Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                         № 76, 27.02.2012 г., град Разград

 

                                  В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                      състав

 На двадесет и четвърти февруари                          две хиляди и дванадесета година

 В публично заседание в следния състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                            

 Секретар Г.А.

 Прокурор  И.Рангелова

 като разгледа докладваното от председателя

 гр.дело № 170 по описа за 2012г.

 

            Производството е по реда на чл.30 и на чл.26 от Закона за закрила на детето.

            Постъпила е молба от Дирекция “Социално подпомагане”-гр.Разград за прекратяване настаняването на децата М. Б. и Д. Б. за отглеждане в семейство на роднини и настаняването им в професионално приемно семейство.

            Заинтересованите страни А.Р.С. и М.Б.С., редовно призовани не се явяват и не заявяват становище по настаняването.            

            Представителят на РРП също счита молбата за основателна.

            Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Видно от представеното удостоверение за раждане родители на двете деца са А.С. и М.С.. От съвместното си съжителство имат родени десет деца, пет от които са починали в ранна бебешка възраст. Смъртта им се дължи на неадекватните родителски грижи. С решение №177/24.06.11г. по гр.д. №863 от 2011г. на Разградския районен съд децата са настанени в семейството на тяхната леля по бащина линия. Междувременно В.Д. е придобила квалификация и е утвърдена със заповед №ЗД-РД01/05.12.11г. за професионално приемно семейство. С нея са сключени два договора за настаняване на децата в професионално приемно семейство №ЗД-94 ВВ/001 и № ЗД-94 ВВ /002 от 03.01.12г. Със заповеди №ЗД-РД01/0001и №ЗД-РД01/003 от 03.01.12г. временно е прекратено настаняването на децата, като със заповеди №ЗД-РД01/0002 и №ЗД-РД01/004 от 03.01.12г временно са настанени в професионално приемно семейство на В.Д.. В семейството има всички необходими условия за отглеждането на малки деца. Те се чувстват добре.

            Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Искането е основателно. Замяната на една мярка с друга в случая е оправдана. Целта на ЗЗД е реинтеграцията и социализацията на детето в семейна среда. В случая с оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира за безспорно установено, че В. Д. е придобила професионална квалификация и ще може още по-добре и професионално да полага грижи за децата. По този начин те ще бъдат по-добре обезпечени, а професионалната приемна грижа-  по-мотивирана. По този начин се гарантират правата и интересите на децата. Съдът намира, че именно тази /настаняване в професионално приемно семейство/ е правилната мярка за неговата закрила по смисъла на чл.26 ал.1 от ЗЗД.

          Досежно искането за постановяване на „заместваща приемна грижа“ съдът не може да се произнесе. В заповедите за временно настаняване на децата в приемно семейство Директорът на Д“СП“ не е уредил условията за ползване на „заместващата приемна грижа“ съгласно чл.20 НУРКПУПСНД. При уреждането им следва да се съобразят разпоредбите на чл.155 ал.4 КТ и чл.156 ал.1 т.2 КТ.

           Воден от гореизложеното и на основание чл.235 ГПК, съдът

 

                                              Р     Е     Ш     И     :

 

            ПРЕКРАТЯВА настаняването на децата М. М.Б., ЕГН ********** и Д. М.Б., ЕГН ********** в семейството на В.А.Д., извършено с решение №177/24.06.11г. по гр.д.№863/11г. на Разградския районен съд, КАТО ПОСТАНОВЯВА НОВА МЯРКА:

            НАСТАНЯВА децата М. М.Б., ЕГН ********** и Д.М.Б., ЕГН ********** за отглеждане в професионалното приемно семейство на В.А. Д., ЕГН ********** ***.

            Решението подлежи на незабавно изпълнение.    

            Да се изпрати репис на Д”СП”-Разград.

             Решението подлежи на обжалване и протестиране пред РОС в 7-дневен срок от съобщението.

 

 

                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: