РЕШЕНИЕ

 

№79                                         14.03.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и четвърти февруари                                            две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №9 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от управителя на “Сим Транс” ЕООД гр.Разград, против НП №15722-170070212 от 12.12.2011г., на  директор на офис Разград при ТД на НАП - Варна, с което жалбоподателя, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на по 500лв за нарушение на чл.7 ал.1 и ал.2 КСО и чл.355  ал.1 от КСО.  Счита НП за незаконосъобразно, постановено при съществени процесуални нарушения и моли за негомата отмяна.

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят не изпраща представител.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна офис-Разград, изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление  15722-170070212  от 12.12.2011 на Директора на ТД на НАП гр.Варна офис гр.Разград, на жалбоподателя за нарушение на чл. 7 ал.1 и ал.2 КСО и чл.355  ал.1 от КСО, е наложено административно  наказание - имуществена санкция в размер на 500лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. АА №0070212 от 24.08.2011г., съставен на жалбоподателя,  от инспектор по приходите  при Териториална дирекция на НАП гр.Варна офис гр. Разград. Констатираните с акта обстоятелства, са отразени в  НП по следния начин: «При извършена проверка за установяване факти и обстоятелства на 19.08.2011г.  в ТД на НАП гр.Варна ИРМ Разград на «Сим Транс» ЕООД, е установено, че в качеството си на осигурител, не е внесъл по сметка на компетентната ТД на НАП, която за лицето е ТД на НАП Варна офис Разград, осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване за месец януари 2011г., които да сметка на осигурителите и осигурените лица в законоустановения срок по чл.7 ал.1 и ал.2 от КСО. Дължимите възнаграждение за месец януари 2011г. са начислени и изплатени на 28.02.2011г. Осигурителни вноски за за фонд ДОО в размер на 499,95лв за месец януари 2011г., не са внесени в законоустановения срок – едновременно с изплащане на дължимото трудово възнаграждение т.е. на 28.02.2011г. Към момента на съставяне на акта същите не са внесени. Прието е че по този начин е нарушен чл.7 ал.1 и ал.2 от КСО.

В заседанието пред РРС, е разпитана свидетелката  М.Д.И. -актосъставител, която в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. При извършена проверка за спазване на осигурителното законодателство на жалбоподателя съставила процесния АУАН, за невнасяне в срок на дължимите осигурителни вноски за ДОО от страна на жалбоподателя. Установила, че  дължимите възнаграждения за месец януари 2011г. са били начислени и изплатени  на 28.02.2011г. И към момента на съставяне на АУАН, осигурителни вноски не били внесени.

По изложените обстоятелства не се спори, като съдът намира посочената фактическа обстановка за безспорно установена. Същата се доказва от събраните по делото писмени доказателства приложени към административнонаказателната преписка и в с.з., показанията на свидетелката И., които са логични последователни и кореспондиращи, с останалите доказателства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. АУАН и НП са издадени от компетентни органи, по предвидения в закона ред и форма.

Съгласно нормата на чл.7 ал.1 и ал.2 от КСО,  осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите – ал.1 и за сметка на осигурените – ал.2, се внасят едновременно с изплащане на дължимото възнаграждение. От обстоятелствата в акта и НП става ясно, че тези възнаграждения са били изплатени на посочената дата, като  именно тогава, е следвало да се внесат дължимите осигурителни вноски. Осигурителят в случая е жалбоподателят, който е задължен, да внасяне осигурителните вноски на наетите физически лица, в какъвто смисъл е и дефиницията на чл.5 ал.1 КСО. В този смисъл именно наказаното лице е субект на това задължение. Нарушението е било правилно квалифицирано по чл.355 ал.1 от КСО, като е наложено минималното предвидено наказание – в случая имуществена санкция в размер на 500лв., като не може да се поставя въпрос за нейното намаляване.

Поради изложените съображения, наказателното постановление като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

                                  Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №15722-170070212  от 12.12.2011г.  на директора на офис Разград при Териториална дирекция на НАП гр.Варна, с което на“Сим Транс” ЕООД, за нарушение на чл. 7 ал.1 и ал.2 КСО, е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на по 500 лв, на основание чл.355 ал.1 от КСО.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                          Районен съдия: