МОТИВИ към Присъда № ***г. по НОХД № ***г. на РС – Р.

Повдигнато и внесено в съда e обвинение срещу П.Ж.В. ***  за това, че на ***г. в гр. Р. сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия – престъпление по чл.234в ал.1 от НК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа повдигнатото обвинение, счита, че от събраните доказателства по делото то е доказано по несъмнен начин и пледира на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер ориентиран към минимума посочен в закона, чието изтърпяване да бъде отложено при условията на чл.66, ал.1 от НК.

Подсъдимият П.Ж.В., редовно призован, се явява лично. Признава вината си, разкайва се за стореното, отказва да се възползва от правото си на адвокатска защита, моли за минимално наказание.

Съдът като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните по реда на чл.14 и чл.16 от НПК, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимия П.Ж.В. е роден на ***г. в гр. Р.,  живущ ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан /реабилитиран по право/, ЕГН  **********. 

На ***г. около обяд служители на „ ЕОН България Мрежи” АД – В., свидетелите Г. Г. и Б. Х., извършвали рутинна проверка на ел. таблата и уредите за отчитане на електроенергия във входа на подс. В. На седмия етаж при оглед на ал. Таблото, разположено на етажната площадка, констатирали, че има директно прикачен кабел към захранващата схема, който през отвор в стената влизал в апартамент 21 – собственост на подс. В.. Служителите подали сигнал в РУП – Р., при което пристигнала група за оглед на местопроизшествието. В присъствието на полицейските служители при разговор с подс. В., той признал, че е извършил прикачването към захранващата клема, с цел  избягване на отчитането на потреблението на ел. енергия и съответно заплащането й. За констатираното бил съставен Констативен протокол, както и Протокол  за оглед на местопроизшествие.

По доказателствата:

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на показанията на свидетелите Г. Г., Б. Х., Ил. Т., както и на писмените доказателства, съдържащи се в ДП № *** г. по описа на РУП – Р., Протокол за оглед на местопроизшествие, Справка за съдимост на подс. В., Справка за съдимост, Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, Характеристична справка, Констативен протокол. Съдът намери, че горепосочените доказателства, обсъдени в своята съвкупност и поотделно, категорично и без съществени противоречия установяват описаната фактическа обстановка в нейната пълнота, поради което изцяло основа на тях своите фактически изводи.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка съдът счете, че подсъдимият  В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234в ал.1 от НК.

От обективна страна – на ***г. в гр. Р. сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, с което е създал условия за непълно отчитане на потребената електрическа енергия.

От субективна страна – подсъдимият,  като е съзнавал, че осъществява неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа е създал условия за неотчитане на консумираната ел. енергия. Съзнавал е общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици от него и е искал настъпването на тези последици – да не заплаща консумирана и неотчетена ел. енергия.

Причини за извършване на престъплението са ниското правосъзнание на подсъдимия, желанието му да не заплаща консумирана ел. енергия.  

По вида и размера на наказанието:

За престъплението по чл.234в ал.1 от НК, законът предвижда наказание “лишаване от свобода”  до пет години и „глоба” до 15000лв..

Съдът счете с оглед на обстоятелствата в конкретния случай, че не са налице предпоставките за прилагане на чл.55, ал.1, т.2 от НК за  заменяне на предвиденото наказание лишаване от свобода. От друга страна, отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало на подс. В.,  признанието на стореното и изкреното разкаяние, определянето на размера на наказанието, следва да бъде ориентирано към минималния посочен от закона, наказание, което би отговорило на целите на генералната и специалната превенция по българското наказателно право и би осъществило целите на наказанието, установени в чл.36 от НК и определи наказание „ Лишаване от свобода” в размер на шест месеца.

Съдът прие, че са налице основанията за отлагане на изпълнението на наложеното наказание "лишаване от свобода" по реда на чл.66, ал.1 от НК, предвид чистото съдебно минало и определи изпитателен срок от 3 години. Съдът намира, че не следва да налага комулативно предвиденото в закона наказание – глоба, тъй като по отношение на подсъдимия е налице плащане в размер на 1800,00лв. към ощетеното юр. лице за служебно начислена ел. енергия.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН  СЪДИЯ: