П Р И С Ъ Д А

 

     159                           29.03.2012 година                       град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На         двадесет и девети март                                               2012 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАС ХРИСТОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Н.

                                                                     М. Б.      

 

Секретар:  Г.М.

Прокурора:          ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ  дело №    632    по описа за 2011 година

 

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия В.М.Д., роден на *** *** , живущ ***, български гражданин, с висше образование, женен, работи – управител и съсобственик на “*******” ООД гр. ****, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че за времето от 04.08.2009 г. до 31.10.2009 г. в гр. Разград, в качеството си на длъжностно лице – управител на “****” ООД гр. ***** с ЕИК 103075354, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у И.С.Р., че “****” ООД, представлявано от В.М.Д. ще изработи работен проект за фотоволтаична    електроцентрала с мощност 100 kWp, ще осигури финансиране за изграждане на обекта, ще го изгради и пусне в експлоатация, и с това е причинил на И.С.Р. имотна вреда в размер на 46939.92 лв., като причинената вреда е в големи размери – престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 3 и т. 5 във връзка с чл. 209, ал. 1 от НК, поради което и на осн. чл. 54 от НК му налага наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ ГОДИНИ, като ОТЛАГА изпълнението на така наложеното на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от ПЕТ години, считано от влизане в сила на присъдата, на основание чл. 66, ал.1 НК и ПОСТАНОВЯВА, на основание чл. 67, ал.3 НК, в рамките на целия изпитателен срок от пет години, считано от влизане в сила на присъдата, подсъдимият да изпълнява пробационна мярка по чл. 42а, ал.2, т.4 НК - включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие.

На основание чл. 45 и ЗЗД и чл. 86 ЗЗД, ОСЪЖДА подсъдимия В.М.Д., ЕГН **********, да заплати на И.С.Р., ЕГН ********** *** сумата от  46939.92 лева, ведно със законната лихва считано от 31.10.2009 г. до окончателното изплащане на сумата, представляваща обезщетение за причинените от горепосоченото деяние имуществени вреди.

На основание чл.  189,  ал. 3  във връзка с ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия В.М.Д., ЕГН **********, да заплати на частния обвинител и граждански ищец И.С.Р., ЕГН ********** ***, сумата от 300 лева, представляващи разноски за заплащане възнаграждение на повереника.

На основание чл. 189, ал.3 във вр. с ал.1 НПК във  вр. с чл. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, ОСЪЖДА подсъдимия В.М.Д., ЕГН **********, за заплати по сметка на Районен съд – Разград сумата от 1877.60 лева, представляваща дължима държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

На основание чл.  189,  ал. 3  във връзка с ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия В.М.Д., ЕГН **********, да  заплати  по  сметка  на  Районен съд гр. Разград, сумата от  225 лева за направени разноски в съдебното производство.

 

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд - Разград.

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                     2.