П Р И С Ъ Д А

 

  157                                         29.03.2012 година                     град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     двадесет и девети март                                                       2012 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  АТАНАС ХРИСТОВ

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ дело № 40 по описа за 2012  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият М.Х.М., роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 03.01.2012г. в гр.  Разград причинил на С.С.С., ЕГН **********,*** лека телесна повреда - болка и страдание без разстройство на здравето – насиняване на кожата на външния ъгъл на дясното око към слепоочието и дясната скулова област, с лек отток на меките тъкани в същата област. Повърхностно охлузване в червената част на горната устна в дясната й половина, с кръвонасядане на лигавицата и оток на меките тъкани - престъпление по  чл. 130, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, поради което на основание, чл. 54 НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включващо следните пробационни мерки:

- задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години, с периодичност два пъти седмично,

-  задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от три години,

-  включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие за срок от три години

-  безвъзмезден труд в полза на обществото - 320 часа годишно за срок от три поредни години.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 във вр. с чл. 52 и чл. 86  ЗЗД, ОСЪЖДА подсъдимият М.Х.М., EГН **********,*** да заплати на С.С.С., ЕГН **********,*** сумата от 5 000 лева, представляваща обезщетение за причинените от гореописаното деяние неимуществени вреди, ведно със законната лихва считано от датата на деликта – 03.01.2012г. до окончателното изплащане на сумата.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимият М.Х.М., EГН **********,*** да заплати на С.С.С., ЕГН **********,*** сумата от 362 лева, представляващи направени по делото разноски, от които възнаграждение за повереник – 200 лева, възнаграждение на вещо лице – 150 лева, и държавна такса за образуване на делото 12 лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НПК, във вр. с чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК), ОСЪЖДА подсъдимият М.Х.М., EГН **********,***, да заплати по сметка на Районен съд – Разград сумата от 200 лева, представляваща дължимата държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд – Разград.

 

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: