РЕШЕНИЕ

 

№ 97                          20.03.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на 02.03.2012 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:    Атанас Христов

Секретар:  Г. А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 115 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от “АС - Т.” ЕООД, чрез управителят му А. А. С. против НП № 16495-170138425 от 21.12.2011г., на  директор на офис Р. при ТД на НАП-В., с което жалбоподателя, е наложена имуществена санкция в размер на 500лв за нарушение на чл.3 ал.3 т.1 от Наредба №Н-8/29.12.2005г. на МФ /обн. В ДВ бр.1/2006г/ във вр. с чл.5 ал.4  КСО, на основание чл.355 ал.1 КСО. Сочи, че е подал процесната декларация едва на 16.09.2011г., тъй като  е мислил че тази декларация следва да бъде подадена едва в края на годината.   

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят редовно призован, не изпраща представител.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – В. офис-Р., изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП при редовност в призоваването, не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

На жалбоподателя е съставен на 16.09.2011г. акт за установяване на административно нарушение, от инспектор по приходите  при Териториална дирекция на НАП гр.В., офис гр. Р., за това че в качеството си на осигурител не е подал декларация образец 6 по Наредба №Н-8 от 29.12.2005г. на МФ, за месец юни 2011г., най – късно до последния работен ден  календарния месец на който са били дължими  осигурителните вноски – т.е. до 29.07.2011г. Декларацията е била подадена на 16.09.2011г.

Представителя на жалбоподателя подписал акта без възражения.

Въз основа на този акт, АНО издал процесното НП.

По изложените обстоятелства не се спори, като съдът намира посочената фактическа обстановка за безспорно установена. Същата се доказва от събраните по делото писмени доказателства приложени към административнонаказателната преписка и в с.з., показанията на  актосъставителя, които са логични последователни и кореспондиращи, с останалите доказателства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

Нарушението по чл.355, ал.1  от  КСО е формално. То е довършено с изтичането на срока, в който е следвало да бъде подадена декларация образец 6. 

Чл.5, ал.4, т.2  от КСО във връзка с чл. 2, ал.2 от Наредба № Н-8/29.12.2005г. задължава всеки осигурител  да  подаде  декларация образец № 6 относно общия размер на дължимите вноски за държавното обществено осигуряване, учителския пенсионен фонд, допълнителното задължително пенсионно осигуряване, здравното осигуряване, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" за всички лица, подлежащи на осигуряване, и общият размер на дължимия данък за внасяне за доходите от трудови правоотношения по смисъла на ЗДДФЛ. Декларация образец № 6 се подава в съответната компетентна териториална дирекция на Националната агенция за приходите  от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения не по-късно от последния работен ден на календарния месец, през който са били дължими осигурителните вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и данъкът по  чл.42 от ЗДДФЛ.

Изпълнителното деяние се състои в бездействие, а именно неподаване а декларация в рамките на регламентирания законов срок. За него законът въвежда административнонаказателна отговорност по чл.355, ал.1 от КСО във връзка с чл.83 от ЗАНН.

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. АУАН и НП са издадени от компетентни органи, по предвидения в закона ред и форма. Процесното нарушение е доказано по несъмнен начин. Наложената санкция е в абсолютния законов минимум, поради което не е налице възможност, а и основание за намаляването й.

Незнанието от страна на жалбоподателя на законовите разпоредби, сочещи срока наподаването на процесната декларация, не е основание за отмяна на НП.

Поради изложеното, наказателното постановление като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

                                    Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление НП № 16495-170138425 от 21.12.2011г., на  директор на офис Р. при ТД на НАП-В..

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                     Районен съдия: