РЕШЕНИЕ

 

№173                                       03.05.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на пети април                                            две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №154 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от “Клас-84” ЕООД, против НП №1933-170069959 от 10.02.2012г., на  директор на офис Разград при ТД на НАП - Варна, с което жалбоподателя, са наложени три административни наказания имуществена санкция в размер на по 500лв за нарушения на чл.7 ал.3 от КСО във вр. с чл.355  ал.1 от КСО. Счита НП за незаконосъобразно и моли да бъде отменено.  

В съдебното заседание на РРС, жалбоподателят не изпраща представител.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна офис-Разград, изразява становище за неоснователност на жалбата.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок  от надлежна страна  и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление, на жалбоподателя за нарушение на чл. 7 ал.3 КСО, са наложени три наказания имуществена санкция в размер на 500лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение сер. АА0069959 от 21.12.2011г., съставен на жалбоподателя,  от гл.  инспектор по приходите  при Териториална дирекция на НАП гр.Варна офис гр. Разград. Констатираните с акта обстоятелства, са отразени в  НП по следния начин: «При извършена проверка за установяване факти и обстоятелства на 12.12.2011г. в ТД на НАП гр.Варна ИРМ Разград на «Клас-84» ЕООД, е установено, че в качеството си на работодотел и осигурител, не е внесъл по сметка на компетентната ТД на НАП, която за лицето е ТД на НАП Варна офис Разград, осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване/ДОО/, за месеците декември 2010г, януари и февруари 2011г., които са за сметка на осигурителите и осигурените лица в законоустановения срок по чл.7 ал.3 от КСО. Дължимите възнаграждения за: 1. Месец декември 2010г. са начислени на 31.01.2011г, но не са изплатени. Осигурителните вноски за ДОО за м.декември 2010г. - 209,04лв – не са внесени в законусатновения срок до края на месеца следващ месеца, през който е положен трудът, т.е. до 31.01.2011г. 2. месец януари 2011г. са начислени на 28.02.2012г., но не са изплатени. Осигурителните вноски за ДОО за месец януари 2011г. са начислени на 28.02.2011г. но не с изплатени. Осигурителните вноски за месец януари 2011г. - 265,44лв – не са внесени в зконоустановения срок - до края на месеца следващ месеца, през който е положен трудът, т.е. до 28.02.2011г.. 3. за месец февруари 2011г. са начислени на 31.03.2012г., но не са изплатени. Осигурителните вноски за месец февруари 2011г.-203,23лв. не са внесени в законоустановения срок  до края на месеца следващ месеца, през който е положен труда, т.е. до 31.03.2011г.  Прието е че по този начин е нарушен чл.7 ал.3 от КСО.

В заседанието пред РРС, е разпитана свидетелката П.С. -актосъставител, която в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. При извършена проверка за спазване на осигурителното законодателство, на жалбоподателя съставила процесния АУАН, за невнасяне в срок на дължимите осигурителни вноски. Възнагражденията са били начислявани, но не са били изплащани за месеците  декември 2010, януари и февруари 2011г.

По изложените обстоятелства не се спори, като съдът намира посочената фактическа обстановка за безспорно установена. Същата се доказва от събраните по делото писмени доказателства приложени към административнонаказателната преписка и в с.з., показанията на свидетелката С., които са логични последователни и кореспондиращи, с останалите доказателства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. АУАН и НП са издадени от компетентни органи, по предвидения в закона ред и форма.

Съгласно нормата на чл.7 ал.3 от КСО,  осигурителните вноски за държавно обществено осигуряване, които са за сметка на осигурителите, с внасят, когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени, в срок до края на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът. От обстоятелствата в акта и НП става ясно, че тези възнаграждения за съответните месеци са били начислени на съответните дати, но не са били изплащани. В този случай е следвало, дължимите осигурителни вноски да се внесат до края на месеца, следващ месеца през който е положен трудът. Осигурителят в случая е жалбоподателят, който е задължен, да внасяне осигурителните вноски на наетите физически лица, в какъвто смисъл е и дефиницията на чл.5 ал.1 КСО. В този смисъл именно наказаното лице е субект на това задължение. Нарушението е било правилно квалифицирано по чл.355 ал.1 от КСО, като е наложено минималното предвидено наказание за всяко от трите нарушения – в случая имуществена санкция в размер на 500лв., поради което не може да бъде изменяна.

Поради изложените съображения, наказателното постановление като законосъобразно, следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

 

                                  Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №1933-170069959  от 10.02.2012г. на директора на офис Разград при Териториална дирекция на НАП гр.Варна, с което на“Клас-84” ЕООД, за нарушение на чл. 7 ал.3 КСО са наложени три административни наказания имуществена санкция в размер на по 500 лв, на основание чл.355 ал.1 от КСО.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 Районен съдия: