Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  96                   26.03.2012 година                    Град  Разград

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  02.03.                                                                 Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

Председател: Атанас Х.

Секретар:  П.Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Х. административно наказателно дело номер 137 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от  С.А.А., ЕГН **********,*** против наказателно постановление № ***г на началник  сектор ПП при ОДМВР – Р., с което за извършено нарушение  на чл. 103, пр.2 ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 175, ал.1, т.3, пр.2 ЗДвП, а за нарушение на чл. 150 ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 177, ал.1, т.2 пр.1 ЗДвП.

Жалбоподателят намира НП за изцяло за незаконосъобразно и моли за неговата отмяна. Излагат се подробни мотиви в подкрепа на жалбата.

В о.с.з. жалбоподателят при редовност в призоваването не се явява. Явява се защитника му адв. Е.С. ***. Поддържа жалбата и излага допълнителни съображения.

АНО, при редовност в призоваването не изпраща представител. В придружителното писмо с което е изпратена жалбата и административно наказателната преписка е отразил искане НП да бъде потвърдено.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не депозира становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект.

Разгледана по същество, жалбата е частично основателна /основателна е само относно вида на наказанията/.

От фактическа страна:

Обжалваното НП е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение от ***г., съставен на жалбоподателя, за това, че на ***г около  *** часа в гр. Р. по околовръстен път ЖК О. бензиностанция Ш., управлява мотоциклет с рег. № ***, собственост на А.Х., като при сигнал със стоп палка от полицейски служител не спира. Не притежава и СУМПС.

Гореописаните деяния били квалифицирани от актосъставителя по чл. 103 и чл. 150 ЗДвП.

Жалбоподателят вписал в АУАН, че се е бил уплашил и се е върнал.

Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите, описани в него, и е приел, че са нарушени посочените в цитирания АУАН правни норми, и наложил горепосочените санкции.

Гореизложената фактическа обстановка се подкрепя от събраните по делото доказателства – АУАН /л.5/, рапорт, справка от ОДМВР - Разград от която е видно, че на жалбоподателя не е издавано СУМПС, както и показанията на актосъставителя и свидетелите очевидци визирани в акта.  

От ПРАВНА страна, съдът намира, на първо място, че актът за установяване на административно нарушение е съставен от компетентен орган, а издалият обжалваното наказателно постановление, е компетентно длъжностно лице да издава НП.

В обжалваното наказателно постановление административно наказващият орган е спазил изискването за индивидуализация на конкретното административно нарушение като задължителен реквизит на НП по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН и като необходима предпоставка за законосъобразно развитие на административно-наказателното производство. Нарушенията са описани, посочени са датата и мястото на извършването и установените обстоятелства, при които са извършени.

Посочените като извършени от жалбоподателя нарушения са съставомерни, т. е. съставляват фактическия състав на визираната в Наказателното постановление законова норма и е основание за реализирането на административно-наказателната отговорност съгласно тази разпоредба.

В хода на съдебното производство безспорно се установи, че констатираното в АУАН нарушение е консумирано виновно от лицето, посочено като нарушител. Извършеното от жалбоподателя е съставомерно и е основание за реализирането на административно-наказателната му отговорност.

От обективна и субективна страна, осъществените нарушения съдържа признаците на административно нарушение на законодателството, съгласно ЗДвП.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установява по безспорен начин, че деецът не се е подчинил на подаден сигнал за спиране със стоп палка от страна на контролните органи и е продължил движението си, като по този начин е попречил на контролните органи да извършат проверка. Тази негова деятелност правилно е квалифицирана от административно-наказващия орган като съставомерна по чл. 175, ал. 1, т. 3, предл. 2 от ЗДвП, предвиждащ административно-наказателна отговорност за водач, който по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка. И това е така, защото с поведението си водачът обективно е попречил на контролните органи да упражнят правомощията си за извършване на проверка, с оглед осъществяването на каквато са предприели действия за спирането му. Въз основа на посоченото въззивната инстанция намира, че при издаване на наказателното постановление административнонаказващият орган е ангажирал отговорността на нарушителя в съответствие с обективираната от него деятелност и не е допуснал нарушение на материалния закон.

На следващо място настоящият съдебен състав намира, че в хода на административно-наказателното производство не са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Действително в АУАН и НП не е посочено изрично, че с деятелността си жалбоподателят е осуетил извършването на проверка от контролните органи, но подробно е описано обективираното от него поведение, изразяващо се в отказ да спре при своевременно и ясно подаден сигнал от контролните органи, което по своята същност не означава нищо друго освен осуетяване на проверка. С оглед на това, независимо, че съставът на административното нарушение не е изписан прецизно, допуснатото нарушение на административно-производствените правила не е съществено, тъй като не е попречило на нарушителя да разбере в какво нарушение е обвинен и да реализира защитата си в пълен обем. С оглед гореизложеното, не може да се сподели и застъпената от защитата теза, че описаната в АУАН и НП деятелност осъществява състава на нарушението по чл. 175, ал. 1, т. 4 от ЗДвП, по който текст е следвало да бъде подведен под отговорност  на жалбоподателя / в този смисъл Решение № 53 от 6.04.2010 г. на АдмС - Шумен по к. а. н. д. № 73/2010 г./

По възражението, че жалбоподателя не е видял подадения сигнал със стоп палка.

Видно от показанията на свидетелите очевидци, е че стоп сигнала със стоп палката е бил подаден, когато полицейския автомобил с обозначителни знаци и с включен звуков и светлинен сигнал се е изравнил с движещия се мотоциклет управляван от жалбоподателя. Ето защо, възражението е неоснователно.

По възражението, че НП не е било връчено на нарушителя, а на баща му.

След като районният съд е разгледал жалбата на нарушителя по същество, то дори да се приеме, че НП е връчено в нарушение на чл. 58, ал. 1 от ЗАНН, това нарушение не е съществено процесуално нарушение.  Решение № *** от *** г.  Разградският административен съд по  КНАХ дело № *** по описа за *** год.

 

По наказанията.

Видно от ЕГН - то, жалбоподателят отговаря изцяло на изискването на чл. 26, ал.2 от ЗАНН, според което административно-наказателоно отговорни са и непълнолетните, които са навършили 16 години, но не са навършили 18 години, което от своя страна означава, че към извършване на процесните административни нарушение същият е бил непълнолетен. По делото се установи, че жалбоподателят макар и непълнолетен към момента на деянието, е могъл  да разбират свойството и значението на извършените нарушения и да ръководи постъпките си.

Настоящата съдебна инстанция счита, че на основание чл. 15, ал.2 ЗАНН двете административни наказания “Глоба” наложени на жалбоподателя с процесното НП, следва да бъдат заменени с наказание “Обществено порицание”. Няма пречка това да се направи в настоящото производство, тъй като това е в интерес на жалбоподателя. В този смисъл е и съдебната практика - Решение №241 от 15.11.2007г. на Административен съд - гр. Пазарджик, 12 касационен състав по КНАХ дело № 540 за 2007 година, Решение № 1032 от 09 юли 2010г.  Пловдивският административен  съд,  ХХ  касационен състав, по КНАХД № 1038/2010г.

 

Водим от гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 ЗАНН, съдът,

 

 

Р      Е      Ш     И      :

 

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № ***г на началник  сектор ПП при ОДМВР – Р., В ЧАСТТА с която на С.А.А., ЕГН **********,***  за извършено нарушение  чл. 103, пр.2 ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 175, ал.1, т.3, пр.2 ЗДвП, като вместо наложеното административно наказание “глоба” в размер на 200 лева НАЛАГА на С.А.А., ЕГН **********,***  на основание чл. 15 ал.2 от ЗАНН, административно наказание “ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”.

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № ***г на началник  сектор ПП при ОДМВР – Р., В ЧАСТТА с която на С.А.А., ЕГН **********,***  за извършено нарушение  чл. 150 ЗДвП му е наложена глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 177, ал.1, т.2 пр.1 ЗДвП, като вместо наложеното административно наказание “глоба” в размер на 200 лева НАЛАГА на С.А.А., ЕГН **********,*** , на основание чл. 15 ал.2 от ЗАНН административно наказание “ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                        Районен съдия: