РЕШЕНИЕ

 

№298                                       29.05.2012г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на осемнадесети май                                             две хиляди и дванадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №302 по описа за 2011г., за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е реда на члр.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от И.Н.К. ***, срещу Наказателно постановление  142 от 08.03.2012г. на началник сектор ПП при ОД на МВР гр. Разград, с което на жалбоподателя на основание чл. 315, ал.2 пр.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.315 ал.1 пр.2 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 2000лв. В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност на наказателното постановление и моли същото да бъде  отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателят се явява  и с процесуален представител, като поддържа жалбата. Намира НП за незаконосъобразно, поради разминаване на посочената за нарушена норма в акта и НП и липса на обосновка относно наложено наказание в такъв размер.

Представителя на ответната страна, намира жалбата за неоснователна.   

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява частично основателна.

С обжалваното Наказателно  постановление,  на жалбоподателя  на основание чл. 315, ал.2, пр.1 от Кодекса за застраховането /КЗ/  за нарушение на чл.315 ал.1 пр.2 от същия кодекс, е наложено административно наказание глоба в размер на 2000лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №142/26.02.2012г.  съставен  от мл. автокотрольор на жалбоподателя. Обстоятелствата по акта са отразени впоследствие в наказателното постановление по следния начин « на 26.02.2012г.  около 23 ч. в г.Разград по бул. «Апр. въстание», управлява л.а «Алфа ромео» с рег. № **** собственост на Б. Кр. А.. Като при извършена проверка, се установи, че водачът,  няма сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност” за 2012г”. Прието, е че е нарушен чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ

 Пред РРС е  разпитан като свидетел полицейският служител Ф.Ф.- актосъставител, който чрез показанията си потвърждава изложените в акта обстоятелства. Процесния ден бил на работа и спрял за проверка, управлявания от жалбоподателя автомобил. Установил, че автомобилът няма сключена застраховка «ГО», поради което съставил и АУАН.  

Не е спорно, че жалбоподателят към момента на проверката е управлявал процесния автомобил, без за същия да е имало сключена задължителна застраховка «Гражданска отговорност». По изложената фактическа обстановка не се спори, поради което съдът я приема за установена.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:

АУАН и НП са издадени от компетентни органи по предвидения от закона ред и форма.

Съгласно разпоредбата на чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ, лице което управлява МПС, във връзка с чието  ипритежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите, се наказва с глоба от 400 до 600лв. От доказателствата по делото се установява, че процесния ден, жалбоподателят е управлявал МПС, което не е негова собственост и за което не е имало сключен договор за задължителна застраховка «ГО». Поради което правилно фактическите обсотятлества са подведени под състава на чл.315 ал.1 пр.2 от КЗ. Неправилно според съда жалбоподателят е наказан по чл.315 ал.2 пр.1 от КЗ, която разпоредба се отнася за същото нарушение, но извършено повторно. Повторно нарушение съгласно §1 г.37 от ДР КЗ е извършеното деяние в едногодишен срок от наказването на лице за същото нарушение. В НП не са  отразени обстоятелства, които да сочат, че процесното деяние е извършено при този квалифициращ признак, поради което за извършеното деянието следва да се приложи санкцията на чл.315 ал.1 пр.1 от КЗ. В действителност по делото са събрани доказателства, че с НП №86992 издадено от СДВР от 24.08.2011г. влязло в сила на 04.10.2011г. жалбоподателят е бил санкциониран за такова нарушение. Тези факти обаче са останали извън съдържанието на НП и на жалбоподателя не му е било предявявано такова обвинение.

Поради изложените съображения НП следва да бъде изменено, на основание чл.315 ал.1 т.1 от КЗ, като наложеното наказание  следва да бъде в предвидения в закона размер, в конкретиня случай съдът намира съответно на деянието и дееца такова в средния предвиден размер, а именно 500лв, като има предвид, че жалбоподателят е извършил преди това нарушение по КЗ, което следва да бъде отчетено като отегчаващо вината обстоятелство.

 Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление №142 от 08.03.2012г на началник сектор ПП при ОД на МВР Разград, с което на И.Н.К. ***  на основание чл. 315, ал.2, пр.1 от Кодекса за застраховането  за нарушение на чл.315 ал.1 пр.2 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 2000лв, като на основание чл.315 ал.1 т.1 от КЗ намалява размера на глобата на 500лв.  

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                           Районен съдия: