Р Е Ш Е Н И Е  

Номер          3                                 06.02.2012 г.                      гр.Разград   

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р ОД А

 

Разградският районен съд                                                                   състав         

На десети януари                      две хиляди и дванадесета  година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар  Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1388 по описа за 2010 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Искът е за делба - правно основание чл.341 и сл. от ГПК, като производството е във фазата по извършване на делбата.

                Делбата е допусната между Н.М.А. ЕГН ********** ***, М.Н.М. ЕГН ********** *** и Ф.М.Г. ЕГН ********** *** , която да се извърши за следния недвижим имот: 1.  Дворно място с площ 640 кв.м. в с. ****, обл. Разград, ул. “******” №***, за което е отреден УПИ V-463 в кв. 38 по плана на същото село, ведно с построената в имота полумасивна жилищна сграда с разгърната площ от 50 кв.м., гараж от 18 кв.м. и селско стопанска постройка /навес/ при граници и съседи: от двете страни улици, УПИ XIV -463 и  УПИ VI – 464, при права : 5/12 идеални части за Н.М.А., 6/12 идеални части за М.Н.М. и 1/12 идеална част за Ф.М.Г. ***. на 29.11.2011 г.  съделителителите Н.М.А. и М.Н.М. по реда на чл.346 ГПК са предявили и претенции по сметки срещу съделителя Ф.М.Г., твърдейки, че са извършили подобрения в имота, чиято обща стойност била 9540 лв, при което ответникът следвало да им заплати сума в размер на 795 лв, съответна на неговия дял.          

              Съделителят Ф.М.Г. не е изразил становище по делото.             

              Според назначената по делото съдебно-техническа експертиза допуснатия до делба недвижим имот  не е реално поделяем в определените от съда  квоти. Пазарната стойност на делбения имот е 10095 лв. В тази стойност е включена и увеличената стойност на имота вследствие на извършените от ищците подобрения. Според експертизата ищците са извършили подобрения на стойност 10095 лв, изразяващи се в подмяна на дървената дограма в жилището с PVC дограма, циментова подова замазка в жилището, шпакловка и боядисване на стени и тавани, поставяне на фаянс и теракота в кухнята, направа на барплот и свод над него в кухнята, поставянсе на ламинат и первази в спалнята и хола, подмяна на кабелите на ел. инсталацията с нови, подмяна на ВиК тръби в кухнята, подмяна на цигли по покрива, изграждане на беседка в двора, изграждане на външна мивка в двора, строеж на външна тоалетна. Същите подобрения са извършени през лятото на 2008г., който въпрос не е спорен. В резултат на тези подобрения стойността на имота е увеличена с 4038,00 лв, както установява експертизата. Заключението на вещото лице не е оспорено и е прието от съда.

             Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът счита че при извършване на делбата следва да се приложи разпоредбата на чл.348  от ГПК, тъй като делбеният имот е неподеляем и същият не може да бъде поставен в някой от дяловете, тъй като липсва друго имущество, с което да бъде осъществено уравнението.  Съделителят Н.М., който първоначално е направил изкане за възлагане, в съдебното заседание, преди същото искане да бъде прието за разглеждане, е заявил, че не го поддържа, поради  което и съдът не се произнася по същото, доколкото същото не е прието за разглеждане. Отделен е въпросът, че възлагане по реда на чл.349, ал.2 от ГПК обаче може да се извърши само при съсобственост която е възникнала изцяло в резултат на наследяване. Разглежданата съсобственост между страните относно делбения имот обаче не е наследствена, а смесена. Формирана е в резултат на повече от един юридически факти – наследяване и правна сделка /относно съделителя М.М., а в определена степен и относно Н.М./. При това имотът следва да бъде изнесен на публична продан, като получената при проданта сума бъде разпределена между страните в съответствие с квотите им в съсобствеността.

          Предявените  претенции по сметки от  първите двама съделители срещу съделителя Ф. Г. за  заплащане на съответна част от увеличената стойност на имота, вследствие на извършените от ищците подобрения, се основават на наличието на неоснователно обогатяване – ответникът като съсобственик се е обогатил от увеличаването на стойността на имота. Обогатяването следва да се съизмери с дела на ответника в съсобствеността и доколкото увеличената стойност на имота възлиза на 4038 лв, то ответникът Ф. Г. следва да заплати на ищците сумата 336,50 лв, съответна на неговата 1/12 част.  В останалата част до 795 лв претенцията по сметки следва да бъде отхвърлена.

          Всеки от съделителите следва да заплати по 4% върху стойността на своята идеална част от недвижимите имоти.

          Ответникът следва да бъде осъден да заплати по сметка на РРС д.т., съответна на уважената част от претенцията по сметки, както и на ищците съответна част от направените от последните разноски  /депозит за вещо лице в размер на 120 лв/.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

                ИЗНАСЯ НА ПУБЛИЧНА ПРОДАН  Недвижим имот –   Дворно място с площ 640 кв.м. в с. *****, обл. Разград, ул. “*******” №****, за което е отреден УПИ V-463 в кв. 38 по плана на същото село, ведно с построената в имота полумасивна жилищна сграда с разгърната площ от 50 кв.м., гараж от 18 кв.м. и селско стопанска постройка /навес/ при граници и съседи: от двете страни улици, УПИ XIV -463 и  УПИ VI – 464, .  : 5/12 идеални части за Н.М.А., 6/12 идеални части за М.Н.М. и 1/12 идеална част за Ф.М.Г. като получената при проданта цена следва да бъде разпределена между Н.М.А. ЕГН ********** ***, М.Н.М. ЕГН ********** *** и Ф.М.Г. ЕГН ********** *** при права  5/12 идеални части за Н.М.А., 6/12 идеални части за М.Н.М. и 1/12 идеална част за Ф.М.Г. .

          ОСЪЖДА Ф.М.Г. ЕГН ********** да заплати на Н.М.А. ЕГН ********** и М.Н.М. ЕГН ********** сумата 336, 50 лв поради неоснователно обогатяване, предвид увеличената стойност на имота, вследствие на извършени подобрения и ОТХВЪРЛЯ претенцията по сметки в останалата и част до 795,00 лв.

          ОСЪЖДА М.Н.М. ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС сумата от 210 лв  за държавна такса върху стойността на неговия дял.

          ОСЪЖДА  Н.М.А. ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС сумата от 168,25 лв  за държавна такса върху стойността на неговия дял.

ОСЪЖДА Ф.М.Г. ЕГН **********  да заплати по сметка на РРС сумата от 33,65 лв за държавна такса върху стойността на неговия дял, както и сумата от 50 лв върху уважената част от претенцията по сметки.

ОСЪЖДА  Ф.М.Г. ЕГН **********  да заплати на Н.М.А. ЕГН ********** и М.Н.М. ЕГН ********** сумата от 50,80 лв за деловодни разноски.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: