МОТИВИ

 

към Присъда № 217/20.04.2012г. постановена по НОХД № 246/2012 г. по описа на Районен съд Разград

 

 

РРП е повдигнала обвинение срещу А.М.А., роден на ***г***, адрес за призоваване в страната: с.Чудомир, общ.Лозница, ул.”Добрич” № 19, български гражданин, разведен, неосъждан, ЕГН  **********,

 

                                          В ТОВА, ЧЕ:

За периода от 01.04.2011г. до 29.02.2012г. в с.Ч., общ.Л., обл.Р., след като е осъден със спогодба от 17.03.2011г. по гр.дело № 194/2011г. по описа на Районен съд – гр.Разград, влязла в сила на 25.03.2011г., да издържа своите низходящи – децата си Х.А.М. с ЕГН ********** и С.А.М. с ЕГН**********,  съзнателно не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 11 месечни вноски на стойност 641,87 лева за детето Х.А.М. и 11 месечни вноски на стойност 770 лева за детето С.А.М., всичко на обща стойност 1411,87 лева - престъпление по чл.183, ал.І от НК.

В съдебно заседание РРП поддържа обвинението.

Защитникът, моли за минимално наказание.

Делото бе разгледано в отсъствието на подсъдимия, на осн. чл. 269, ал.3 , т. 2 и т.4 б. “а” НПК.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства по отделно и в тяхната съвкупност и се съобрази със становищата на страните, приема за установено следното:

Обв.А. и св.Р.Ф.Р. живеели на съпружески начала. От съвместното си съжителство двамата имат две деца –   Х.А.М. с ЕГН ********** и С.А.М. с ЕГН**********.

На 17.03.2011г. между Р.Р., действаща като майка и законен представител на Х.М. и С.М. и обв.А.А. е постигната спогодба по гр.дело №194/2011г.по описа на РРС, с която обв.А.А. се съгласява да заплаща ежемесечна издръжка на малолетното си дете Х.А.М., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Р.Ф.Р., ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 60,00 /шестдесет/ лева, считано от 01.01.2011г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване предпоставките за прекратяването или изменяване на издръжката и да заплаща на непълнолетното си дете С.А.М., ЕГН **********, действащо със съгласието на своята майка Р.Ф.Р., ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 70,00 лева /седемдесет/ лева, считано от 01.01.2011г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на предпоставките за изменяване или прекратяване на издръжката.

Обв.А. съзнателно не е изпълнил това си задължение и св.Р.Р. се обърнала към съдия-изпълнител ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ.Образувано било изпълнително дело № 61 от 30.03.2011г по описа на СИС при РС Разград. По изпълнителното дело обв.А. привел сумата от 498.01лева, която била разпределена, като част от нея – 120 е приведена в полза на община Л., за възстановяване на суми изплащани от общината за издръжка на Р.Р., като законен представител на децата й.

Назначена е  съдебно-финансова експертиза, от която е видно, че обв.А.А. не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 11 месечни вноски на стойност 641,87 лева за детето Х.А.М. и 11 месечни вноски на стойност 770 лева за детето С.А.М., всичко на обща стойност 1411,87 лева.

Това се потвърждава от разпита на св.Р., както и разпитите на свидетелките Х.М. и С.М. – деца на св.Р. и обв.А.. Същевременно Р. заявява, че обв.А. не е полагал грижи за децата им, не е купувал подаръци, както и вещи от първа необходимост - като дрехи, блузки, обувки, тетрадки. Р. заявява, че обв.А. не е заплащал издръжка в продължение на 11 месеца като е напуснал страната.

 В процеса на досъдебното производство действително обв.А. е напуснал територията на Република България, като по данни на  близките св.С. В.  - майка и св.Р. А. – сестра на обв.А., същият се намира в Англия, където работи.

     Видно от направените справки в:

·          Сектор “КАТ” при ОД на МВР-гр.Разград обвиняемия А.М.А.     няма данни в регионална база КАТ.

·          Службата по вписванията гр.Разград е удостоверила, че за периода от 01.06.2002г. до 10.10.2011г. има данни за 1 брой вписвания, отбелязвания и заличавания  с недвижимо имущество на името на обв. А.М.А.. 

·          Службите по “Земеделие и гори” при Община гр.Шумен е удостоверила, че при тях няма регистрирани данни за собственост на гори и земеделски земи на името на обв.А.М.А..

·          Видно от приложената справка от Дирекция „Бюро по труда” гр.Разград за обвиняемия А.М.А.  няма данни за  регистрация.

·          Агенцията са социално подпомагане при Община Разград е удостоверила, че при тях не е регистриран обв.А. и няма данни на него да са му изплащани социални помощи.

·          Видно от постъпилата справка от Национална агенция по приходите при ТД гр.Разград за обв.А.М.А.  няма регистриран трудов договор и няма подадени данни за осигуряване и осигурителен доход;

При така описаната фактическа обстановка, с деянието си обв.АХМЕДОВ е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.183, ал.І от НК.

С телеграма № 6331/24.02.2012г. на ГДКП – гр.София, обв.А. е бил обявен за общодържавно издирване, като до настоящия момент, не е бил издирен.

Поради това наказателното производство спрямо него е проведено и приключено по реда на задочното производство, на основание чл.269, ал.3  от НПК.

Обвинението спрямо обв.А. се подкрепя от показанията на  свидетелите С.М., Х.М., Р.Р., С.В., Р.А., спогодба от 17.03.2011г. по гр.дело № 194/2011г. по описа на Районен съд и други писмени документи.

 

Относно наложеното наказание.

Смекчаващи отговорността обстоятелства представляват добрите характеристични данни, чистото съдебно минало, тежкото семейно положение и лошото имотно състояние.

Отегчаващо отговорността обстоятелство представлява дългият период през който е продължило настоящото престъпление, както и високият размер на незаплатената издръжка, многократно надхвърляща минимално необходимия за осъществяването на процесното престъпление.

Съдът намери, че от двете алтернативно предвидени наказание – ЛС и пробация, по подходящо се явява пробацията и наложи на подсъдимия това наказание, включващо следните пробационни мерки :

-        задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично

-        задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 7 месеца

-        включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие за срок от 8 месеца.

Съдът постанови пробационна мярка включване в курсове за професионална квалификация и програми за обществено въздействие, с цел подсъдимия да получи професионална квалификация, в следствие на която да бъде увеличена конкурентно способността му на пазара на труда, за да може реализира трудови доходи с цел да няма финансови затруднения при изплащане на дължимата издръжка. Съдът намери, за необходимо подсъдимия да бъде включен и в програми за обществено въздействие с цел пълното постигане на целите на чл. 36 НК и най вече индивидуална превенция.

 По разноските.

С оглед изхода на делото, съдът на осн. чл. 189, ал.3 във вр. с ал.1 НПК осъди подсъдимия да заплати сумата от 110 лв. по сметка на Държавния бюджет за разноски направени на досъдебното производство, както и да заплати сумата от 150 лв. по сметка на РС – Разград, за разноски в съдебната фаза на процеса.

Водим от горното, съдът постанови присъдата си.

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

                                                                                     /Атанас Христов/