РЕШЕНИЕ

 

45                                      16.02.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на трети февруари                                                 две хиляди и дванадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                           

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №1112 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от «*******» ** гр.*********, представлявано от изпълнителния директор, срещу Наказателно постановление №25-2501347/21.11.2011г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда”–гр. Търговище, с което на жалбоподателя в качеството му на работодател  е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв на осн. чл.416, ал.5  във вр. с чл.414, ал.1  от КТ, за нарушение на чл.128, т.2 във вр. с чл.245 ал.1 от КТ. В жалбата се изтъкват основания за незаконосъобразност на наказателното постановление и се моли същото да бъде отменено.

В съдебното заседание на РРС за жалбоподателят не се явява представител

Ответната страна, чрез процесуалния си представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, жалбата е  основателна, но не по изложените в нея съображения.

С Наказателно постановление №25-2501374/21.11.2011г. на Директора на Дирекция “ Инспекция по труда”–гр. Търговище на жалбоподателя, в качеството му на работодател       е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв, на осн. чл.416, ал.5  от КТ във вр. с чл.414, ал.1  от КТ за нарушение на чл.128, т.2 във вр. с чл.245 ал.1 от КТ. Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №25-2501374 от 26.10.2011г.,  съставен на обжалващото дружество от гл. инспектор при Д «ИТ» - Търговище в резултат от извършена проверка, като в акта от фактическа страна е отразено следното: «При проверка на 26.10.2011г. в ДИТ Търговище отдел гр.Разград, бе констатирано, че «****» АД в качеството си на работодател не е изплатило трудовото възнаграждение в размер на 60 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от  минималната заплата за страната на наетото лице К. К. Г. за месец юли 2011г.» В АУАН е прието, че жалбоподателят е нарушил разпоредбата на чл.245 ал.1 от КТ. В Наказателното постановление нарушението е описано по сходен начин, като са отразени и нови обстоятлества, а именно, че не е изплатено начисленото възнаграждение в размер на 424,23лв за извършената работа от това лице, което е следвало да стане до 25-то число на месеца следващ този, през който е положен труда. На 11.11.2011г. работодателят е отстранил нарушението, като е внесъл в полза на К. К. Г. сумата от 848,86лв представляваща трудово възнаграждение за месец юни и юли 2011г. Нарушението е квалифицирано в НП като такова по чл.128 т.2 във вр. с чл.245 ал.1 от КТ.

Като свидетел  по делото е разпитан служителят при Д «ИТ»-Търговище К.Ж.К. - актосъставител, който установява, че при извършена от него проверка по повод на жалби от работници в дружеството за неизплатени работни заплати, на 26.10.2011г. извършил проверка в отдел Разград към ДИТ гр.Търговище. Представени му били от упълномощено лице от жалбоподателя документи, като констатирал, че не са били изплатени трудовите възнаграждения на някои лица, сред тях и К. Г. за месеците юни, юли и август 2011г. Това установил от представени справки извлечения от ведомости на дружеството. Съставил процесния АУАН, за това, че на това лице не било изплатено възнаграждение за месец юни 2011г. в размер на 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страна. През месец ноември 2011г. установил, че дължимото възнаграждение било изплатено на това лице.

По делото не се оспорва фактическата обстановка. Не е спорен въпросът, че действително не е изплатено възнаграждението на лицето за посочения месец, поради което съдът намира фактическата обстановка за установено, с оглед и събраните по делото доказателства – писмените доказателства по административно-наказателната преписка и показанията на разпитания свидетел.

Изложените фактически обстоятелства, обуславят от правна страна следното:

АУАН и НП са съставени от компетентни лица, в предвидената от закона форма.

Съдът намира обаче, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице.

На първо място  нито в акта, нито в НП,  е посочено мястото на извършване на деянието. Отразено е само мястото на извършване на проверката, а именно отдел гр. Разград на ДИТ гр.Търговище. Нормата на чл.128 т.2 от КТ посочена в НП, въвежда оща задължимост за плащане от работодателя на уговореното трудово възнаграждение, за предоставената му работна сила на работника. Съгласно разпоредбата на чл.270 ал.1 от КТ, трудовото възнаграждение се изплаща в предприятието, където се извършва работата – цех и пр. на дружеството работодател. Това обстоятелство обаче не е отразено нито от актосъставителя, нито от наказващия орган, а именно къде е предприятието /дали е в гр.Разград/ на дружеството, тъй като същото е със седалище в гр.Горна Оряховица. Не е отразено наетите лица къде са полагали труд и са извършвали дейност в полза на работодателя. Съдът не може да изведе своите правни изводи, без да е отразено това съставомерно и императивно обстоятелство, поради което намира, че са нарушени и разпоредбите на чл.42 т.3 пр.2 и чл.57 ал.1 т.5  от ЗАНН. Освен това, мястото на извършване на деянието е от значение за компетентността на наказващия орган. В конкретния случай не може да се прецени дали това би следвало да бъде ДИТ гр.Търговище или ДИТ в друг район съобразно седалището на наказаното дружество, след като не е отразено къде е извършено деянието. На следващо място, датата или времето на извършване на нарушението не са отразени в акта, за разлика от НП, където е посочено, че дължимото възнаграждение е следвало да се изплати до 25-то число на месеца, следващ този, през който е пожен труда. Нарушението представлява фактическо състояние на трайно продължаващо в определен период от време на осъществяване на състава му, което го определя като продъжено престъпление. Началният момент, от който  бездействието на санкционираното лице е релевантен за съставомерно деяние и съответно е довършено нарушението е датата на начисляване на заплатата за месец юли 2011г. – 25-то число на следващия месец. Липсата на това обстоятелство в АУАН е процесуално нарушение, като в случая не е спазена разпоредбата на чл.42 т.3 пр.1 от ЗАНН, което е ограничило правото на наказаното лице, да се запознае с обема на административното обвинение, срещу което се защитава, чието начало се полага със съставения акт.

На последно място съдът намира, че в НП са посочени за първи път нови обстоятелства и правна разпоредба, неотразени в акта, което е процесуално нарушение, отново ограничило правото на защита на наказаното лице. В НП деянието е допълнено с обстоятелството относно времето на извършване на нарушението, което не е посочено в акта, а също така  и относно размера /424,23лв/ на дължимото трудово възнаграждение за съответния месец, което също не било изплатено от работодателя. Вярно е, че разпоредбата на чл.128 т.2 КТ, съгласно която работодателят е длъжен в установените срокове да плаща уговореното трудово възнаграждение, за извършената работа, е възможно да е във връзка с разпоредбата на чл.245 ал.1 от КТ, съобразно която при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения, ежемесечно се гарантира изплащането на трудовото възнаграждение  в размер на 60 на сто от брутното възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата. Т.е. е правилна квалификацията на деянието описано в НП по чл.128 т.2 във вр. с чл.245 ал.1 от КТ съобразно отразените в него обстоятелства. В АУАН обаче са отразени обстоятелствата квалифициращи деянието само като нарушение на чл.245 ал.1 от КТ. Независимо, че и за двете се прилага санкционната разпоредба на чл.414 ал.1 от КТ, следва да е налице съответствие на фактическите обстоятлества отразени в акта и в НП, а не да се разширява обема на обвинението, както е направено в случая.

По изложените по-горе съображения съдът намира, че НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено, без спорът да бъде разглеждан по същество.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ОТМЕНЯ наказателно постановление №25-2501374/21.11.2011г . на Директора на Дирекция “Областна инспекция по труда”–гр. Търговище, с което на «*****» АД гр.******, в качеството на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500лв. на осн. чл.416, ал.5  от КТ във вр. с чл.414, ал.1  от КТ, за нарушение на чл.128 т.2  във вр. с чл.245 ал.1 от КТ.

Решението подлежи на обжалване пред РАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                         Районен съдия: