РЕШЕНИЕ

 

134                                     30.03.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на шестнадесети март                                             две хиляди и дванадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  В. Диянова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №136 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН

Постъпила е жалба от Й.М.Д. ***, срещу Наказателно постановление  *** г. на началника сектор ПП при ОД на МВР Р., с което на жалбоподателя е наложено административно наказание, глоба в размер на 100 лв на основание чл.179, ал.2 пр.2 от ЗДвП за нарушение на чл.23 ал.1 от ЗДвП. В жалбата се моли, наказателното постановление като незаконосъобразно издадено да бъде  отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява е и не изпраща представител

За ответната страна Областна Дирекция «Полиция» не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление № *** г. жалбоподателя е наложено административно наказание,  като в НП от фактическа страна е посочено, че жалбоподателят «на ***г. около  *** часа по път І-коловръстен път гр. Р. км. *** управлявайки л.а. «Л.» с рег. №***, в посока Р.. поради неспазване достатъчна дистанция не успява да спре и блъска движещия се пред него  и участник в ПТП л.а. Р. С. с рег. № *** в задната част, като му нанася материални щети. Лекия а-л Р. се блъска в движещо се пред него МРС.». Отразено е, че водачът е нарушил чл.23 ал.1 от ЗДвП.  За така отразеното нарушение е наложено и наказанието на жалбоподателя.  

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейският служител Т.Х. - актосъставителят, който в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. Същият получил сигнал за ПТП между няколко автомобила. При пристигане на място, установил верижна катастрофа между четири автомобила. Разговарял с водачите и пътниците в тях като установил, че автомобилите се движели един след друг в посока Р.., настъпил инцидент между първия и втория автомобил, и така следващия се блъснал в предходния. Жалбоподателят бил водач на последния автомобил, не успял да спре, при спиране на предходния движещ се пред него автомобил и го блъснал в задната част. Жалбоподателят написал като възражение в акта, че предходния автомобил, който ударил спрял внезапно и му отнел дистанцията.

По изложената фактическа обстановка не се спори, поради което съдът я приема за установена.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

При издаването на акта и НП са спазени разпоредбите на ЗАНН същите са издадени от компетентни за това лица, по предвидения от закона ред. Съгласно разпоредбата на чл.189  ал.2 от ЗДвП редовно съставения акт по този закон има доказателствена сила до доказване на противното. Няма спор по фактическата обстановка, не са ангажирани от страните други доказателства, въз основа на които да се приеме друга фактическа обстановка несъответна на отразената в акта и НП. От събраните доказателства по делото, безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил вмененото му нарушение. Съдът се позoвава на показанията на св. Х., като последователни, логични, незаинтересовани и подкрепящи се от останалите доказателства, че жалбоподателят е допуснал настъпването на ПТП, след като се е блъснал в движещ се пред него друг лек автомобил, тъй като не е спазил необходимата дистанция и не се е движел на такова разстояние от движещото се пред него ППС, че да може да избегне удар в него, когато спре рязко. Няма доказателства за друга причина довела до ПТП-то. С действията си жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.23 ал.1 от ЗДвП, поради което правилно е бил санкцониран на основание чл.179 ал.2 пр.2 от ЗДвП, според чиято разпоредба, се наказва с глоба от 100 до 200лв който поради неспазване на дистанция причини ПТП. Наложеното наказание е в минимален размер, поради което не може да бъде коригирано.

Поради изложените съображения НП като правилно и законосъобразно следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪЖДАВА Наказателно постановление  №***г. на началник ПП при ОД на МВР гр. Р., с което на Й.М.Д. *** е наложено наказание глоба в размер на 100лв на основание чл.179 ал.2 пр.2 от ЗДвП, за нарушение на  чл.23 ал.1 от ЗДвП.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: