жива. Посочено е, че прехвърлянето се извършва и за полаганите до сега грижи в продължоение на десет години. Ищцата запазва безвъзмездно правото си да ползва и живее в имота  до края на живота си. Съдът намира за несъмнено, че ответникът не е полагал грижи за ищцата след сключване на договора. Същият не живее в града – понастоящем местожителството му е неизвестно. Не е давал издръжка. За тези изводи съдът се основава на показанията на разпитаната свидетелка – съседка на ищцата. Ищцата е инвалид, видно от представената медицинска документация и ползва услугите на личен асистент, тъй като не може да се обслужва сама. Грижите за ищцата са осъществявани именно от личния асистент, но не и от приобретателя по договора, който дори не я е посещавал.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:                    Така предявеният иск се явява основателен и доказан. Предвид характера на договора за прехвърляне на недвижим имот срещу поемане на задължение за издръжка и гледане  именно ответника по договора за неговото разваляне следва да докаже изпълнението му, тъй като той черпи благоприятни последици от съществуването на този факт.       И за да бъде прието, че договорът е изпълняван това изпълнение трябва да бъде в пълен обем, непрекъснато във времето и съответно на потребностите на прехвърлителя. От събраните доказателства не може да се направи извод, че ответникът Е.Ч. е престирал по договора. Напротив, всички представени доказателства установяват, че ищца разчита на грижите на   трети лица. Дали в даден предходен момент /преди сключване на договора/ ответникът е полагал някакви грижи, с оглед съдържанието на договора, е отделен въпрос, но при всички случаи изводите за неизпълнение на договора от негова страна остават, тъй като същият не е изпълнил задължението си да се грижи за ищцата от момента на сключване на договора. Ето защо искът следва да бъде уважен и договорът следва да се развали частично – досежно частта от имота прехвърлена на ответника Е.Ч..

            Ответникът следва да заплати на ищцата и направените от последната разноски.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

                РАЗВАЛЯ  договора,  сключен с нотариален акт №**, том **, рег. №****, дело №***/2008 г. на нотариус с район на действие РРС, с който Д.Г.Г. ЕГН ********** е прехвърлила при равни права на ответника Е.Ч. и Г.К.И. 1/2 от правото на собственост от следния свой недвижим имот: самостоятелен обект с идентификатор №61710.502.64****, находящ се в сграда №**, разположена в поземлен имот с идентификатор №61710.502****, който самостоятелен обект е с предназначение жилище /апартамент/, състоящо се от една спалня, хол, кухня  и сервизни помещения със застроена площ от 59,55 кв.м. с адрес гр. Р., ул. **** №**, вх.**, ет.**, апартамент №**  срещу задължението  приобретателите да поемат грижите по гледането и издръжката на ищцата, само в частта относно прехвърлената на Е.Ч., гражданин на Р Турция, роден на ***г.  част от правото на собственост върху имота, срещу поетото от последния задължение за гледане и издръжка.

            ОСЪЖДА Е.Ч., гражданин на Р Турция, роден на ***г. да заплати на Д.Г.Г. ЕГН ********** сумата от 606,00 /шестстотин и шест/ лв за разноски поделото.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: