Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 240, 31.05.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На дведесет и шести Април  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 80 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Р.К.К. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 225/19.09.2011г. на Началника на РУП Л. към ОДМВР-Р., с което за нарушение на чл.150 от ЗДвП  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 200.00 лева, на основание чл.177, ал.1,т.2,пр.1 от ЗДвП. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна –  ОД наМВР-гр.Разград не се явява проц. представител. Депозирано е становище, в което счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят Р.К.К. на 09.09.2011г. около 18,35ч. по път І-2 в посока гр. Р. – гр. Ш. в близост до разклон за с. Б. Л.,  управлявал л.а. „ Фолксваген Пасат ” с рег. №  * **** **. Спрян за проверка от полицейски служители свидетелите И. Й. и С.Н., не представил СУМПС. Полицейските служители извършили справка в информационните масиви на МВР, посредством деж. Офицер, при което установили, че Р.К.К. е неправоспособен водач и няма издадено СУМПС. За констатираното нарушение, полицеският служител И. Й. съставил АУАН, бл. № 894951, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл.150 от ЗДвП. При връчване на Акта на нарушителя в графа „ възражения”, записал „ ...не...”.  Въз основа АУАН, Началник на РУП Л. към ОДМВР – Р., издал и процесното НП, в който описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал като такова по чл.150 от ЗДвП и на основание чл.177, ал.1,т.2,пр.1 от ЗДвП наложил административно наказание „ глоба” в размер на 200,00лв. НП връчено лично на жалбоподателя на 20.01.2012г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващият орган на 21.02.2012г., с пощенско клеймо от 24.01.2012г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Видно от приложените по делото справки от ОДМВР – Ш., става ясно , че на процесната дата 09.09.2011г. жалбоподателят е няма издадено валидно СУМПС, т.е. нарушението се доказва по категоричен и безсъмнен начин. По делото няма прибощени доказателства на процесната дата, жалбоподателят да е притежавал каквото и да е СУМПС.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

      

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  НП № 225/19.09.2011г. на Началника на РУП Л. към ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.150 от ЗДвП  на Р.К.К. ЕГН ********** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 200.00 лева, на основание чл.177, ал.1,т.2,пр.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: