П Р И С Ъ Д А

 

                           2012 година                               град Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                          наказателен състав

На двадесет и осми Февруари                                               2012 година       

В публично заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: В.Д.

Прокурора: И. Р.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 1075 по описа за 2011 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Ю.Х.Ю., роден на *** ***, живущ ***, местн. Г. М. *, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 20.07.2011 година на път І-2 от град Р. посока град Р. при км. ****** м., при управление на МПС – товарна автокомпозиция, състояща се от седлови влекач марка “В.” ** **.*** с ДК № * **** ** и прикачено към него бордово полуремарке “Ш. *** с ДК № * **** ** е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 20, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват” и “Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението”, чл. 21, ал. 1 от ЗДвП “При избиране скоростта на движение водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км./ч.: за пътно превозно средство от категория “С+Е” за извън населено място – 70 км./ч. И по непредпазливост е причинил значителни имуществени вреди на стойност 32 258,76 лева на управляваната от него товарна автокомпозиция, състояща се от седлови влекач марка “В.” ** **.*** с ДК № * **** ** и прикачено към него бордово полуремарке “Ш. *** с ДК № * **** **, собственост на “К. ***, представлявано от управителя Н.М.К. *** – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “а” във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК /като са нарушени чл. 20, ал. 1 и ал. 2 и чл. 21, ал. 1 от ЗДвП/, поради което и на основание чл. 57, ал. 1 във връзка с чл. 55, във връзка с чл. 36 от НК му налага наказание „ПРОБАЦИЯ”, включващо следните пробационни мерки:

1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА РЕГИСТРАЦИЯ ПО НАСТОЯЩ АДРЕС ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА, с периодичност два пъти седмично;

2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕРИОДИЧНИ СРЕЩИ с пробационен служител ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА.

НА основание чл. 343г съдът ЛИШАВА подсъдимия Ю.Х.Ю., ЕГН ********** от право да управлява МПС ЗА СРОК ОТ ШЕСТ МЕСЕЦА, като зачита лишаването му от това право по административен ред.

ОСЪЖДА подсъдимият Ю.Х.Ю., ЕГН ********** да заплати по сметка на държавния бюджет сумата 430,00 /четиристотин и тридесет/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство и по сметка на Районен съд град Разград сумата 15,00 /петнадесет/ лева, представляваща разноски в съдебното производство.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред РОС.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: