МОТИВИ

 

към Присъда № 104/07.03.2012г. постановена по НОХД № 1082/2011 г. по описа на Районен съд Разград

 

 

 

РРП е внесла обвинителен акт с който е обвинила:

Х.М.К., роден на  ***г***, с ПА – с.Ез., обл.Р., български гражданин, неженен, с основно образование, осъждан, ЕГН  **********

                                   ЗА ТОВА, ЧЕ:

       За времето от 27.08.1998г. до 17.10.1998г. в с.Езерче, обл.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство – гаечен  ключ, след предварителен сговор с Х.А.Ж. и непълнолетният С.М. *** е отнел чужди движими вещи – комплект доилен агрегат 1 брой и намордник за кон 1 брой, на обща стойност 514 900,00 неденоминирани лева от владението на М.М.К. ***; конска амуниция 1 брой, кош за фуражомелка 1 брой, колелета дървени за конска каруца 3 броя – на обща стойност 325 000,00 неденоминирани лева от владението на Д.Х.Ч. ***; колелета за конска каруца 4 броя, компресор за доилен агрегат 1 брой, ел.мотор 1 брой и зайци 2 броя на обща стойност 318 000,00 неденоминирани лева от владението на К.М.К. ***; колелета за конска каруца 4 броя на обща стойност 160 000 неденоминирани лева от владението на Я.И. ***, всичко на обща стойност 1 317 900 неденоминирани лева, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието не представлява маловажен случай – престъпление по чл.195, ал.1, т.3, пр.І, т.4, пр.ІІ и т.5 във вр.с чл.194, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

 

И

 

Х.А.Ж., роден на ***г***, с ПА с.Ез.,****, български гражданин,  неженен, осъждан, ЕГН **********,

                               ЗА ТОВА, ЧЕ:

       За времето от 27.08.1998г. до 17.10.1998г. в с.Езерче, обл.Разград, в условията на продължавано престъпление, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство – гаечен ключ, след предварителен сговор с Х.М.К. и непълнолетният С.М. *** е отнел чужди движими вещи – комплект доилен агрегат 1 брой и намордник за кон 1 брой, на обща стойност 514 900,00 неденоминирани лева от владението на М.М.К. ***; конска амуниция 1 брой, кош за фуражомелка 1 брой, колелета дървени за конска кареца 3 броя – на обща стойност 325 000,00 неденоминирани лева от владението на Д.Х.Ч. ***, колелета за конска каруца 4 броя на обща стойност 160 000 неденоминирани лева от владението на Я.  И. ***, всичко на обща стойност 999 900 неденоминирани лева, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги  присвои, като деянието не представлява маловажен случай – престъпление по чл.195, ал.1, т.3, пр.І, т.4, пр.ІІ и т.5 във вр.с чл.194, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

 

В съдебно заседание РРП поддържа обвинението.

Нито един от пострадалите и наследниците им въпреки връчените им съобщения по чл. 255 НПК, не поиска да бъде конституиран в качеството му на ГИ/ЧО.

Защитниците, акцентират върху смекчаващите отговорността обстоятелства и молят за минимално наказание.

Спрямо обвиняемите К. и Ж. обвинението е повдигнато при условията на чл.269, ал.3 от НПК, тъй като същите са напуснали пределите на страната и местоживеенето им в чужбина не е било известно.

С телеграми № ****. на ДНСП-гр.София и ****. на ГД „ППООРП”-гр.София обвиняемите Х.К. и Х.А.Ж. са обявени за общодържавно издирване по настоящото ДП.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства по отделно и в тяхната съвкупност и се съобрази със становищата на страните, приема за установено следното:

 

Обвиняемите Х.М.К., Х.А.Ж. и непълнолетният С.М. ***, познавали се и били приятели.

На 27.08.1998г. вечерта двамата обвиняеми и С.М. Б. – непълнолетен към него момент, се срещнали в с.Езерче и решили да извършат кражба на доилен агрегат от дома на свид.М.М.К.. В изпълнение на намисленото,няколко часа по-късно, около полунощ на 27/28.08.1998г. двамата обвиняеми, заедно със С.М. БОРУКОВ отишли до дома на свид.К.,***, след което прескочили оградата на двора, отишли до стопанска постройка - обор, където свид.К. държал инвентара си и отглеждал животни. Влезли през незаключената врата на постройката и извършили кражба на един брой доилен агрегат и намордник за кон. След това излезли по обратния път на улицата. През един от следващите дни, обв.К. ***Б.  процесния доилен агрегат за сумата от 200 000 неденоминирани лева, без да му заяви, че вещта е предмет на престъпление,намордника продал на лице с неустановена по делото самоличност. После обвиняемите разделили парите помежду си, като дали и 45 000 неденоминирани лева на непълнолетния Б.

След разкриване на деянието, с протокол за доброволно предаване от 14.10.1998г., свид.Б. предал на служител от РУП-Разград доилния агрегат. С разписка от същата дата, агрегатът бил върнал на пострадалия К..

От заключението на назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че стойността на вещите, предмет на престъплението по този пункт на обвинението, е в размер на 514 900,00 неденоминирани лева, от които възстановени 500 000 неденоминирани лева.

Така с деянието си, при пряк умисъл всеки един от обвиняемите е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.5 във вр.с чл.194, ал.1 от НК - за всеки от двамата обвиняеми.

С Постановление на РП-Разград от 30.03.2009г. наказателното производство по настоящото дело спрямо непълнолетния извършител на деянието – С.М. Б., относно тази кражба, е било частично прекратено, поради изтичане на предвидената в закона абсолютна давност за наказателно преследване. Постановлението за частично прекратяване е влязло в сила на 18.05.2009г.

2.На 22.09.1998г. двамата обвиняеми - Х.К. и Х.А.Ж. *** с непълнолетния С.М. Б.. Тримата решили да извършат кражба на вещи, собственост на св.Д.Х.Ч. ***. В изпълнение на намисленото,няколко часа по-късно, около полунощ на 22/23.09.1998г. тримата обвиняеми отишли до дома на свид.Дж.Ч.,***, като носели със себе си и гаечен ключ. След това прескочили през оградата и влезли в двора на дома на свидетеля. После отишли до стопанска постройка, откъдето извършили кражба на конска амуниция, кош за фуражомелка и 3 броя дървени колелета за конска каруца, собственост на свидетеля Ч., като колелетата демонтирали от конската каруца, с помощта на гаечния ключ, който носели със себе си. След това си отишли.

На следващия ден продали на свид.А.М. трите броя колела за конска каруца, без да му заявят, че същите са предмет на престъпление.

След разкриване на деянието, с протокол за доброволно предаване от 14.10.1998г., свид.М. предал на служител от РУП-Разград процесните колела. С разписка от същата дата колелата били върнати на пострадалия.

От заключението на назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че стойността на вещите, предмет на престъплението по този пункт на обвинението, е в размер на 325 000,00 неденоминирани лева, от които възстановени 120 000 неденоминирани лева.

Така с деянието си, при пряк умисъл всеки един от обвиняемите е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.4, пр.ІІ и т.5 във вр.с чл.194, ал.1 от НК - за всеки от двамата обвиняеми.

С Постановление на РП-Разград от 04.05.2010г. наказателното производство по делото, по отношение на непълнолетния извършител на деянието – С.М. Б., досежно този пункт на обвинението, е било частично прекратено, поради изтичане на предвидената в закона абсолютна давност за наказателно преследване. Постановлението за частично прекратяване е влязло в сила на 13.05.2010г.

3.Свидетелят К.М.К. живеел в къща, намираща се с.Ез. на ул.”****. На 09.10.1998г. вечерта обвиняемите Х.К. и Х.А.Ж., заедно с непълнолетния С.М. ***. Тримата решили по-късно същата вечер да извършат кражба на вещи от дома на свид.К.. В изпълнение на намисленото, няколко часа по-късно, около полунощ на 09/10.10.1998г. тримата отново се срещнали и отишли до дома на свидетеля, посочен по-горе, след което прескочили оградата и отишли до стопанска постройка, намираща се в двора, след което влезли през незаключена врата вътре и извършили кражба на доилен агрегат с компресор и ел.мотор. После пренесли агрегата до улицата, като минали през съседен двор на този, на свид.К.. После отново се върнали до стопанската постройка в двора на свид.К. и с помощта на гаечен ключ демонтирали 4-те броя колела от конската каруца, собственост на свидетеля. След това извършили кражба на четирите колелета за конска каруца. Освен това обвиняемите, извършили кражба и на два заека, собственост на свид.К., които се намирали в стопанската постройка. Зайците сложили в чувал, който носели със себе си. После си отишли, като оставили вещите в царевична нива, намираща се в близост до дома на свидетеля, а зайците взели със себе си и впоследствие ги изконсумирали. На следващия ден обвиняемите Ж. и К. продали доилния агрегат с компресора и ел.мотора, както и четирите броя колелета за конска каруца на лице, с неустановена в хода на делото самоличност, парите разделили помежду си.

От заключението на назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че стойността на вещите, предмет на престъплението по този пункт на обвинението, е в размер на 318 000,00 неденоминирани лева - невъзстановени.

Досежно този пункт на обвинението е било сключено споразумение между обв.Х.А.Ж., представляван от защитника си адв.Р.К. ***, което е било одобрено с Протоколно определение по НОХД № 129/2003г. на РС-Разград, като е било наложено съответно наказание на обв.Ж. за това деяние. Протоколното определение е постановено на 14.11.2003г. и е влязло в сила на същата дата. Ето защо спрямо обв.Ж. не е повдигнато обвинение по този пункт на обвинителния акт, тъй като за това деяние същият е бил осъден с горепосоченото протоколно определение за одобряване на споразумение.

Така с деянието си, при пряк умисъл обв.К. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.4, пр.ІІ и т.5 във вр.с чл.194, ал.1 от НК.

С Постановление на РП-Разград от 14.10.2011г. наказателното производство по делото спрямо непълнолетният обвиняем С.М. БОРУКОВ е било частично прекратено, досежно този пункт на обвинението, поради изтичане на предвидената в закона абсолютна давност за наказателно преследване.

Постановлението на РП-Разград е влязло в сила на 26.10.2011г

4.На 16.10.1998г. двамата обвиняеми - Х.К. и Х.А.Ж. *** с непълнолетния С.М. Б.. Тримата решили да извършат кражба на колелета от конска каруца, собственост на св.Я.И.Ч.. В изпълнение на намисленото, около полунощ на 16/17.10.1998г. тримата обвиняеми отишли до дома на свид.Я.И. ***, като носели със себе си гаечен ключ. След това съборили част от оградата на двора и влезли в дома на свидетеля. После отишли до стопанска постройка,където свидетелят бил оставил конската си каруца, след което с помощта на гаечния ключ, демонтирали колелетата на конската каруца,взели ги и си тръгнали. По-късно продали колелетата на свид.Б., без да му заявят, че същите са предмет на престъпление.

След разкриване на деянието с протокол за изземване от 14.10.1998г. служител от РУП-Разград иззел четири броя колела на каруца от дома на свид.Б..  С разписка от същата дата колелата били върнати на пострадалия Я.Ч..

От заключението на назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че стойността на вещите, предмет на престъплението по този пункт на обвинението, е в размер на 160 000 неденоминирани лв – възстановени.

Така с деянието си, при пряк умисъл всеки един от обвиняемите е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.3, пр.І, т.4, пр.ІІ и т.5 във вр.с чл.194, ал.1 от НК - за всеки от двамата обвиняеми.

С Постановление на РП-Разград от 30.03.2009г. наказателното производство по настоящото дело спрямо непълнолетния извършител на деянието – С.М. Б., относно горепосочените две кражби е било частично прекратено, поради изтичане на предвидената в закона абсолютна давност за наказателно преследване. Постановлението за частично прекратяване е влязло в сила на 18.05.2009г.

От заключението на назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че стойността на вещите, предмет на престъплението, е в размер на 1 317 900 неденоминирани лв.

Извършените от обвиняемите К. и А., горепосочени деяния са от един и същи вид, осъществени са през непродължителен период от време, при еднородност на вината, поради което представляват продължавано престъпление по смисъла на чл.26, ал.1 от НК.

Така с деянието си, при пряк умисъл всеки един от обвиняемите е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.195, ал.1, т.3, пр.І, т.4, пр.ІІ и т.5 във вр.с чл.194, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

Обвинението се  доказва от:

-ДП № 3/1999г. – протокол за доброволно предаване /л.16/, разписка /л.17/, протокол за отговорно пазене /л.18/, показанията на свидетелите А.М. /л.25/, Дж.Ч. ***М. /л.156-157/, Й.Д. /л.158-159/, К.К. /л.197-198/, А.И. /л.199-201/, оценъчна експертиза /л.29-30, 89-90, 173-178/.

-ДП № 13/1999г. – показанията за свидетелите Р.Т. /л.16, 54, 118-120/, К.К. /л.17, 55, 121-122/.

-ДП № 24/1999г. – протокол за изземване /л.20, 43/, разписка /л.30, 44/, протокол за отговорно пазене /л.31, 45/, показанията на свидетелите Я.Ч. ***, 144-145/, М.К. /л.67/, оценъчна експертиза /л.71-72, 74-75, 114-116/.

-ДП № 4/2003г. – протокол за доброволно предаване /л.18/, разписка /л.19/, протокол за отговорно пазене /л.20/, показанията на свидетелите А.М. /л.22/, Дж.Ч. /л.23-24, 61/, оценъчна експертиза /л.34/.

В о.с.з. бяха разпитани св. М.Б. и А.М. и бяха прочетени показанията им от ДП, със съгласието на двамата защитника. Показанията на всички останали свидетели от досъдебното производство бяха прочетени на основание чл. 281, ал.5 НПК, след даденото съгласие на двамата защитника.

 

Относно наложеното наказание.

 

 

Отегчаващи отговорността обстоятелства и спрямо  двамата подсъдими, представляват многобройните престъпления които са извършвали и за които са налице влезли в сила осъдителни присъди, видни от справките им за съдимост, макар и след процесното престъпление. Същото ги охарактеризира като личности трайно незачитащи установения правов ред в РБ, спрямо които целите на наказанието не са били постигнати независимо от годините ЛС, които са изтърпели. Отегчаващо отговорността обстоятелство представлява и високата стойност на предмета на престъплението /особено спрямо МРЗ към момента на престъплението./ Отегчаващо отговорността обстоятелство представлява и продължителния период през който е осъществено деянието, както и наличието на повече от едно квалифициращо обстоятелство.

Смекчаващо отговорността обстоятелство представлява даденото съгласие, чрез защитниците да бъдат прочетени показанията на всички свидетели разпитани на досъдебното производство на основание чл. 281, ал.5 НПК. Така бе съдействано за разкриване на обективната истина. Смeкчаващо отговорността обстоятелство спрямо  двамата подсъдими представлява и тежкото им имотно положение. Следва обаче да се изтъкне, че тежкото материално състояние, не може да бъде мотив за извършване на престъпления и нарушаване по недопустим начин законните права и свободи на гражданите /така и Решение № 406 от 1.12.2008 г. на ВКС по н. д. по № 400/2008 г., II н. о., НК/.

Основното смекчаващо отговорността обстоятелство представлява установения от съда, неразумно дълъг срок на наказателното производство, който срок е в нарушение на изискването за “разумен срок” по смисъла на чл. 6 КЗПЧОС, чл. 14, т.3 от Пакта за граждански и политически права и чл. 22 НПК. Предвид нарушението на “разумния срок”, съдът наложи  наказание ЛС за срок от по 3 години на всеки един от подсъдимите.

Според настоящия съдебен състав, единствено предвид нарушението на “разумния срок”, горепосоченото наказание се явява съответно на извършеното престъпление  по смисъла на чл. 35, ал.3 НК. Едно по ниско наказание не би постигнало целите на чл. 36 НК. Ако не беше нарушението на “разумния срок”, съдът щеше да наложи на всеки един от двамата подсъдими наказание лишаване от свобода от по девет години и десет месеца.

С оглед нарушението на “разумния срок”, съдът отложи изтърпяването на наказанието ЛС и на двамата подсъдими за срок от 5 години, на осн. чл. 66, ал.1 НК. Ако не беше нарушен  “разумния срок”, съдът нямаше да отложи на осн. 66, ал.1 НК независимо, че към момента на процесното деяние и двамата подсъдими не са били осъждани.

На основание чл. 59 НК, съдът приспадна от горецитираното наказание, времето през като подсъдимият Х.М.К. е бил задържан по дозн. № 1341/1997г. – от 12.11.1997г. до 17.11.1997г.  

На основание чл. 59 НК, съдът приспадна от горецитираното наказание, времето през като подсъдимият Х.А.Ж. е бил задържан по сл.д. № 24/1999г. – от 19.08.2002г. до 10.09.2002г. и по дозн. № 1341/1997г. - от 12.11.1997г. до 17.11.1997г.

 

На основание чл. 189, ал.3 във вр. с ал.1 НПК, съдът осъди всеки един от подсъдимите да заплати по сметка на държавния бюджет по 47.68 лв., представляващи направени разноски на досъдебното производство, както и да заплати по сметка на РРС сумата от 67.50лв. за направени разноски в съдебната фаза на процеса.

 

Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :

                                                                                     /Атанас Христов/