Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  242,  30.05.2012 година,  Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                       

На  двадесет и шести Април, 2012година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 208 по описа за 2012година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ Йоткови” ЕООД – Разград, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление – гр. Р., ул. „ ****” № *, представлявано от Б. Р. Й.  против  наказателно постановление № 25-2501643/16.02.2012г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.414, ал.3 от КТ на дружеството, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция в размер на 1600 лв., за нарушение на чл.63, ал.2 от КТ, в която счита същото за незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, алтернативно иска приложение на чл.415в от КТ, като счита случая за маловажен и моли за отмяна на обжалваното НП..

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 10.01.2012г., гл. инсп. в ДИТ – Търговище – св.  К. в присъствие на представителя на „ Йоткови” ЕООД – Разград, извършил проверка по работни места по спазване на трудовото законодателство в  обект – ферма за отглеждане на биволи в гр. Цар Калоян – ІІ стопански двор, стопанисван от „ Йоткови” ЕООД – Разград, при което установява, че в обекта работи В. Ж.В., който е допуснат до работа, без да му е връчен екземрпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни и копие от Уведомлението по чл.62, ал.3 от КТ, като е осъществява трудова дейност – пастир. Същият попълнил и Декларация от която става ясно, че е постъпил на работа на длъжност „ пастир” с определено работно време, място на работа и уговорено възнаграждение.. На 23.01.2012г. в офиса на ДИТ – Търговище в Разград , на дружеството била извършена и проверка по документи, като за констатираното на 10.01.2012г. нарушение по чл.63, ал.2 от КТ на дружеството в качеството му на работодател, бил съставен АУАН № 25-2501643, в присъствие на представляващия и връчен му лично, подписан от него без възражения.

          С дата 09.01.2012г. жалбоподателят сключил трудов договор с В.Ж. В., съгласно който е постъпила на работа на 10.01.2012г. с пълни права по едно трудово правоотношение. Съответно Трудовият договор бил регистриран в НАП по реда на чл.62, ал.4 от КТ на 10.01.2012г..

На 16.02.2012г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също квалифицирано като такова по чл.63, ал.2 от КТ, адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.414, ал.3 от КТ, наложил адм. наказание „ имуществена санкция” в размер на 1600,00лв. НП било връчено лично на жалбоподателя на 05.03.2012г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 09.03.2012г.

Актосъставителят и свидетелят по АУАН - св. М. и св. К., са разпитани в с.з. и  по същество потвърждават изложеното в АУАН, констатациите от проверката по работни места и в офиса на ДИТ – Търговище в гр. Разград.  

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации, така както са отразени в АУАН, респективно в процесното НП.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Като подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от лице имащо право на жалба, срещу акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.

По същество частично основателна.

Съгласно дадените от закона правомощия, съдът следва да извърши цялостна проверка на обжалваното НП досежно неговата законосъобразност. В тази връзка съдът намира, че обжалваното НП е издадено от компетентен орган, при спазване на производството и сроковете по установяване на администравното нарушение и налагане на административното наказание.  АУАН съдържа всички задължителни реквизити, посочени в чл.42 от ЗАНН,  точно ясно и пълно е описано нарушението и законовите разпоредби, които са нарушени.

Относно възражението на жалбоподателят, че неправилно адм. наказващият орган е наложил санкция по  чл.414, ал.3 от КТ, а е следвало да определи такава по привилегирования състав на чл.415в от КТ, съдът го намира за основателно. Съгласно ТР №3 от 10.05.2011г. на ВАС – „... разпоредбата на  чл. 415в от Кодекса на труда представлява привилегирован състав, приложим в хипотезата на налагане на санкция за нарушенията, изрично упоменати в чл. 414, ал. 3 от същия кодекс...”, ако нарушението може да бъде отстранено веднага и от него да не са произтекли вреди за работници и служители. В конкретния случай, съдът намира, че за Валентин Живков Василев не са налице такива вредни последици, защото още на същата дата е сключен трудовия договор и регистриран в НАП, като по този начин са отстранени вредните последици, които биха могли да настъпят за работника. По делото няма данни по отношение на „ Йоткови” ЕООД – Разград, ЕИК****, да е налице влязло в сила НП за същото или друго нарушение на КТ.

В тази връзка съдът намира възраженията на жалбоподателя, че атакуваното НП е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон, за неоснователни. Не са налице и основания по чл.28 от ЗАНН, доколкото осъщественото нарушение касае основни задължения на работодателя във връзка с законосъобразното възникване, протичане, изменение и прекратяване на трудово правоотношение.

В този смисъл съдът намира, че санкцията на нарушителя следва да бъде определена по привилегирования състав на чл.415в от КТ и в тази част обжалваното НП следва да бъде изменено. Несъстоятелно е възражението на проц. представител на адм. наказващия орган, че разпоредбата на чл.415в, ал.2 от КТ изключва от приложното поле нарушенията на чл. 62, ал.3 от КТ, защото измененията в тази разпоредба са обнародвани в ДВ бр.7 от 24.01.2012г., т.е. след констатиране на нарушението и не могат да имат ретроградно действие.

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ИЗМЕНЯВА наказателно постановление № 25-2501643/16.02.2012г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, в частта, с която на Йоткови” ЕООД – Разград, ЕИК ******, със седалище и адрес на управление – гр. Р.************, представлявано от Б. Р. Й.  основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.414, ал.3 от КТ е наложена имуществена санкция в размер на 1600 лв., за нарушение на чл.63, ал.2 от КТ, като на основание чл.415в от КТ, намалява размера на административното наказание "Имуществена санкция" от 1600,00лева на 300,00 лева.

ПОТВЪРЖДАВА № № 25-2501643/16.02.2012г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище в останалата част,като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

Районен съдия: