Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  72                         27.02.2012 година                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На  двадесет и трети февруари                                         Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Г.М.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 3 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от П.И.Т. *** против наказателно постановление № 1847/27.10.2011г. на Началник сектор ПП при ОД на МВР-Р., с което му е наложена глоба в размер на 300лв. на основание чл.182, ал.1, т.5 от ЗДвП, за нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, в която счита НП за незаконосъобразно, издадено при съществени нарушения на административно-процесуалните правила, и моли да бъде отменено изцяло. Защитникът му- адв.Б. поддържа жалбата и моли НП да бъде отменено.

Въззиваемата страна – ОД на МВР-Р., при редовност в призоваването не се явява представител и не заявява становище по жалбата.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 1847/13.10.2011г., съставен на жалбоподателя, за това, че “на 06.02.2011г. в 09:42:34ч. по път *-** в с.О. посока гр.Р. на GPS координати ** *****.**** и ** *****.**** управлява лек автомобил А. Р. *** с рег. № * **** **, собственост на М. Я. Ч. гр.В., м.С. Н. 1, бл.41. При ограничение на скоростта за движение в населено място 50 км/ч управлява със скорост 91 км/ч, като превишава скоростта с 41 км/ч. Скоростта е измерена с мобилна система за видеоконтрол TFR1-M с инв.№ 554 и е намалена с 3 км/ч възможната грешка на техническото средство. Нарушението е заснето с видеоклип № 3891, с което е нарушил чл.21, ал.1 от ЗДвП”. Обстоятелствата по АУАН са изложени и в НП, поради което и на основание чл.182, ал.1, т.5 от ЗДвП на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 300 лв. Към преписката са приложени клип № 3891 от радар № 554, декларация от М. Я. Ч., декларация от П.И.Т., докладна записка, писмо до ОДМВР-Р., писмо до ОДМВР-В., писмо до РУП-Б..

По делото е разпитан свидетелят К. /актосъставител/, който заявява, че работи като мл.автоконтрольор към ПП при ОД на МВР-Р. В конкретния случай акта е съставен за нарушение на ЗДвП установено с мобилна система за видеоконтрол, което е на дата 06.02.2011г. на главен път *-**, отсечката с.О.. Системата е засякла процесния автомобил А. Р., заснет е клипа и впоследствие свидетелят е съставил АУАН като е описал нарушението, без обаче да изписва имената на нарушителя и датата на съставяне на акта. След това акта е изпратен в съответната дирекция и колегите му са изписали имената на нарушителя и датата на съставяне на акта.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е основателна и доказана и следва да бъде уважена като такава, а НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено от съда. Съгласно дадените от закона правомощия, съдът следва да извърши цялостна проверка на обжалваното НП досежно неговата законосъобразност. В тази връзка, съдът намира, че обжалваното НП и АУАН не отговарят на формалните изисквания на ЗАНН, тъй като не е спазена процедурата по съставяне на АУАН, което се явява съществено процесуално нарушение. В случая нарушението е констатирано на 06.02.2011г. от св.К. след разпечатка на записванията на мобилната система за видеоконтрол, от която се вижда, че въпросния автомобил се е движил с превишена скорост, като не е бил известен конкретния нарушител. В тази връзка е изратен АУАН /без попълнени имена на нарушител/ на колегите им от В. /към ОДМВР-В./, които са издирили собственика, изпратили за издирване на лицето, управлявало автомобила в РУП-Б. и последните впоследствие вписали имената на жалбоподателя на мястото на извършител, след което върнали АУАН, който е заведен в ОДМВР-Р. на 13.10.2011г., като не е посочена дата на съставяне на акта. Всичко това сочи на грубо нарушение на процедурата по чл.40 и следващите от ЗАНН относно съставяне на акта за установяване на административно нарушение, с който именно се образува и административнонаказателното производство. Правилото е, че акта се съставя в присъствие на нарушителя и на свидетелите, присъствали при извършване или установяване на нарушението /ал.1/, а ал.2 предвижда кога акта се съставя в отсъствие на нарушителя- когато е известен, но не може да се намери или след покана не се яви за съставяне на акта. В случая имаме съставяне на акта от едно лице- актосъставителя К. на дата 06.02.2011г., когато е извършено нарушението и впоследствие дописване на същия с имената на нарушителя от неизвестно лице на дата 27.09.2011г., когато акта е връчен на жалбоподателя. Всички тези нарушения на процесуалните правила съдът намира, че се явяват съществени, тъй като са нарушили правото на защита на жалбоподателя.

Предвид изложеното съдът намира, че обжалваното НП е незаконосъобразно поради съществено нарушение на процесуалните правила и като такова следва да бъде отменено от съда без да се разглежда по същество.

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП 1847/27.10.2011г. на Началник сектор ПП при ОД на МВР-Р., с което на П.И.Т. ***, е наложена глоба в размер на 300 лв. на основание чл.182, ал.1, т.5 от ЗДвП за нарушение на чл.21, ал.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Районен съдия: