Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

Номер  220                    15.05.2012 година                     Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                    наказателен  състав

На  20.04.                                                        Година 2012

В публичното заседание в следния състав:

 

Председател: Атанас Х.

Секретар: Ж.Р.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Атанас Х. административно наказателно дело номер 273 по описа за 2012 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.Р.П., против наказателно постановление № 132/12 от 14.03.2012г. на Началник РУП Разград при ОДМВР Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 6 ЗБЛД му е наложена глоба в размер на 50 лв., на основание чл. 80, т.5 ЗБЛД.

Жалбоподателят намира горецитираното наказателно постановление за неправилно и незаконосъобразно, поради което моли същото изцяло да бъде отменено. Сочи, че не е носил личната си карта, тъй като ако я загуби няма финансови средства да заплати таксата за издаването на нова ЛК.

В съдебно заседание жалбоподателят поддържа жалбата си.

Административно наказващия орган, при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител и не взема становище.

Жалбата е допустима, предвид обстоятелствата, че е подадена от санкционираното лице, в законоустановения 7-дневен срок от връчването му на оспореното наказателно постановление, като е произвела със завеждането си своя деволутивен и суспензивен ефект. Разградена по същество същата е неоснователна.

По делото е установено по несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателят на 09.03.2012г.  в с. Д., местността “****”  до “******” около 13,00 ч. при проверка от служители на РУП, Разград не можал да представи документ за самоличност, тъй като не носил такъв. 

За констатираното нарушение на жалбоподателя е съставен акт  за извършено нарушение на  чл. 6 от ЗБЛД. Въз основа на този акт е издадено и обжалваното наказателно постановление, с което за извършеното нарушение на основание чл. 80, т. 5 от ЗБЛД  на жалбоподателя му е наложено административно наказание - глоба от 50 лева.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка е безспорна и се подкрепя от обясненията на жалбоподателя и показанията на актосъставителя и свидетеля по акта.

От ПРАВНА страна, съдът намира, на първо място, че актът за установяване на административно нарушение е съставен от компетентен орган, а издалият обжалваното наказателно постановление, е компетентно длъжностно лице да издава НП.

В обжалваното наказателно постановление административно наказващият орган е спазил изискването за индивидуализация на конкретното административно нарушение като задължителен реквизит на НП по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН и като необходима предпоставка за законосъобразно развитие на административно-наказателното производство. Нарушението е описано, посочени са датата и мястото на извършването и установените обстоятелства, при които е извършено.

Посоченото като извършено от жалбоподателя нарушение е съставомерно, т. е. съставлява фактическия състав на визираната в Наказателното постановление законова норма и е основание за реализирането на административно-наказателната отговорност съгласно тази разпоредба. При определяне на административното наказание наказващият орган не е излязъл от рамките на установеното с акта нарушение, като е наложил санкция в пределите, предвидени от закона.

В хода на съдебното производство безспорно се установи, че констатираното в АУАН нарушение е консумирано виновно от лицето, посочено като нарушител. Съдът счита, че е налице приложното поле на визираните в обжалваното наказателно постановление касателно твърдяното нарушение законови разпоредби. Разглеждайки делото по същество, РРС установи чрез допустимите от закона доказателства административното нарушение и обстоятелствата, при които е извършено, което обуславя извода, че атакуваното НП не противоречи на буквата и духа на материалния закон. Извършеното от жалбоподателя е съставомерно и е основание за реализирането на административно-наказателната му отговорност.

От обективна и субективна страна, осъщественото нарушение съдържа признаците на административно нарушение на законодателството, съгласно ЗБЛД.

Деянието не представлява маловажен случай по см. на чл. 28 ЗАНН, тъй като не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с други аналогични случаи. Видно от обясненията на жалбоподателя, това не носене на документ за самоличност не е изолиран случай.

По размера на наказанието.

Наказанието е в абсолютния законов минимум, поради което и не се налице основания за намаляването му.

Водим от гореизложеното, съдът намира жалбата за неоснователна, поради което и на основание чл. 63, ал. 1, изр. 1, предл. 1 от ЗАНН, съдът,

 

 

Р      Е      Ш     И      :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 132/12 от 14.03.2012г.  Началник РУП Разград при ОДМВР Разград.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                        Районен съдия: