Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е 

 

Номер  163,  02.05.2012 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На двадесет и девети Март, 2012година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: П.Т.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 112 по описа за 2012година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Р.И.К. ЕГН ********** ***, против  наказателно постановление № 0000008/19.01.2012г. на Директор на ОДБХ – Р., с което за нарушение на чл.21а, ал.1 и ал.2 от Закон за храните, на основание чл.48, ал.1 от Закон за храните е наложено административно наказание „ глоба „ в размер на 500 лв., в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на процесуалния закон, по същество оспорва фактическите констатации, отразени в АУАН, респективно в НП, моли съда да отмени обжалваното НП.

Въззиваемата страна – ОДБХ – Р., счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 28.12.2011г. контролни органи от ОДБХ – Р., Р. Д. - мл. Инспектор, Н. Й. – гл. инспектор и В.К. – гл. инспектор,  извършили проверка по безопасност на храните във връзка с постъпила в Областната Дирекция жалба в обект – смесен магазин в гр. Р., жк. „ О.”, западно от бл.**, стопанисван от „ Г. Т.” ЕООД – Р., при която установили, че в обекта се констатира наличие на 53бр. хляб на единична цена 0,75лв. /бр., като в обекта хляба е приет с експедиционна бележка от 28.12.2011г. от фирма С. ООД – С. В обекта не се води входящ контролм на приеманите храни от 14.12.2011г., не се представя актуален списък на доставчиците на храни. Не във всички съпровождащи храните документи за произход е отбелязан поредният номер. Не се представя Заповед за персонална отговорност на лицето извършващо входящ контрол. Проверката била извършена в присъствие на продавач – консултант Б. Б.. За констатираното бил изготвен Констативен протокол. На 29.12.2011г. на жалбоподателят Р.И.К. бил съставен АУАН № 0000051, в неизвестно качество, за това, че на 28.12.2011г. в смесен магазин в гр. Р., жк. „ О.”, западно от бл.23, стопанисван от „ Г. Т.” ЕООД – Р. - не се води входящ сонтрол на приетите храни от 14.12.2011г., не се представя актуален списък на одобрените доставчици на храни, с което не се осигурява възможност за проследяване на хранителните продукти. Описаното нарушение вменено във вина на жалбаподателя, било квалифицирано като такова по чл.21а, ал.1 и ал.2 от Закон за храните. АУАН не е съставен в присъствие на нарушителя, връчен му лично и подписан от него без възражения. По – късно на 19.01.2012г. било издадено и процесното НП, в което адм. накзващият орган по идентичен с АУАН начин описал нарушението, също го квалифицирал като такова по чл.21а, ал.1 и ал.2 от Закон за храните и на основание чл.48, ал.1 от Закон за храните наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 500 лв. НП връчено на санкционираното лице на 31.01.2012г. жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 02.02.2012г.

В хода на делото са приобщени писмени доказателства Заповед № 04/03.01.2011г., Трудов Договор №03/14.02.2011г. и Допълнително споразумение №01/06.06.2011г., от които се установява, че жалбоподателят е постъпил на работа в проверявания обект на 15.02.2011г., което е около две седмици след като е бил определен за персонално отговорно лице, осъществяващо входящ контрол на храните. т.е. съдът взприема възражението на жалбоподеля, че към датата на извършване на проверката и констатиране на нарушението - Р.И.К. обективно не е била административно наказателно отговорно лице.

Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН, жалбата е допустима.

Разгледана по същество, същата е основателна по следните съображения: Съдът възприема възражението на жалбоподеля, че към датата на извършване на проверката и констатиране на нарушението, същият обективно не е бил административно наказателно отговорно лице. Като не е изследвал обстоятелството чие е административното задължение да осъществява входящ контрол на храните и да съхранява в контролирания обект, информация за производител и доставчик, адм. наказващият орган грубо е нарушил процесуалните правила при издаване на обжалваното Наказателно постановление, като не е установил самоличността на нарушителя. По тази съображения, съдът намира атакуваното НП за незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено като такова.

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № № 0000008/19.01.2012г. на Директор на ОДБХ – Р., с което за нарушение на чл.21а, ал.1 и ал.2 от Закон за храните, на Р.И.К. ЕГН ********** на основание чл.48, ал.1 от Закон за храните е наложено административно наказание „ глоба „ в размер на 500 лв., като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

Районен съдия: