Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

Номер  164,  02.05.2012 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На двадесет и девети Март, 2012година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: П.Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 25 по описа за 2012година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ Теди – 2002 ” ЕООД – Р., ЕИК *********, представлявано от Управител Д. Д., против  наказателно постановление № 25-2501398/21.12.2011г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Т., с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв., за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗЗБУТ вр. чл.125, ал.1 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на процесуалния закон, оспорва фактическата обстановка, моли съда да отмени обжалваното НП.

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Р., счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 14.11.2011г. контролни органи от Д „ ИТ” – Т., М. М. ст. Инспектор, Кр. К. – гл. инспектор и М. И. – гл. инспектор, в присъствие на управител на „ Теди – 2002 ” ЕООД – Р., извършили проверка по работни места в шивашки цех за саи на обувки в с. Е., обл. Р., ул. „ И. „ № * по спазване на трудовото законодателство. При проверката констатирали множество нарушения, едно от които, че „ липсва работеща принудителна аспирация на работните места в голяма шивалня – има въздуховоди в рамките на цеха, но никой от краищата им не извеждат изпаренията от лепилото от работната среда”. При проверката с лепилото работят множество работничики. Лепилото е  PLIOBOND 551/ T” , със съдържание на циклохексан, ацетон, въглеводороди и при вдишване може да причини химическа пневмония. За констатираното нарушение, контролните органи съставят констативен протокол, подписан и от представителя на жалбоподателя. На 22.11.2011г. в офис Р. на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Т. на жалбоподателя е извършена проверка по документи, като от изготвения констативен протокол в присъствие на Управителя, посоченото нарушение е описано по идентичен начин и в т. 3 в предписанията е указано „ в голямата шивална зала на цех за производство на саи за обувки – с. Е., ул. „ И. „ № * да се осигули и поддържа в изправност принудителна вентилация, съгл. чл.125, ал.1 вр. чл.126, ал.1 от  Наредба № 7 на МТСП и МЗ за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване.На жалбоподателя в качеството му на работодател за констатираното на 14.11.2011г. нарушение е съставен в негово присъствие АУАН № 25-2501398/22.11.2011г., в което нарушението е описано по идентичен с констативен протокол начин, квалифицирано е като такова по чл.7, ал.1 вр. ал.2 от ЗЗБУТ вр. чл.125, ал.1 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване. В графа „ възражение”, представляващият дружеството е вписал, че към дата 22.11.2011г. всички въздуховоди са свързани към принудителната вентилация, която е включена и работи. Пред адм. наказващия орган, входирани с дата 01.12.2011г., нарушителят депозирал писмени възражения, в които заявил, че към 22.11.2011г. принудителната вентилация в проверяваният цех работи.

На 21.12.2011г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано като такова по чл.7, ал.1 от ЗЗБУТ вр. чл.125, ал.1 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, а адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, наложил на жалбоподателя адм. наказание „ имуществена санкция” в размер на 1500,00лв. НП било връчено по пощата на жалбоподателя на 27.12.2011г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 05.01.2012г.

Свидетелите М. И. и Кр. К. разпитани в с.з., по същество потвърждават изложеното в АУАН, а именно, че при извършване на проверката по работни места в контролирания обект е установено, че въздуховодите на принудителната вентилация са разкачени, не изпълняват функциите за които е изградена системата. В цеха се работи със силно летливо и токсично лепило, усеща се остра задушлива миризма, т.е. осъществява се трудов процес, без да е налице и да функционира принудителна вентилация. Показанията на св. С. не кореспондират, както с останалите гласни доказателства, така и с писмените такива приложени в адм. наказателната преписка. Видно от Заповед № 12/10.11.2011г. на Управителя на дружеството, е че  от 11.11.2011г. по принудителната вентилация в проверявания цех са предприети ремонтни работи, т.е. безспорно се установява, че въздуховодите са били разкачени от тази дата. В констативният протокол от 14.11.2011г. е отразено, че в цеха се работи с лепило „ PLIOBOND 551/ T”, на който факт няма възражение. Едва на 18.11.2011г. със Сертификат за контрол № БЗУТ – 833 е проведена проверка и е пусната в експлоатация вентилационната инсталация в цеха.  В този смисъл, жалбоподателят, оспорвайки фактическите констатации така както са отразени в АУАН, респективно в обжалваното НП, не оборва с доказателства от фактическа страна описаното и санкционирано нарушение. По делото безспорно се установява, че към датата на проверката 14.11.2011г. в шивашки цех за саи на обувки в с. Е., обл. Р. , ул. „ И. „ № *, работници извършват работа с  лепило „ PLIOBOND 551/ T”, без да е налице функционираща принудителна аспирация. В този смисъл съдът намира възраженията на жалбоподателя за неоснователни.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата е неоснователна по следните съображения:

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират  административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на адм.наказателното производство писмени и гласни доказателства,  не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган.

Относно възраженията на жалбоподателя, съдът счита, че същите са неоснователни. От събраните доказателства безспорно е установено, че към датата на проверката по работни места в контролирания обект е налице нарушение съгласно чл.125, ал.1 от Наредба № 7 на МТСП и МЗ за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, работодателят / качество, което не се оспорва от жалбоподателя/ не е изпълнил административното си задължение да изпълни необходимото, така щото да създаде здравослвни и безопасни условия на труд, като осигури принудителна вентилация.

Съдът намира за адекватно наложеното наказание. Наложеното наказание е към  предвидения минимум с оглед несъмненото извършване на нарушението, отчетени са неговата тежест, подбудите за извършването му и другите смекчаващи вината обстоятелства от административнонаказващия орган който правилно е определил наказанието на жалбоподателя.

По изложените съображения обжалваното НП се явява правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде потвърдено.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 25-2501398/21.12.2011г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Т., с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ, на „ Теди – 2002 ” ЕООД – Р., ЕИК *********, представлявано от Управител Д. Д. в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв., за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗЗБУТ вр. чл.125, ал.1 от Наредба № 7 за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: