П Р И С Ъ Д А

 

      184                                     2012 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                       наказателен състав

На   девети   април                                                         2012 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  НИКОЛАЙ БОРИСОВ                               

                                                                         Н.С.

                                                                           И.М.

                                                                   

Секретар:  Ж.  Р.

Прокурор:    ЛЮБОМИР  ГЕОРГИЕВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   998          по описа за 2011   година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимият В.С.А. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че:                                                           -  На 08.07.2011 г. в гр. Л., обл. Р., в съучастие като съизвършител с Ф.В.А. е причинил средна телесна повреда на С.В. ***, изразяваща се в травматично разклащане с последваща екстракция на единствен собствен зъб / мостоносител/ на долната редица – трети долу в ляво и кръвонасядания по главата, гърдите, гърба и крайниците довели до трайно затруднение в дъвкателната и говорна функция, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.12, пр.1 във вр. с чл.129, ал.2, пр.2 и пр.6 във вр. с ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл.54 вр. чл. 36 НК му налага наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ПЕТ ГОДИНИ, което да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален “СТРОГ” РЕЖИМ.                                                                                                                     ПРИЗНАВА подсъдимият В.С.А. ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че:                                                   -  На 08.07.2011 г. в гр. Л., обл. Р., в съучастие като съизвършител с Ф.В.А., е причинил лека телесна повреда на Т.С.Т. ***, изразяваща се в кръвонасядания около лява орбита, десния голям гръден мускул и дясна мишница, както и върху гърба на дланта и пръстите на лявата ръка с ограничен обем на движение и болка на това място, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.12, пр.1 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК,  поради което и на основание  чл. 54 вр. чл. 36 НК му налага наказание “ЛИШАВАНЕ  ОТ СВОБОДА” за срок от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА, което да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален “СТРОГ”  режим.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 23 ал.1 от НК  налага на подс. В.С.А. ЕГН ********** едно общо наказание по така определените в размер на по-тежкото от тях, именно “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ПЕТ ГОДИНИ, което да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален “СТРОГ” РЕЖИМ.    

ПРИЗНАВА подсъдимия Ф.В.А. – роден на *** ***, живущ ***, български гражданин, с висше образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че:  

           -    На 08.07.2011 г. в гр. Л., обл. Р., в съучастие като съизвършител с В.С.А. е причинил средна телесна повреда на С.В. ***, изразяваща се в травматично разклащане с последваща екстракция на единствен собствен зъб / мостоносител/ на долната редица – трети долу в ляво и кръвонасядания по главата, гърдите, гърба и крайниците довели до трайно затруднение в дъвкателната и говорна функция, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.12, пр.1 във вр. с чл.129, ал.2, пр.2 и пр.6 във вр. с ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, поради което и на основание чл. 54 във  вр. с чл.  36        НК му налага наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ТРИ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66 ал. 1 НК  СЕ ОТЛАГА  за изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ.       

ПРИЗНАВА подсъдимия Ф.В.А. ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че:  

          -  На 08.07.2011 г. в гр. Л., обл. Р., в съучастие като съизвършител с В.С.А., е причинил лека телесна повреда на Т.С.Т. ***, изразяваща се в кръвонасядания около лява орбита, десния голям гръден мускул и дясна мишница, както и върху гърба на дланта и пръстите на лявата ръка с ограничен обем на движение и болка на това място, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл.131, ал.1, т.12, пр.1 във вр. с чл.130, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК,  поради което и на основание чл. 54  във р. с вр. чл.36 от НК му налага наказание “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от  ЕДНА ГОДИНА, изтърпяването на което  на основание чл. 66 ал.1 от НК  ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ  чл. 23 ал.1 от НК определя на подс. Ф.В.А. ЕГН ********** едно общо наказание в размер на  по-тежкото  от тях, а именно “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” за срок от ТРИ ГОДИНИ, изтърпяването на което на основание чл. 66 ал. 1 НК  СЕ ОТЛАГА  за изпитателен срок от ПЕТ ГОДИНИ.  

ОСЪЖДА  подсъдимите В.С.А., ЕГН ********** и Ф.В.А. ЕГН ********** *** 16 солидарно да заплатят на С.В.Т., ЕГН  ********** *** сумата  10000.00 /десет хиляди/ лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението  неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 08.07.2011г. до окончателното й заплащане, както и сумата 150.00 /стои петдесет/ лева, представляваща разноски в наказателното производство, направени за адвокатско възнаграждение.

ОТХВЪРЛЯ  предявеният от С.В.Т., ЕГН  ********** против подсъдимите В.С.А., ЕГН ********** и Ф.В.А. ЕГН ********** граждански иск за горницата до 30000.00  /тридесет хиляди/ лева, като НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА  подсъдимите В.С.А., ЕГН ********** и Ф.В.А. ЕГН ********** *** 16 солидарно да заплатят на Т.С.  Т., ЕГН  ********** *** сумата   3500.00   /три хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за претърпените от престъплението  неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 08.07.2011г. до окончателното й заплащане, както и сумата 150.00 /стои петдесет/ лева, представляваща разноски в наказателното производство, направени за адвокатско възнаграждение.

ОТХВЪРЛЯ  предявеният от Т.С.  Т., ЕГН  ********** против подсъдимите В.С.А., ЕГН ********** и Ф.В.А. ЕГН ********** граждански иск за горницата до 10 000.00 /десет хиляди/ лева, като НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА подсъдимите В.С.А., ЕГН **********  и  Ф.В.А. ЕГН ********** със снета по- горе самоличност да заплатят  по сметка на Републиканския  бюджет сумата 85.00 /осемдесет и пет / лева за разноски  на досъдебното производство, а по сметка на РС Разград  сумата от        620.00 /шестстотин и двадесет/ лева, от които 80.00 /осемдесет/ лева разноски в съдебното производство и 540.00 /петстотин и четиридесет/ лева държавна такса върху уважената част от предявените граждански искове.                                                                                             ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:    1.

 

 

                                                                                          2.