Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 244, 30.05.2012г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На дведесет и шести Април  2012 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 188 по описа за 2012                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от С.С.С. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 1050/02.08.2011г. на Началника на РУП към ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 600.00 лева, на основание чл.315, ал.1,т.1 от КЗ. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло

НП, като неправилно и незаконосъобразно, оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

       За въззиваемата страна –  ОД наМВР-гр.Разград се явява проц. представител, който счита жалбата за неоснователна и моли НП като правилно и законосъобразно да бъде потвърдено.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       Жалбоподателят С.С.С. на 22.07.2011г. около 18,50ч. в с. Ясеновец, обл. Разград по ул. „ Ясен ”, управлявал собственият си л.а. „ Опел Вектра ” с рег. №  ******. Спрян за проверка от полицейски служители свидетелите М.М. и Д. Ц., не представил документ за сключена застраховка „ Гражданска отговорност” на управляваното от него МПС. За констатираното нарушение, полицеският служител М.М. съставил АУАН, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ. При връчване на Акта на нарушителя в графа „ подпис”, полицейския служител записал „ ...отказва...”.  Въз основа АУАН, Началник на РУП към ОДМВР – Разград, издал и процесното НП, в който описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също го квалифицирал като такова по чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ на основание чл.315, ал.1,т.1 от КЗ наложил административно наказание „ глоба” в размер на 600,00лв. НП връчено лично на жалбоподателя на 23.02.2012г. Жалбата срещу него постъпила при адм. наказващият орган на 27.02.2012г.

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Още с поставяне началото на адм. наказателното производство – съставянето на процесния АУАН са осъществени груби процесуални нарушения. Отказът на нарушителя да подпише съставения АУАН не е удостоверен съгласно чл.43, ал.2 от ЗАНН, което е опорочило цялата процедура по установяване на адм. нарушение и налагането на адм. наказание. Разпоредбата на чл.43, ал.2 от ЗАНН е императивна и нарушаването й влече незаконосъобразност на издаденото НП. В този смисъл съдът намира, че обжалваното НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено. Отделно от изложеното, неправилно е квалифицирано и нарушението описано в АУАН, респективно в НП. Нормата на чл.315, ал.1 от КЗ е санкционна норма и не съдържа в себе си административно задължение, което да не бъде изпълнено от нарушителя.

Воден от изложените съображения, съдът

 

                                                        Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯВА НП постановление № 1050/02.08.2011г. на Началника на РУП към ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.315, ал.1, пр.2 от КЗ на С.С.С. ЕГН ********** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 600.00 лева, на основание чл.315, ал.1,т.1 от КЗ.  

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: