МОТИВИ  към решение № 234 постановено по нохд№ 167/ 2012г. по описа на РС- Разград

 

Внесен е Обвинителен акт от РП Разград, в който се сочи, че досъдебното производство е водено по чл.313, ал.1 от НК срещу И.Н.К.  ЕГН  **********,*** , за това, че на 15.02.2008г. в гр. Разград е потвърдил неистина, че е изгубил свидетелството за регистрация на собственото си МПС  марка “Пежо 208” с рег.№ *** в писмена декларация с рег.№ ****, подадена по силата на чл.141 ал.2 от Закона за движение по пътищата пред органите на Сектор “ПП” при ОД на МВР Разград за удостоверяване на истинността на посочените обстоятелства.

В съдебно заседание Прокурор при РП – Разград, депозира предложение уличеното лице да бъде освободено от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание глоба.

В с.з.нарушителят К., редовно призован, не се явява, за него редовно упълномощен защитник, адв. Р. М., не оспорва фактическата обстановка, пледира за прилагане на чл.78а от НК.

  За РП Разград  в с.з.  участва представител – Прокурор Р., който поддържа предложението, като моли съда при определяне размера на наказанието да вземе предвид многобройните смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: Обв. К. притежавал МПС, специален фургон „ Пежо 280” с рег. № **** с рама № **** и двигател № ******. На 15.02.2008г. обв. К. се явил в Сектор КАТ „ Пътна полиция” при ОДМВР – Разград и наред с изискуемите документи по ЗДвП, попълнил и подал Декларация рег. № ***** по чл.141, ал.2 от ЗДвП, в която заявил, че е загубил Свидетелство за регистрация на процесното МПС. Същевременно обаче процесното МПС било продадено от обвиняемия на трето лице, като във връзка с продажбата било оформено и Пълномощно с нотариална заверка на подписите от 10.04.2008г. от Нотариус Н. С. с район на действие РС – Разград. По късно процесното МПС било препродадено и във връзка със заявлението на обв. К., че регистрационните табели на МПС били изгубени, били обавени за ОДИ. На 17.07.2011г. в гр. Варна, контролни органи на КАТ задържали процесното МПС с поставени на него рег. табели и СРМПС.

От заключението на вещото лице по назначената на досъдебното производство графическа експертиза се установява, че саморъчният подпис на „ декларатор” в Декларация рег. № *******. по чл.141, ал.2 от ЗДвП е изпълнен от обв. К..

Обв. К. е неосъждан.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Деянието на нарушителя е съставомерно по чл.313, ал.1 от НК. На инкриминираната дата нарушителят умишлено потвърдил пред орган на власт – Сектор КАТ „ Пътна полиция” при ОДМВР – Разград, неистина, а именно, че загубил Свидетелство за регистрация на МПС, специален фургон „ Пежо 280” с рег. № **** с рама № **** и двигател № *****. Това деклариране се изисква по силата на чл.141, ал.2 от ЗДвП. По този начин същият е осъществил  от обективна и субективна страна състава на цитираното по-горе престъпление. В подкрепа изводите на съда са всички събрани и проверени по реда на НПК доказателства по делото - обясненията на самия нарушител, показанията на свидетелите Тр. Тр., Кр. Г., Хр. Зл., Е. П. и Р. Р., от заключението по  назначената и извършена в досъдебното производство графологическа експертиза, Справка за съдимост, Декларация за семейно положение и имотно състояние, Характеристична справка, Договор за покупко - продажба на МПС, Декларация рег. № ******

С оглед предвиденото в този текст наказание, в редакцията му действала към момента на извършването и необремененото съдебно минало на нарушителя и  възможностите за постигане целите на наказанието, визирани в чл.36 от НК, съдът намира, че са налице условията по чл.78а от НК и И.Н.К., следва да бъде освободен от наказателна отговорност, като бъде реализирана административно-наказателната му такава, а именно - глоба. Отчитайки превес на смекчаващите отговорността обстоятелства - чисто съдебно минало и самопризнания, съдът определи глобата към минималния й размер - 1000,00лв.

По изложените съображения съдът постанови решението си.

 

                                            

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: