РЕШЕНИЕ

 

№118                                     28.03.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на тринадесети март                                              две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №106 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.53 и следващи от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.С.М. ***, срещу Наказателно постановление  263 от 05.01.2012г.  на началника на РУП Лозница, с което на жалбоподателя на основание чл.270 ал.1  от ЗМВР за нарушение на чл.56 от ЗМВР е наложено наказание глоба в размер на 150 лв., като моли съда да отмени наложеното му наказание.

В съдебното заседание на РРС,  жалбоподателя поддържа жалбата. Моли наказанието му да бъде отменено, или намалено

Представителят на ответната страна счита жалбата за неоснователна, а НП като правилно и законосъобразно моли да бъде потвърдено.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  263 от 05.01.2012г.   на началника на РУП гр.Лозница,  на жалбоподателя,  на основание чл.270 ал.1 от ЗМВР за нарушение на чл.56 от същия закон, е наложено наказание глоба в размер на 150 лв. В наказателното постановление от фактическа страна е отразено, че: «На 11.12.2011г. в 23.40 в гр.Л.на ул.»*****» лицето М. не изпълнява съставения му протокол за предупреждение на 26.10.2011г». Прието е, че така е нарушен чл.56 от ЗМВР. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №263/11.12.2011г. съставен на жалбоподателя от полицай ППД при РУП гр. Л..  

Пред РРС е  разпитан като свидетел актосъставителя - полицейския служител Н.Н., който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. На посочената в акта дата, получил сигнал, че на улицата,където живеел жалбоподателят имало семеен скандал. При отиване на адреса, бащата на жалбоподателя, който и подал сигнала в полицията, казал, че имало разправии със съпругата. Заявил, че синът му бил ударил шамар на съпругата си. За това св.Н. ***, където установил, че имало съставен по-рано протокол за предупреждение по ЗЗДН. Съставил процесния АУАН за нарушение на чл.56 от ЗМВР, тъй като нямало нарушение по ЗЗДН.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати процесуални нарушения, които са и довели до ограничаване правото на защита на наказаното лице.

Съгласно санкционната разпоредба на чл.270 ал.1 ЗМВР: «който не изпълни разпореждане на орган на МВР направено в изпълнение на функциите му, ако извършеното не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 100 до 500лв». Самото нарушение, е описано неясно в акто и НП, като не са индивидуализирани елементите от обективната му страна, а именно, какво точно разпореждане на компетентния органс не е било изпълнено от жалбоподателя, какви са обсоятелствата в конкретния случай изпълващи състава на това нарушение. В НП е посочено, че «..лицето М. не изпълнява съставения му протокол за предупреждение на 26.10.2011г.». От приложеното писмено доказателство – протокол за предупреждение от 26.10.2011г. се установява, че на жалбоподателя е отправено писмено разпореждане – да се въздържа от извършване на домашно насилие. Такива обстоятелства обаче, не са отразени нито в акта, нито в НП. Остава неясно какво нарушение е извършил жалбоподателят, след като е отразено, че не изпълнява съставения му протокол за предупреждение. По какъв начин обаче той не е изпълнил този протокол /и може ли да се изпълни протокол за предупреждение/ са все съставомерни факти, които не са посочени в НП. По този начин е нарушено правото на защита на наказаното лице, да разбере в какво точно е обвинен, за да организира и съответна защита по едно такова обвинение. Поради което съдът не може да приеме, че при съставяне на акта и НП, са изпълнени изискванията, съответно на чл.42 т.4 и чл.57 т.5 ЗАНН, относно описание на нарушението и обстоятелствата при които е извършено, които са императивни и тахната липса е основание за отмяна на НП.

Разпоредбата на чл.270 ал.1 ЗМВР въвежда санкция за неизпълнение на разпореждане на полицейски орган направено при изпълнение на функциите му, но за да се ангажира отговорността на определено лице за неизпълнение на такова разпореждане, същото трябва да е недвусмислено, разбираемо и достатъчно ясно за неговия адресат. В случая както от акта, така и от самото НП, е невъзможно наказаното лице, да разбере фактическите рамки на вмененото му нарушение и да организира ефективно и в пълен обем защитата си, както и е невъзможно за съда, да формира еднозначни изводи, относно волята на наказващия орган по фактите.

Поради това съдът намира, че в хода на административнонаказателното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които осуетяват защитата на жалбоподателя, поради което процесното НП се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено на посочените формални основания без въпроса да се разглежда по същество.

Водим от горното, съдът

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  263 от 05.01.2012г.   на началника на РУП гр.Лозница, с което на Р.С.М. *** на основание чл.270 ал.1  от ЗМВР, е наложена глоба в размер на 150лв, за извършено нарушение на чл.56  от ЗМВР.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

Районен съдия: