П Р И С Ъ Д А

 

 

                                           2012 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     двадесет и втори  май                                                         2012 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Н. БОРИСОВ

                                     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Л.К.

                                                                Р.Н.

                                                                                                                          

 

Секретар:  Г.А.

Прокурор:    Л. Г.

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   421   по описа за 2011   година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

 

ПРИЗНАВА  подсъдимият Н.И.Д., роден на *** ***, български гражданин, с висше образование, неженен, работещ, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН  в това, че за времето от 01.06.2005 г. до 11.07.2005 г. в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – представител на „ФАРМА СИС” ООД  гр. Д.  по граждански договор № ** от 02.01.2003 г., е присвоил чужди  пари  на обща стойност 40813.51 лева и чужди вещи – стоки на обща стойност 7123.06 лева, всичко на обща стойност 47 936.57 лева – големи размери, собственост на „ФАРМА СИС” ООД гр. Д., връчени в това му качество да ги пази и управлява – престъпление по чл. 202 ал.2 т.1 във вр. с чл.201 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК, поради което и на основание чл. 54 във вр. с чл. 36 от НК му налага  наказание лишаване от свобода в размер на СЕДЕМ ГОДИНИ, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затворническо общежитие от закрит тип.

 ПРИЗНАВА  подсъдимият Н.И.Д., ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН, в това че за периода 09.07.-11.07.2005 г. в гр. Разград самоволно, не по установения в закона ред е осъществил едно оспорвано от другиго – В.Х.П. свое предполагаемо право – правото на владение върху недвижим имот, намиращ се в гр. Р., ул. „***” № * – престъпление по чл. 323, ал. 1 от НК поради което и на основание чл. 54 във вр. с чл. 36 от НК му налага наказание лишаване от свобода в размер на ДВЕ ГОДИНИ, което на основание чл. 66 ал. 1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 23 ал. 1 от НК  Съдът определя едно ОБЩО наказание в  размер на най-тежкото от тях, а именно лишаване от свобода в размер на СЕДЕМ ГОДИНИ, което да изтърпи при първоначален СТРОГ РЕЖИМ в затворническо общежитие от закрит тип.

НА основание чл. 45 ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимият  Н.И.Д., ЕГН ********** да заплати на „ФАРМА СИС” ООД гр. Д., ЕИК № ****, със седалище и адрес *** офис *, сумата 47 936.57  /четиридесет и седем хиляди деветстотин тридесет и шест лева и 57/ лева, представляваща  обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деянието 11.07.2005 г. до окончателното й изплащане, както и сумата 1408,00 /хиляда четиристотин и осем/ лева разноски по предявения граждански иск, като ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск за горницата над тази сума като неоснователен и недоказан.

НА основание чл.  189,  ал. 3  от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия Н.И.Д., ЕГН **********, да  заплати  по  сметка  на  Районен съд гр. Разград, сумата 120 /сто и двадесет/лева разноски в съдебното производство и сумата  1917,46 /хиляда деветстотин и седемнадесет и 46/ лева, представляваща държавна такса върху уважения граждански иск, както и да заплати  по сметка на Републиканския бюджет  сумата от   770,00 /седемстотин и седемдесет/ лева за разноски направени в досъдебната фаза на производството.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.                                                                                   

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                             /с особено мнение/

 

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

                                                                              2.