Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 

Номер  37          02.02.2012 г.    Град  Разград

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Разградският районен съд                               наказателен  състав

На  първи февруари                                          Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Христов

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Христов административно наказателно дело номер 21 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от В.С.В., чрез защитника адв. К. ***13/16.12.2011г. на директор ОДБХ Разград, с което за извършено нарушение на чл. 17, ал.1 ЗХ, на основание чл. 43, ал.1 ЗХ на жалбоподателя е наложена  глоба в размер на 2 000 лв. В жалбата се сочи, че НП е незаконосъобразно и се моли за неговата отмяна. Излагат се подробни мотиви.

В съдебно заседание, при редовност в призоваването жалбоподателят не се явява. Явява се защитникът му адв. К.,  който поддържа жалбата и излага допълнителни съображения.

Административно наказващият орган, представляван от Директора на ОДБХ Разград – г-н Д. намира жалбата за неоснователна и моли за потвърждаване на НП.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата е основателна.

От фактическа страна:

На 25.11.2011г. управителят на “Металекс – 27” ООД гр. Разград С. Д., използвайки личната кола на съпругата си И. Д. Д.  /също управител на същата фирма/ - МПС  Фолксваген гол с ДК№  ******,  занесъл произведени от “Металекс – 27” ООД закуски пред ГПЧЕ гр. Разград и започнал да ги продава на учениците, които по – рано по телефона ги били поръчали. Цитираният автомобил не бил вписан в Регистъра на обектите с обществено предназначения по чл. 36, ал.3 ЗЗ.

Горното било констатирано от актосъставителя и свидетеля по акта – инспектори в ОДБХ – Разград, които след това заедно със С. Д. посетили обекта на “Металекс – 27” ООД гр. Разград – Бърза закуска, където извършили проверка и констатирали нарушения на хигиенните изисквания за който съставили констативен протокол  № 291 от 25.11.2011г. /л.20-21/. На инспекторите била предоставена Заповед № 10/19.09.2011г. на “Металекс – 27” ООД Разград /л.31/ и въз основа на нея те преценили, че жалбоподателят В.С.В. – работник на длъжност “обслужващ бюфет” /вж. Трудов договор на л. 14/  следва да бъде отговорна за процесното нарушение. Ето защо, на същата съставили АУАН / л.18-19/, а в последствие било издадено и процесното НП /л.16-17/.

Горната фактическа обстановка е безспорна и се установява от целия събран доказателствен материал.

От правна страна.

Административният орган не е изпълнил задължението да посочи точно и ясно законовата разпоредба, която е нарушена виновно в изпълнение на чл. 42, т. 5 и чл. 57, ал. 1, т. 6 от ЗАНН. Цитираната от него правна норма на чл. 17, ал. 1 от ЗХ е бланкетна (препращаща) по своя характер, въздига само общото правило и задължение да се спазват хигиенните изисквания и добрите практики при производството, преработката и дистрибуцията на храните, като съдържанието на същата се запълва от конкретните разпоредби на други подзаконови нормативни актове - съответните наредби, приети в изпълнение на чл. 17, ал. 2 от ЗХ от Министъра на здравеопазването и Министъра на земеделието и горите. Именно в тях се съдържат конкретните норми, които регламентират изискванията към производителите на храни. Административният орган е следвало да посочи законовите разпоредби от съответната наредба, в случая - Наредба № 5 от 25.05.2006 г. за хигиената на храните, които е нарушило наказаното лице със своето противоправно поведение.

На следващо място следва да се посочи, че посоченото в Заповед № 10/19.09.2011г. /л.31/ задължението за жалбоподателя  -  да бъде отговорна за внедряването на системата за самоконтрол в обекта и да извършва всички действия касаещи действителното й прилагане” – не води до извода, че жалбоподателката, която е работник на длъжност “обслужващ бюфет” следва да бъде отговорна за извършеното нарушение при доставката на храните. След като не е могъл да установи конкретното физическо лице служител “Металекс” ООД отговорно за процесното нарушение, АНО е следвало да състави АУАН и издаде НП срещу ЮЛ “Металекс” ООД.

Горните нарушения представляват самостоятелни основания за отмяна на НП, поради което е безпредметно да бъдат обсъждани останалите възражения на жалбоподателя.

Водим от гореизложеното, съдът,

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление НП № 113/16.12.2011г. на Директор ОДБХ Разград.

 Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: