РЕШЕНИЕ

 

№174                                       03.05.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  пети април                                                две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛЯКОВА

Секретар: Г.А. 

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №139 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от А.Н.Н. ***  срещу Наказателно постановление  №115-113/02.12.2011г на заместник – кмета на Община Р., с което на основание чл.54, ал.1  от Наредба №1 на Общински съвет Р. за обществения ред на територията на Община Р. за нарушение на чл.3 от същата наредба на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят поддържа жалбата, моли глобата да бъде отменена или намалена предвид затрудненото му финансово положение.

Ответната страна Община Р., чрез представителя си  изразява становище за неоснователност на жалбата.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от легитимирана да обжалва страна и срещу подлежащ на обжалване акт жалбата е допустима.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление на основание чл.54, ал.1  от Наредба №1 на Общински съвет Р. за обществения ред на територията на Община Р. /Наредба №1/ за нарушение на чл.3 от същата наредба на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №2474 от 08.09.2011г, съставен на обжалващото лице за това, че на 08.09.2011г. около 03 часа в гр. Р., на площад «Н.» до Общински културен център, уринира във водния басейн на шадравана, с които си действия нарушава общоприетите норми на поведение на обществено място. Тези обстоятелства са отразени и в НП. Прието е че така е нарушен чл.3 от Наредба №1.

По делото е разпитан актосъставителят Р. Ц., който в показанията си потвърждава изложените в акта и възприети в НП обстоятелства. Същият полицейски служител в посочените в акта дата и час бил на обход, когато забелязал на площад «Независимост» младеж, качил се на шадравана и уринирал в него. Снел самоличността му, като жалбоподателят обаснил, че извършил това под въздействието на алкохол.

Съдът не намира основание да се съмнява в показанията на разпитания снидетел, като логични последователни, незаинтеросавани от изхода на делото, поради което ги кредитира. Съдът приема фактическата обстановка изложена в акта и НП за безспорно установена.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съставеният АУАН и НП, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя са издадени от компетентни органи и по предвидения ред и форма. Установените данни налагат извода, че жалбоподателят действително е извършил вмененото му нарушение. По силата на чл.3 от Наредба №1, на обществени места гражданите са длъжни да спазват общоприетите норми на поведение. Жалбоподателят обаче не се е съобразил с това изискване, тъй като на посочената в акта дата на обществено място, каквото е площада в центъра на гр.Разград съгласно и разпоредбата на т.2 от ДР на Наредба №1, е извършил действия – уринирал е в шадравана, с което си поведение е нарушил общоприетите обичайни норми на поведение. Поведението му е неприлично и непристойно и като такова е възприето от полицейските служители. Същото е несъвместимо с моралните норми на поведение, които следва да се съблюдават от гражданите.

След като жалбоподателят е извършил нарушение, спрямо същия е относима санкционната разпоредба на чл.54 ал.1 от Наредба №1, предвидждаща за неспазване изискванията и, налагане на глоба от 50 до 1000лв на виновните лица.  Наложеното наказание е в минимален размер, поради което не може да се бъде изменяно. Неоснователно е възражението на жабоподателя, относно размера на наложената глоба, тъй като същият е в затруднено финансово положение. Това обстоятелство явно е било отчетено от наказващия орган, както и липсата на други извършени нарушения, поради което е определил размера на наказанието в неговия минимум. Предвид извършената проява от жалбоподателя, която е достатъчно неприлична и мястото на извършване - в центъра на гр.Р., в шадраван на площад «Н.», в близост до който  се намират и много административни, съдебни сгради, намира, че не следва да бъде приложена и разпоредбата на чл.28 от ЗАНН.

Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление  №115-113./02.12.2011г. на заместник – кмета на Община Р., с което на основание чл.54, ал.1  от Наредба №1 на Общински съвет Разград за обществения ред на територията на Община Р. за нарушение на чл.3 от същата наредба на А.Н.Н. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: