РЕШЕНИЕ

 

99                                  27.03.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  02.03.2012 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Атанас Христов

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията АНД № 134 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от ЕТ “И.-ДД- И. Д.” гр.Разград, против НП № ***г., на зам. директор при ТД на НАП-В., с което на жалбоподателя, е наложена имуществена санкция в размер на 500 лв., за нарушение на чл.25 ал.1 от НАРЕДБА № Н-18 от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, на основание чл.185 ал.1 от ЗДДС. Моли се за неговата отмяна и се излагат подробни мотиви.

В съдебното заседание на РРС, за жалбоподателя се явява защитника му адв. К. М. от АК – Р. и поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – В. офис-Р., изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

На *** г. в гр. Р. в обект на жалбоподателя /магазин/ при извършена проверка  от инспектори по приходите при ТД на НАП В. било установено, че фактическата наличност на пари е с 12.29 лв. повече от документалната.

Актосъставителят преценил, че тази разлика се дължи на неотчитане на продажба в размер на 12.29 лв и квалифицирал това нарушение по чл.25 ал.1 от НАРЕДБА № Н-18 от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в гореописания АУАН правни норми и наложил процесната санкция.

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на актосъставителя и свидетеля по акта, протокол за извършена проверка, въпросен лист и др. писмени доказателства.

Разпитан в качеството си на свидетел продавачът в процесния обект, сочи че тази сума му е била предоставена от работодателя му предишния ден и забравил да я опише.

Единствения спорен въпрос по делото е дали установената сума от 12.29 лв. се дължи на неотчетени продажби.

ОТ ПРАВНА СТРАНА.

Съставомерният признак на нарушението по чл.185, ал.1 ЗДДС е  фактическото неиздаване на касова бележка. И в акта, и в наказателното постановление е записано, че търговецът не е изпълнил именно това си задължение към държавата - да издаде касова бележка при всяка продажба. Но описването само на разликата  между установената и описаната по документи касова наличност не доказва извършването на нарушението. В конкретната хипотеза и проверяващите, и административнонаказващия орган, са направили извод, че в обекта са извършени продажби, за  които не са издадени касови бележки единствено от факта, че в касата са били намерени повече пари, отколкото следва да има по документи. Това обаче е само предположение, което не е подкрепено от абсолютно никакви доказателства. Издаването на наказателно постановление, без да е установено по несъмнен и безспорен начин извършването на деянието, е в противоречие със закона.  Така и Решение  № 63 от 23.03.2012 година на Административен съд – Разград по КАН дело № 39 по описа за 2012 год.

При така установената фактическа обстановка, настоящият състав намира за необходимо да отбележи, че неправилно  актосъставителят и административнонаказващият орган са приели, че е нарушена посочената норма, тъй като е установено несъответствие  между касовата наличност и отразеното в ЕКАФП, е самостоятелен състав на административно нарушение по чл.33 ал.1 от Наредба №Н-18/2006г. на МФ и представлява нарушение на правилата по регистриране и отчитане на промени в касовата наличност във ФУ.

Воден от горното, съдът,

                                                        Р Е Ш И:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление  НП № ***г., на зам. директор при ТД на НАП-В..

 Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

                                                    Районен съдия: