П Р И С Ъ Д А

 

  53                            08.02.2012 година                              град Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На   осми февруари                                                                 2012 година

В публично заседание в следния състав

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  М.Б.

                                                                          МАРИАНА Б.

                                                      

Секретар: Д.Д.

Прокурор:    Веселин Якимов

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №     22        по описа за 2012   година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимият М.Р.М. – роден на *** ***,  ЕГН **********,***, български гражданин, със средно образование, женен, осъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 29.01.2006 г. до 30.01.2006 г. в с. Дибич, обл. Шумен и с. Градина, общ. Лозница, обл. Разград като съизвършител, след предварителен сговор с неизвестно лице, с цел да набави за себе си и за неизвестно лице имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у Б.И. *** за това, че ще сключи изгодна сделка за закупуване на 9 броя части за машини за рафиниране на олио и с това му е причинил имотна вреда на стойност 1500.00 лв. – престъпление по чл.201, ал.1, т.2 във вр. с чл.209, ал.1 от НК, поради което на основание чл. 54, ал.1 НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ.

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 25 ал. 1 във вр. с чл. 23, ал.1 от НК на М.Р.М.,  ЕГН **********,***,  по настоящото НОХД № 22/2012г. по описа на Районен съд – Разград и по НОХД № 216/2006г. на РС – Разград, едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ, най-тежкото от наказанията по цитираните присъди, а именно ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, което следва да се изтърпи при първоначален СТРОГ, режим в ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ ОТ ЗАКРИТ ТИП, на основание,  чл. 60, ал.1 и чл. 61,т.2 ЗИНЗС.

ПРИСПАДА, на основание чл. 25, ал. 2 от НК, от така определеното общо наказание, изтърпяната до момента част от наказанието  “Пробация” наложено по НОХД № 216/2006г. на РС – Разград на осъденият М.Р.М.,  ЕГН **********,***, като на основание чл. 25, ал.3 НК, два дни Пробация се зачитат за едни ден Лишаване от свобода.

НА основание чл. 68, ал.1 НК ПОСТАНОВЯВА  ИЗТЪРПЯВАНЕ  на наказанието ТРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, наложено на М.Р.М.,  ЕГН **********,***/2003г. на Районен съд – София, което наказание следва да се изтърпи ЕФЕКТИВНО ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН СТРОГ РЕЖИМ В ЗАТВОРНИЧЕСКО ОБЩЕЖИТИЕ ОТ ЗАКРИТ ТИП, на основание чл. 60, ал. 1 и чл. 61, т. 2 ЗИНЗС.

На основание чл. 45 ЗЗД, ОСЪЖДА М.Р.М.,  ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ на Б.И.И., ЕГН **********,***, СУМАТА от 1 500 /хиляда и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинените от деянието имуществени вреди.

На основание чл. 189, ал.3 НПК, във връзка с чл. 2 от ТАРИФА за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК), ОСЪЖДА подсъдимият М.Р.М.,  ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Районен съд – Разград, сумата от 60 /шестдесет/ лева, представляваща дължимата държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

На основание чл. 189, ал.3 НПК, ОСЪЖДА подсъдимият М.Р.М.,  ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Държавния бюджет, сумата от 25 /двадесет и пет/ лева, представляваща направените разноски на досъдебното производство.

На основание чл. 189, ал.3 НПК, ОСЪЖДА подсъдимия М.Р.М.,  ЕГН **********,***, да заплати в полза на Държавата за разноски по делото направени на досъдебното производство, сумата от 25.00 лв.

На основание чл. 150, ал.1 ПАРОАВАС, веществените доказателства – 9 броя машинни елементи да бъдат унищожени.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд - Разград.

 

 

                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1...............................

 

 

 

                                                                    2.............................