П Р И С Ъ Д А

 

  181                                         06.04.2012 година                     град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     шести април                                                               2012 година

В публично заседание в следния състав

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ:  АТАНАС ХРИСТОВ

 

 

Секретар: Г.М.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ дело № 110 по описа за 2012  година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимата М.Т.С., ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, родена на ***г***, български гражданин, вдовица, за ВИНОВНА в това, че в условията на продължавано престъпление на 08.09.2011г. и на 10.09.2011г. в землището на с. *****общ. Разград, в местността “*****”, по непредпазливост противозаконно е унищожила чужди недвижими вещи собственост на Д.А.А., ЕГН ********** *** – царевични насаждения с площ 13 декара на стойност 2 626.52 лева и по същото време и място, по непредпазливост е повредила чужди недвижими вещи собственост на Д.А.А., ЕГН ********** *** - царевични насаждения с площ от 50 декара на стойност 10 102 лева -  престъпление по  чл. 216, ал. 6 във вр. с ал.1 НК във вр. с чл. 26, ал.1 НК, поради което на основание, чл. 54 НК й  налага наказание Лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение отлага за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила, на основание чл. 66, ал.1 НК.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимата се възлага на РИ при РУП МВР по местоживеене на същата.

На основание чл. 45 и чл. 86 ЗЗД, ОСЪЖДА подсъдимата М.Т.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, да заплати на Д.А.А., ЕГН ********** ***, сумата от 2 000 лева, представляваща обезщетение за причинените от гореописаното деяние имуществени вреди, ведно със законната лихва считано от датата на деликта – 10.09.2011г. до окончателното изплащане на сумата.

На основание чл. 189, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимата М.Т.С., ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, да заплати на Д.А.А., ЕГН ********** *** за разноски по делото сумата от 190 лева /внесен депозит за вещо лице/ и сумата от 12 лева /държавна такса за образуване на делото/.

На основание чл. 189, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НПК, във вр. с чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК), ОСЪЖДА М.Т.С., ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, да заплати по сметка на Районен съд – Разград сумата от 80 лева, представляваща дължимата държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НПК, ОСЪЖДА М.Т.С., ЕГН **********,  с постоянен и настоящ адрес ***, да заплати по сметка на Районен съд – Разград сумата от 36 лева, представляваща направени разноски по делото – заплатени пътни разноски на свидетелите.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд – Разград.

 

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: