РЕШЕНИЕ

 

190,  07.05.2012г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На десети Април 2012година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №5 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от  « С. Т « ЕООД гр. Разград, ЕИК *******, със седалище и адрес на управление гр. Р, ул. „ С „ № ***, представлявано от Управител С. Р. В. ЕГН ********** против НП № 15721-170070213/ 12.12.2011г. на Директор на офис - Разград при ТД на НАП гр.Варна, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.7, ал.1 и ал.2 от КСО, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на  500,00лева на основание чл.355, ал.5 от КСО. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, редовно призован, не се явява жалбоподателят или процесуален представител.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 19.08.2011г. М.И. – инспектор по приходи при ТД на НАП – Варна, ИРМ – Разград извършила проверка за установяване на Факти и обстоятелства по отношение на « С. Т. « ЕООД гр. Разград, ЕИК ******.

В хода на проверката, след извършена справка в информационната система на ТД на НАП – Варна, Справки за задълженията на осигурител  по Декларация Обр.  6, за период 01.01.2010г. до  31.12.2011г., при което се установили множество нарушения, включително че  « С. Т. « ЕООД гр. Разград, ЕИК ********., в качеството си на задължено лице като осигурител и работодател не е внесъл по сметка  на компетентната ТД на НАП, която за лицето е ТД на НАП – Варна, офис – Разград, дължимите осигурителни вноски за ДОО, за м. Февруари 2011г.,  които са за сметка на осигурителя и осигурените лица в законоустановения срок по чл.7, ал.1 и ал.2 от КСО, едновременно с изплащане на дължимото възнаграждение за м. Февруари 2011г. на 01.04.2011г. За констатациите бил съставен Протокол № 11228020/19.08.2011г.

За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен АУАН бл.№ 0070213/24.08.2011г., в който било описано нарушението по чл.7, ал.1 и ал.2 от КСО, за м. Февруари 2011г. Актът е съставен в присъствието на упълномощено от  жалбоподателя, лице, връчено му и подписан от него без възражения. Постъпили писмени възражения пред адм. накзващият орган, в които по същиство нарушителят не оспорва фактическата обстановка, така както е описана в АУАН, а се позовава на нормата на чл.92, ал.1,т.1 от ЗДДС.

На 12.12.2011г. е издадено и НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също е квалифицирано по чл.7, ал.1 и ал.2 от КСО  и на основание чл.355, ал.5 от КСО на нарушителя е наложено цитираното по – горе адм. наказание. НП е връчено на представляващия  дружеството на 29.12.2011г., жалбата срещу него е постъпила при адм. наказващия орган на 03.01.2012г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.  

По същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Неснователно е възражението, че адм. наказващият орган е следвало автоматично да приложи нормата на чл.92, ал.1,т.1 от ЗДДС, като извърши прихващане на данъчното задължение с данъчния кредит по ЗДДС. Жалбоподателят не твърди, а и по делото няма доказателства, установяващи през посочения период да е осъществявана процедура по възстановяване на данъчен кредит, в условията на която е следвало и е било възможно данъчният орган да извърши прихващане на задължението за внасяне на дължимите осигуровки по ДОО с данъчния кредит или това да стори самото задължено лице.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 15721-170070213/ 12.12.2011г. на Директор на офис - Разград при ТД на НАП гр.Варна, с което на « С. Т « ЕООД гр. Разград, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр. Р., ул. „ С. „ № ***, представлявано от Управител С. Р. В. ЕГН **********, за нарушение на чл.7, ал.1 и ал.2 от КСО, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на  500,00лева на основание чл.355, ал.5 от КСО, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: