Р Е Ш Е Н И Е

 

                                        19.05.2012 година                  град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На   деветнадесети май                                                                    2012 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

Секретар: Д.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията

АНД дело           377 по описа за 2012 година

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА  нарушителят  М.Р.Т. – роден на *** ***, български гражданин, основно образование, неженен, неосъждан, гр. Разград, жк. О., бл.**, вх. *, ап.*, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 15.05.2012 г. в гр. Разград   е извършил проява на дребно хулиганство, поради което на основание чл. 1, т.1 УБДХ му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 500.00 / петстотин/ лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в срок от 24 часа от постановяването му пред Окръжен съд Разград на касационните основания, предвидени в Наказателно процесуалния кодекс.

НАСРОЧВА делото пред Окръжен съд Разград за 22.05.2012г от 14.00 часа в случай на обжалване, за което незабавно се уведоми Окръжна прокуратура - Разград.

                  

         РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ ПО АНД № 377/12 г. по описа на РРС:

Производството е по реда на УБДХ. Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Разград от М.Р.Т. *** непристойна проява нарушаваща общественият ред и изразяваща явно неуважение към обществото, изразяваща се в според акта в следното: на 15.05.2012 г. в гр. Разград в кафе „Фешън” около 21.30 часа М.Т. влязъл в пререкание с К.И. ***, като в последствие  й нанася няколко шамара в областта на лицето. С тези си действия нарушава общоприетите норми за поведение на обществено място и буди възмущението на свидетелите очевидци.

Нарушителят по същество дава обяснения, с които признава да е извършил проява на дребно хулиганство, разкайва се за стореното и искрено съжалява.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намира за установено , че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставеният акт, като за този си избор съдът се основава на обясненията на нарушителят, депозирани в с.з. , обясненията на свидетелите – очевидци К.И., С.С., Й.Й., М. М., Д. М., Д. З., Ц.С., приложената характеристична справка на нарушителят и служебна бележка за допускане до държавен зрелостен изпит. На посочената дата и място нарушителят М.Т. след възникнала свада с К.И. й нанася два шамара по лицето. По делото няма данни, които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Така с деянието си нарушителят Т. на обществено място се е държал възмутително и непристойно, проявил е незачитане на общоприетите норми за поведение демонстрирайки чувство за превъзходство и недосегаемост. Проявата му поради ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява проява на дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.1 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието на нарушителят съдът отчита като смекчаващи вината обстоятелства приложената по делото характеристика, младата възраст на нарушителят, мотива за извършване на нарушението. Деянието му макар и да не е толкова обществено опасно за да бъде определено като престъпление все пак е с немалко степен на обществена  опасност на фона на типичните случаи на дребни хулиганства. Поради изложеното съдът намира, че наказанието на нарушителят следва да бъде определено по по-леката алтернатива по чл.1, ал.1 от УБДХ, а именно глоба. От изложеното до тук с оглед диференциране отговорността на нарушителят съдът намира, като най-справедлив за конкретния случай размер на наказанието максималния такъв – 500.00 лв. Определянето на наказанието в този вид и размер явно е необходимо, за да се постигне поправянето на нарушител.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: