Р Е Ш Е Н И Е

 

№         81                       08.03.2012г.                            гр. Разград

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Разградският районен съд,                                наказателен състав

На 08.02.2012 година

В публично заседание в следния състав:

Председател: А. Христов

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от Председателя

 АНД № 81 по описа за 2012год., за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е от административно наказателен характер, с правно основание по чл.59 и сл. от ЗАНН и е образувано по жалба на П.И.П., срещу наказателно постановление № 2717/2011г. от 21.11.2011г. на началника на РУП-Разград.

С жалбата се изразява несъгласие с обжалваното наказателно постановление и се иска от съда то да бъде отменено като незаконосъобразно.

В съдебно заседание жалбоподателят се явява и поддържа жалбата си. Твърди, че не е влизала в пререкания със съжителника си  Т. Т. Последният искал да я изгони от жилището собственост на Т., което двамата обитавали в отделни стаи.

АНО представляван от свой юрисконсулт намира жалбата за неоснователна и моли НП да бъде потвърдено.

РРП ри редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

След преценка поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на страните, РРС намира за установено следното.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, същата е неоснователна.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

            Жалбоподателката живеела на семейни начала с Т. Т. в апартамент находящ се на адрес гр. Р., ж.к. О., бл. **, вх.*, ет.*, ап.**, собственост на Т. Същите били в обтегнати отношения, живеели в отделни стаи и били нееднократно посещавани от служителите на РУП – Разград във връзка със скандалите им. Във връзка с тези скандали, на 02.11.2011г. на жалбоподателката било разпоредено писмено /л.11/ от  И. И. Д. – полицай  ООР при РУП- Разград, да не влиза в пререкания, както и да не се саморазправя с Т. Д. Т.

На 10.11.2011г. обаче възникнал нов скандал между жалбоподателката и съжителника й Т., като последния искал същата да напусне жилището му, а жалбоподателката отказала. Т. се обадил в полицията, поради което бил изпратен полицейски екип от св. А.А. – актосъставител и колегата му К. К. Тъй като дори пред полицейския екип жалбоподателката и съжителника й Т. продължили да се саморазправят и на двамата били съставени АУАН.

А. квалифицирал деянието на жалбоподателката по чл. 55, ал.4 ЗМВР /л.5/.

Жалбоподателката вписала възражения в АУАН, че скандала бил вдигнат от съжителника й. В последствие депозирала и писмени възражения в същия смисъл /л.8/.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в АУАН правни норми, като наложил процесната санкция.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на свидетеля – актосъставител дадени в о.с.з., докладна записка от същия /л.10/, Протокол за предупреждение /л.11/, обяснения от Т. Т. /л.20/ както и частично от обясненията на жалбоподателката дадени в хода на административно наказателното производство /л.9/ и обясненията й дадени в о.с.з.

При така установената фактическа обстановка, съдът прие от правна страна следното:

Законът за МВР в своите чл. 55 и чл. 56 е дал правомощие на полицейските служители да дават задължителни разпореждания и предупреждения до лицата, когато това е необходимо при изпълнение на функциите им, както и при обосновано предположение за нарушение на обществения ред. В настоящия протокол за полицейско предупреждение ясно е посочено, че жалбоподателят е бил предупреден да не се саморазправя със съжителника си. Въпреки това, на процесната дата между тях е възникнал поредния скандал.

При това положение съдът приема, че жалбоподателят е извършил посоченото в акта и наказателното постановление административно нарушение, а именно – не е изпълнил полицейско разпореждане да не се саморазправя с Т.

При съставянето на акта и издаването на наказателното постановление не са допуснати нарушения на процесуалните правила. Актът е съставен в изискуемия срок в съответствие със законовите процедури. Наказателното постановление е издадено при спазване изискванията на закона и съдържа необходимите реквизити. Наложеното наказание е в законовия минимум, поради което липсва възможност, а и основание за неговото намаляване. Ето защо наказателното постановление се явява правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р     Е     Ш     И   :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателното постановление № 2717/2011г. от 21.11.2011г. на началника на РУП - Разград.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                  Районен съдия: