РЕШЕНИЕ

 

№75                                         29.02.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и четвърти февруари                              две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №31 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от представителя на  “С.” ЕООД гр.Ц. К., против НП №15028-170048707 от 07.12.2011г., на зам. директор при ТД на НАП-В., с което жалбоподателя, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на по 500лв, за нарушение на чл.42 ал.1 т.1 1 от Наредба №Н-18/13.12.2006 и чл.118 ал.4 от ЗДДС, на основание чл.185 ал.2 във вр. с ал.1 от ЗДДС.  

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят се явявява и поддържа жалбата. Счита, че не е извършил вмененото му нарушение.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – В. офис-Р., изразява становище за неоснователност на жалбата в писмени бележки.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление  15028-170048707  от 07.12.2011г. на зам. директора на ТД на НАП гр.В., на жалбоподателя за нарушение на чл. 42 ал.1 т.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006 и чл.118 ал.4 от ЗДДС, на основание чл.185 ал.2 във вр. с ал.1 от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на по 500лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. №48707 от 04.10.2011г., съставен на жалбоподателя,  от инспектор по приходите  при Териториална дирекция на НАП гр.В.. Констатираните с акта обстоятелства са отразени в  НП по следния начин: «На 17.09.2011г. е извършена проверка на търговски обект –магазин находящ се в гр.Ц. К.,  стапанисван от «С.» ЕООД. При порверката е установено, че в стационарния обект има монтиран, въведен в експлоатация и регистриран в компетентната ТД на НАП – В. офис Р. ЕКАФП, за регистриране и отчитане на извършените продажби на стоки, без в търговския обект да се съхранява свидетелство за  регистрация на фискалното устройство. Прието е, че в качеството си на задължено лице по чл.3 ал.1 от Наредба №Н-18/2006г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти, чрез фискални устройства на МФ, при осъществяване на търговската си дейност не е изпълнил задължението си да съхранява в стационарния ТО – свидетелство за регистрация на монтирано, въведено в експлоатация и регистрирано ФУ, което е съставлява нарушение на чл.42 ал.1 т.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006

В заседанието пред РРС, е разпитан като свидетел Б.Х. - актосъставител, който потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. При извършена проверка процесния ден в обекта - склад за търговия със строителни материали стопанисван от жалбоподателя, установил че липсва свидетелство за фискалното устройство. В обекта имало един младеж, който само пазел обекта и не бил продавач. Същият не можал да намери искания от него документ и се обадил по телефона на управителя, който в момента отсъствал. На следващия ден било представено свидетелството за регистрация на ФУ. Последното обстоятелство неотразено в акта и НП се твърди и от жалбоподателя в с.з.

По изложените обстоятелства не се спори, като съдът намира посочената фактическа обстановка за безспорно установена. Същата се доказва от събраните по делото писмени доказателства приложени към административнонаказателната преписка и в с.з., показанията на св. Х., които са логични последователни и кореспондиращи, с останалите доказателства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

АУАН и НП са издадени от компетентни органи, по предвидения в закона ред и форма.

Съгласно разпоредбата на чл.42 ал.1 т.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006: “Лицето по чл.3 със стационарен търговски обект съхранява в търговския обект свидетелство за регистрация на ФУ”. В разпоредбата на приложената санкционна норма на чл.185 ал.2 от ЗДДС, са уредени няколко състава на нарушения с различни изпълнителни деяния, а именно: нарушаване на реда и начина за одобряване на типа, за регистриране или въвеждане/извеждане във/от експлоатация или отчитане, или сервизно обслужване на фискалните устройства или неизпълнение на изискванията за дистанционна връзка с НАП, с предвидени съответни наказания за физически и юридически лица. В обжалваното НП не е посочен конкретния релевиран състав характеризиращ изпълнителното деяния, представляващо едно от изброените в чл.185 ал.2 от ЗДДС. Изложените обстоятелства в акта и НП, описват неизпълнение  на задължението на лицето по чл.3 от Наредба №Н-18/2006г., да съхранява в търговския обект свидетелство за регистрация на ФУ. Тези факти обаче според съда, не съответстват на нито един от предвидените в чл.185 ал.2 от ЗДДС състави. Редът за одобряване на типа, за регистриране и въвеждане в експлоатация, за отчитане, за сервизно обслужване на фискалните устройства е уреден поотделно и изрично съответно в глава втора, трета, пета и седма от цитираната по-горе наредба. Систематически разграничени от тях са задълженията за съхраняване на документи, едно от които е това по чл.42 ал.1 т.1 - уредени в глава шеста от наредбата. Място на тези задължения включително и приетото за неизпълнено в случая и съществената разлика в естеството и съдържанието им при сравнение със задълженията по Глави втора, трета, пета и седма от наредбата, формират извода, че нарушаването на реда за съхраняване на документите по глава шеста, не е измежду предвидените в разпоредбата на чл.185 ал.2 от ЗДДС. Изричната регламентация на последната не допуска разширително тълкуване и прилагането и за непредвидени в нея нарушения, близки или граничещи по своите белези с уредените. Поради което съдът намира, че деянието отразено в НП, не представлява административно нарушение по смисъла на чл.6  от ЗАНН.

На следващо място, дори и да се приеме, че е налице съставомерно описано деяние от страна на наказващия орган, съдът намира, че не е доказано безспорно, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение. Явно, че при проверката в обекта стопанисван от него, същият не е присъствал, а е имало друго лице, което е било пазач, а не продавач и същото не е могло да представи на контролния орган свидетелството за регистрация на ФУ. Не се установява безспорно обаче, че същото е липсвало, т.е. че не се е намирало в обекта. Контролният орган е следвало да изчака управителя или да посети обекта на следващия ден и ако се установи, че не може да му бъде представено свидетелството за регистрация на ФУ, тогава да състави АУАН.

На последно място, видно от показанията н св.Х. и от обясненията на  управителя К. в с.з., се установява, че още на следващия ден свидетелството за регистрация на ФУ е било представено на контролния орган. Последното обстоятелство от своя страна, навежда на евентуално приложение за извършеното деяние /ако е адм. нарушение/ на разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, което не е обсъдено от наказващия орган.

По изложените съображения, съдът намира, че НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

 

                                                       Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  15028-170048707  от 07.12.2011г. на зам. директор при ТД на НАП-В., с което на “С.” ЕООД гр.Ц. К. за нарушение на чл.42 ал.1 т.1 от Наредба №Н-18/13.12.2006 и чл.118 ал.4 от ЗДДС, на основание чл.185 ал.2 във вр. с ал.1 от ЗДДС, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на по 500лв

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                    Районен съдия: