Р Е Ш Е Н И Е

             Номер 95                                  09.03.2012 г.                                                гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На седми март                                               две хиляди и дванадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:НЕЛИ ГЕНЧЕВА

Секретар   Г.М.

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №2099/2011 г.

 

            Производството е с правно основание чл.327 от ТЗ и чл.86 от ЗЗД.

          Депозирана е искова молба от “Кубратска гора”ЕООД, с която са предявени обективно съединени искове срещу “Рафаел Трейдинг”ООД със седалище  гр.Силистра за заплащане на сумите 6 600 лв. неплатена цена по търговска сделка и 1 185,83 лв. обезщетение за забава. Иска заплащане и на законната лихва върху главницата от датата на подаване на исковата молба и разноските по делото. Сочи, че между страните са били сключени три договора за покупко-продажба на  дървесина, купувач по които бил ответника. За същите били изготвени две фактури.

            Ответникът не депозира писмен отговор.

            Въз основа на събраните по делото доказателства, Съдът установи следната фактическа обстановка: Между страните са съществували търговски взаимоотношения, като ищецът доставял на ответника дървен материал. През м.януари и през м.февруари 2010 г. по три нови заявки са били доставени трупи и технологична дървесина в цеха на ответното дружество. За тези три пратки не е имало претенции за качеството им. Представени са превозните билети за трите пратки. За двете доставки е съставена фактура 4867/31.01.2010 г., а за третата – фактура №4948/28.02.2010 г. Според вещото лице по назначената съдебно-счетоводна експертиза тези фактури в счетоводството на ищеца са неразплатени. Достъп до счетоводството на ответника не му е бил предоставен.

            Според същото заключение законната лихва върху сумата до датата на исковата молба е 1 189,71 лв.

            При така установената фактическа обстановка, Съдът направи следните правни изводи: Предявеният иск за заплащане на сумата  6 660 лв. е основателен и доказан. В съответствие с разпоредбата на чл.327 от ТЗ купувачът е длъжен да плати цената при предаване на стоката, освен ако е уговорено друго. В случая стоката е получена, фактурите са издадени и е уговорено последващо плащане по банков път, което не е извършено.

Ето защо и иска за заплащане на обезщетението за забава е основателен и доказан. Ответникът е изпаднал в забава, тъй като не е изплатил сумите своевременно – при предаване на стоката, поради което дължи заплащане на обезщетение за забава, чийто размер до подаването на исковата молба е 1 189,71 лв.,  следователно акцесорният иск  следва да бъде уважен в цялост.

По горепосочените причини следва да бъде присъдена и законната лихва от датата на предяваване на иска – 16.11.2011 г. и направените по делото разноски в размер на 993,83 лв.

                        По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И :

 

                        ОСЪЖДА “Рафаел Трейдинг”ООД, ЕИК **** със седалище гр.С. и адрес на управление ул.”**** ДА ЗАПЛАТИ на “Кубратска гора”, ЕООД, ЕИК ***** със седалище гр.К. , адрес на управление ул.”***** сумата 6 660 лв. /шест хиляди шестстотин и шестдесет лева/ неплатена цена за доставка на дървесина ведно със законната лихва върху сумата от 16.11.2011 г. до окончателното изплащане,  сумата 1 185,83  лв. /хиляда сто осемдесет и пет лева и осемдесет и три стотинки/ обезщетение за забава за периода до 14.11.2011 г. на основание чл.86 от ЗЗД,  както и 993,83  лв. /деветстотин деветдесет и три лева и осемдесет  и три стотинки/ разноски по делото.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: