РЕШЕНИЕ

 

№261                                       22.05.2012г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на четвърти май                                              две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар: Ж.Р.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №191 по описа за 2012г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от С.С. ***, срещу Наказателно постановление  ****/** от 02.08.2011г.  издадено от началник РУП към ОД на МВР Р., с което на жалбоподателя на основание чл.100 ал.1 т.1 пр.1, чл.100а л.1 т.1 пр.2, чл.100 ал.1 т.2 пр.1 и чл.175 ал.1 т.3 пр.2 от ЗДвП, са наложени наказания глоба в размер на 10 лв, за първото, второто и третото нарушение, глоба  в размер на 200 лв както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6  месеца за четвъртото нарушение. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателя,  поддържа жалбата.

В съдебно заседание, представителят на наказващия орган, счита жалбата за неосноателна, а НП като законосъобразно да бъде потвърдено.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление, на жалбоподателя са нолажени четири административни наказания, за нарушения на чл.100 ал.1 т.1 пр.1, чл.100 ал.1 т.1 пр.2, чл.100 ал.1 т.2 пр.1 и чл.175 ал.1 т.3 пр.2 от ЗДвП. В наказателното постановление от фактическа страна е отразено, че при извършена проверка на жалбоподателят като водач на МПС на «22.07.2011г. около 18,50ч, в с.Я. се установи, че водача не носи СУМПС КТ и СРМПС. Водачът напуска мястото на проверката с автомобила си и заминава в неизвестна посока-осуетява проверката». Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №****/22.07.2011г. съставен на жалбоподателя от мл. ПИ при РУП гр. Р., с който е прието, че е нарушил чл.100 ал.1 т.1, чл.100 ал.2 и чл.175 ал.1 т.3 от ЗДвП.

Пред РРС  са разпитан като свидетел  полицейските  служители Д.Ц. – актосъставител М.М. – свидетеля по акта, които в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП. Двамата били на работа процесния ден в с.Я. и спрели за проверка автомобил «О. В.», управляван от жалбоподателя. Св. Ц. поискал СУМПС и останалите документи за проверка, като водачът отказал да ги даде с обяснението, че нямали право да му извършват проверка, тъй като си имало квартален полицай на селото. Св.Ц. започнал да пише АУАН, като жалбоподателят се държал грубо, непрекъснато викал и заявил, че нищо няма да подписва. Св.М. спрял автомобил с двама души, които да бъдат евентуално свидетели на отказа. Те били заплашени от жалбоподателя, при което казали, че не искат да имат нищо общо и си тръгнали. Жалбоподателят също си тръгнал като отказал да изпълни каквото и да било, въпреки предупреждението на св.Ц., който му обяснил, че ще впише в акта, за осуетяване на проверката. Довършил съставянето на акта в отсъствието на жалбоподателят, който си тръгнал пеш, след като заключил автомобила. Не бил потърсен от полицейските органи за връчването на АУАН. Св. Ц. по-късно направил справка  по имената и адреса на жалбоподателя, и тогава установил, че същият притежава СУМПС.

По делото е разпитан като свидетел Б. С. – син на жалбподателя, който установява, че документите на управлявания от баща му автомобил него ден са останали у него. 

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

В хода на административнонаказателното производство са допуснати процесуални нарушения при изготвянето на АУАН и такива довели до осуетяване правото на защита на жалбоподателя. Производството пред административния орган започва със съставянето на АУАН по реда на чл.40 и сл. от ЗАНН. Спазването на процедурата по съставянето и връчването му е от значение по отношение гарантиране правото на защита на нарушетиля, понеже със същия се повдига обвинение за извършено нарушение както от фактическа така и от правна страна. В случая АУАН е съставен в отсъствието на нарушителя, което не е отбелязано в него. В действителност жалбоподателя сам е отказал да присъства при съставяне на акта, който по тази причина не му е и предявен, но контролния орган не е осигурил присъствието на свидетел, който е следвало да положи подпис за удостоверяване на отказа, съгласно чл.43 ал.2 от ЗАНН. Тук съдът намира, че достоверни относно съставянето на акта са показанията на актосъставителя – св.Ц., от които се установява, че същият не е съставен изцяло в присъствието на нарушителя, а не показанията на св.М., в обратния смисъл, тъй като първите показания се подкрепят и от приложения АУАН. Т.е. процесния акт е бил изготвен след като жалбоподателя е напуснал мястото, където е бил изготвен. На следващо място дори и да се приеме, че съставянето и предявяването на акта в отсъствие на нарушителя не е дотолкова съществено нарушение, съдът намира, че контролния орган не е направил необходимото за връчването му, поради което е нарушена разпоредбата на чл.43 ал.4 от ЗАНН, разписваща правилата за връчване на акта, когато е съставен в отсъствие на нарушителя. Св.Ц. установява, че след съставянето на акта в отсъствие на нарушителя, същият не го е търсил или предприел указаните в цитирания текст действия по връчването му. Така не става ясно, дали в действителност жалбоподателят е бил наясно с нарушенията, за които е обвинен, че е извършил. АУАН поставя началото на административнонаказателното производство и запознаването на наказаното лице с неговото съдържание. По принцип не всяка нередовност в акта е пречка за издаване на НП, тъй като с разпоредбата на чл.53 ал.2 от ЗАНН е дадена възможност наказващия орган за издаде постановление и при допусната нередовност. В нарушение обаче на чл.52 ал.4 от ЗАНН, се произнесъл по преписката, без да провери акта с оглед неговата законосъобразност.

На следващо място, в процесния АУАН, жалбоподателя е обвинен в извършване на три нарушения, а с НП са му наложени четири наказания за това, че водачът не носи съответните документи при управление на МПС – СУМПС, КТ и СРМПС  и напуска мястото на проверката, като заминава с автомобила в неизвестна посока. Съдът намира, че установената фактическа обстановка в с.з. е различна от описаната в акта и НП. От показанията на св.Ц. се установява, че жалбоподателят е отказал да  му предаде каквито и да било документи при проверката, като е напуснал и мястото на същата. Свидетелят по-късно при направена справка по имена и ЕГН на водача, които вече е отразил, е установил, че същият притажава СУМПС. В момента на проверката, това не е било ясно.  Установените факти изцяло се подвеждат под състава на нормата на чл.175 ал.1 т.3 от ЗДвП, а не както е отразено в НП – по чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП. По смисъла на чл.175 ал.1 т.3 от ЗДвП се наказва водач, който откаже да предаде документите си на контролните органи или по какъвто и да е начин осуети извършване на проверка. Беспорно според съда е установено обстоятелството, че жалбоподателят е отказал да предаде за проверка поисканите документи и е осуетил извършване на проверка от контролните органи. Т.е. е осъществил състава на чл.175 ал.1 т.3 и в двете хипотези на тази норма, а не състава на пр.1, пр.2 и пр.3 на чл.100 ал.1 т.1 от ЗДвП. Поради което съдът намира, че деянието извършено от жалбоподателя е съставомерно административно нарушение по чл.175 ал.1 т.3 от ЗДвП, поради което е следвало да му бъде наложено и съответното наказание за едно нарушение. В това производство, съдът не може да упражнява правомощията на наказващия орган, да изменя обвинението, поради което НП като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

Поради изложените съображения съдът

 

 

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №1047/11 от 02.08.2011г. на началник РУП към ОД на МВР Р., с което на С.С.С., на основание чл.100 ал.1 т.1 пр.1, чл.100 ал.1 т.1 пр.2, чл.100 ал.1 т.2 пр.1 и чл.175 ал.1 т.3 пр.2 от ЗДвП, са наложени наказания глоба в размер на по 10 лв, за първото, второто и третото нарушение, глоба  в размер на 200 лв както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6  месеца за четвъртото нарушение.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: