Р Е Ш Е Н И Е

Номер 108                                   20.04.2012 г.                                  гр.Разград

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На двадесети март                             две хиляди и дванадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: Константин Косев

секретар   В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1320 по описа за 2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

         Депозирана е искова молба от  П.М.Т. *** срещу П.Д.Ц. и Ю.Б.Т.,***,  за осъждане на ответниците да заплатят солидарно  на ищеца сумата от 10000  лв, за неимуществени вреди, както и да му заплатят солидарно сумата от 85,60 лв за имуществени вреди, претърпени от ищеца поради извършено от ответниците престъпление  - нанесена на ищеца от тях телесна повреда по чл. 131, ал.1, т.5 и 9, пр.2 и т.12 във вр. с чл.129, ал.1 във вр. с чл. 20, ал.2 от НК, за което ответниците били осъдени по силата на споразумение, постигнато пред РРС. Претендира се и законната лихва върху тези суми от датата на деликта. Поддържа иска си в съдебното заседание.

              Ответниците в отговорите си оспорват иска. Оспорват иска и в съдебното заседание.  

          Предявеният иск е с правно основание чл.45, ал.1  от Закона за задълженията и договорите във връзка с чл.52 от същия закон за изплащане на обезщетение за имуществени и неимуществени вреди.  

           Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, намери за установено от фактическа страна следното: На 18.05.2011г. около 18,30ч. ищецът П.Т. *** в близост до бившата жандармерия. Там до него спрял автомобил, от който слезли двамата ответници, приближили се до ищеца и без никаква причина започнали да го удрят, като отв. Б. го удрял по тялото и главата с дървена пръчка, а отв. Ц. му нанесъл няколко удара с юмрук в главата. Ищецът паднал на земята, като се свил, опитвайки се да се предпази, но ответниците му нанесли още няколко удара, след което си тръгнали.

           Видно от назначената експертиза в резултат на описания инцидент пострадалия П.Т. е получил контузия на главата с хематом в областта на дясното око и малка разкъсно-контузна рана в дясната слепоочнотеменна област, контузия на дясната предмишница с хематом по задната повърхност на предмишницата в горната й трета, счупване на дясната лакетна кост в същата област с разместване на костните фрагменти, хематоми в дясната поясна област и по задната повърхност на дясното бедро. Описаните увреждания са резултат от нанесени удари с или върху твърди тъпи предмети и могат да бъдат получени по начин както се съобщава по делото. Същите са довели до трайно затруднение движението на десния горен крайник поради описаното счупване на дясната лакетна кост. Средния срок за приключване на оздравителния процес е около три – четири месеца. Останалите увреждания са довели до временно разстройство на здравето неопасно за живота.

           За извършеното му лечение пострадалият е платил общо сумата от 85,60 лв – поставени бинтове и престой в болница, видно от фактура и касова бележка на л.9 и 10 от делото.

          За същото деяние ответниците  са осъдени по силата на одобрено от съда споразумение  от 04.07.2011г. по НОХД №633/11г. на РРС като двамата ответници са признати за виновни в това, че на 18.05.2011г. в съучастие са причинили на пострадалия средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лакетната кост на дясната предмишница в горната трета, довело до трайно затруднение на движението на десния горен крайник, като деянието е извършено по хулигански подбуди  - престъпление по чл. 131а, пр.II., във вр. с чл.130, ал.1, т.5,9, пр.II и т.12. във вр. с чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК. 01.2009г. Посоченото споразумение е в сила от същата дата.

Тези фактически обстоятелства се изясняват от събраните по делото доказателства, основно от приложеното НОХД №633/11 на РРС. За разглежданото деяние ответниците са  осъдени с влязла сила присъда /каквото значение има одобреното споразумение/, а по силата на чл.300 от ГПК тази присъда е задължителна и за настоящия състав относно факта, че деянието е извършено, неговата противоправност и виновността на дейците. В този смисъл съдът е обвързан с присъдата, сочеща виновното поведение на ответниците по настоящото дело и последиците от тяхното  поведение, които се явяват елемент на престъпния състав, по който им е наложено наказание. В наказателния процес е изяснена и причинната връзка между виновното поведение на ответниците в настоящия процес и уврежданията нанесени на ищеца. От извършения от ответниците деликт ищецът е претърпял на първо място неимуществени вреди, а също и имуществени такива, тъй като е направил разноски за лечението си. По силата на чл.45, ал.1 от ЗЗД ответниците следва да поправят тези вреди. При това съдът, като изхожда от критерия за справедливост по чл.52 от ЗЗД, намира, че за причинените на ищеца неимуществени вреди ответниците следва да му заплатят солидарно обезщетение в размер на 6000лв. За този размер на обезщетението съдът отчита претърпените от ищеца болки и страдания /очевидно нараняванията му с оглед характера си са били крайно болезнени/, сравнително продължителния период на оздравителния процес, в който ищецът не е бил в състояние да си служи пълноценно с дясната си ръка. Освен най – тежкото увреждане причинено на ищеца, осъществяващо състава на средна телесна повреда, на същия са причинени и други по-леки увреждания, които също са били болезнени и не могат да се пренебрегнат. В останалата му част до 10 000 лв искът за неимуществени вреди следва да се отхвърли като неоснователен в тази му част Ответниците следва да заплатят на ищеца солидарно обезщетение и за имуществени вреди в размер на 85,60 лв, каквито разходи ищецът е направил за лечението си и ги доказва и които разходи се явяват също непосредствена и пряка вреда от извършеното от ответниците деяние. Претендираните суми следва да се присъдят ведно със законната лихва от датата на деликта.

С оглед изхода на делото ответниците следва да бъдат осъдени да заплатят на ищеца за направените от него разноски сума съразмерна на уважената част от исковете, а именно сума от 965,43 лв от направените от ищеца разноски в размер на 1600 лв.

Ответниците следва да заплатят по сметка на РРС и сумата от 403,42 лв за държавна такса и сумата от 80 лв за деловодни разноски.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОСЪЖДА П.Д.Ц. ЕГН ********** и Ю.Б.Т. ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТЯТ солидарно на П.М.Т. ЕГН ********** *** сумата от 6 000 лв за неимуществени вреди, както и сумата от 85, 60 лв за имуществени вреди  причинени на ищеца от ответниците с деяние, за което ответниците са  осъдени по силата на одобрено от съда споразумение по НОХД №633/11 на Разградски районен съд, ведно със законната лихва върху тези суми от 18.05.2011г. до окончателното изплащане на сумите, като съдът ОТХВЪРЛЯ иска за обезщетение за неимуществени вреди в останалата му част до 10 000 лв, като неоснователен в тази част. 

ОСЪЖДА П.Д.Ц. ЕГН ********** и Ю.Б.Т. ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТЯТ на П.М.Т. ЕГН ********** *** сумата от 965,43 лв за направените разноски по делото.

           ОСЪЖДА П.Д.Ц. ЕГН ********** и Ю.Б.Т. ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТЯТ по сметка на РРС умата от 403,42 лв за държавна такса и 80 лв за съдебни разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд Разград в двуседмицен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: