РЕШЕНИЕ

 

 

 

Номер 20                                        06.02.2012 г.                         гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесет и четвърти януари                                две хиляди и дванадесета година

В публично заседание в състав:

 

Председател: Константин Косев

 

секретар   В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1311 по описа за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

          Депозирана е искова молба от М.С.И. срещу “Х. ЦБА” ООД гр. С. за заплащане на ищцата сумите 983 лв, неплатено трудово възнаграждение за периода от м. април 2011 до 10.06. 2011г. и 182 лв, обезщетение  за неползван отпуск, ведно с мораторната лихва върху тези суми в размер на 80 лв, считано от 01.04.2001г. до предявяване на иска, както и законната лихва върху претендираните суми от предявяване на иска.  Ищцата изтъква, че била в трудовоправни отношения с ответника, като трудовото й правоотношение било прекратено, без да са и изплатени дължимите възнаграждения  и обезщетения.  Претендира и разноски.

         В предоставения срок е постъпил  отговор от ответника “Х. ЦБА” ООД гр. С., като оспорват иска.

           Разградският районен съд като обсъди събраните доказателства и доводите на страните констатира следното:

Ишцата е била в трудови правоотношения с ответното дружество, видно от приложените преписи от трудов договор и допълнително споразумение. Със заповед на управителя на ответното дружество от 10.06.2011г. трудовото правоотношентие на ищцата било прекратено – посочено е, че се прекратява по взаимно съгласие. В заповедтта е посочено, че на ищцата се дължи обезщетение за неползван платен годишен отпуск общо в размер на 10 дни /2 дни за 2010г. и 8 дни за 2011г./. Съдът намира за несъмнено обстоятелството, че на ищцата не са заплатени дължимите и трудови възнаграждения за процесния период - от м. април 2011 до 10.06. 2011г. Работодателят като субект на същото задължение носи доказателствената тежест да докаже изпълнението, а такива доказателства не са представени. Изложеният извод следва и от заключението на експертизата. По същите съображения съдът намира за несъмнено и че на ищцата не е заплатено обезщетение за неползван отпуск.

Видно от заключението на назначената експертиза общата сума на неплатените обезщетения и възнаграждения е 788,09 лв. Както вещото лице уточнява, в тази сума е включено и обезщетението за неползван отпуск от 10 дни, което е в размер на 99,10 лв. При това дължимото на ищцата трудово възнаграждение за процесния период е в размер  688,99 лв. /след отчитане на необходимите удръжки/. Лихвата за забава върху главницата, изчислена от падежа на първото трудово възнаграждение в периода до предявяване на иска е 9,22 лв.

При така изложеното от фактическа страна Съдът направи следните правни изводи: Предявените искове са частично основателни: Ответникът в качеството си на работодател не е заплатил на ищцата дължимите й трудови възнаграждения за процесния период, което задължение на работодателя произтича от нормата на чл.128, т.2 от КТ. При това ответникът е останал задължен към ищцата за  обща сума по тези възнаграждения  в размер на 688,99 лв за периода от м. април 2011 до 10.06. 2011г. на основание чл. 224 от КТ ответникът дължи на ищцата и обезщетение за неползван отпуск в общ размер  от 99,10 лв. В тези размери исковете следва да бъдат уважени и съответно отхвърлени в останалата им част.  На ищцата следва да се присъди и мораторна лихва за периода от датата на забавата до предявяването на иска в размер на 9,22 лв, като в останалата му част до 80 лв искът за лихва следва да се отхвърли. Следва да се присъди и законната лихва върху главниците от датата на завеждане на иска, както се претендира.

Ответникът следва да бъде осъден да заплати д.т. по сметка на РРС в размер на 50 лв, както и сумата от 100 лв за деловодни разноски.

Водим от горното съдът

 

                                Р Е Ш И :

 

ОСЪЖДА “Х. ЦБА” ООД гр. С., ЕИК *********, гр. С., ул. А. №**  ДА ЗАПЛАТИ на  М.С.И. ЕГН ********** сумата 688,99 лв, дължими трудови възнаграждения, за периода от м. април 2011 до 10.06. 2011г., сумата 99,10 лв, обезщетение за неползван платен годишен отпуск, ведно със законната лихва, считано от предявяване на иска до окончателното изплащане, както и лихва за забава върху тези суми от датата на забавата до предявяване на иска в размер на 9, 22 лв, като  ОТХВЪРЛЯ исковете в останалата им част до размера 983,00лв относно претендираното трудово възнаграждение, до размера 182 лв относно претендираното обезщетение за неползван отпуск и до размера  80 лв относно претендираната лихва за забава. 

 ОСЪЖДА “Х. ЦБА” ООД гр. С., ЕИК *********, гр. С., ул. А. №56  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС сумата от 50 лв за д.т. и сумата от 100 лв за разноски по делото.

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски окръжен съд  в двуседмичен срок от връчването му на страните.                                           

                                 

                                                            

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: