П Р И С Ъ Д А

 

                           2012 година                               град Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                            наказателен състав

На шестнадесети Май                                                              2012 година     

В публично заседание в следния състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

 

                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Ч.

                                                                  А.К.

 

Секретар: В.Д.

Прокурора: ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело № 170 по описа за 2012 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимият Г.И.В., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН в това, че на 23.04.2011 г. в с. Т., област Р., в съучастие като съизвършител с Д.И.В. *** е причинил средна телесна повреда на В.П.Д. ***, изразяваща се в контузия в областта на горната устна с избиване на централните два резеца на горната челюст и луксация / разклащане/ първа степен на втори горен зъб в дясно, довели до трайно затруднение на дъвкателната функция и говора на Д. – престъпление по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК И ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение.

 ПРИЗНАВА подсъдимият Г.И.В., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че 23.04.2011 г. в с. Т., област Р., в съучастие като съизвършител с Д.И.В. *** е причинил лека телесна повреда на В.П.Д. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота - престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА В РАЗМЕР НА 1 000 /ХИЛЯДА/ ЛЕВА.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.И.В., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН в това, че на 23.04.2011 г. в с. Т., област Р., в съучастие като съизвършител с Г.И.В. *** е причинил средна телесна повреда на В.П.Д. ***, изразяваща се в контузия в областта на горната устна с избиване на централните два резеца на горната челюст и луксация /разклащане/ първа степен на втори горен зъб в дясно, довели до трайно затруднение на дъвкателната функция и говора на Д. – престъпление по чл. 129, ал. 2 във вр. с ал. 1, във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК И ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.И.В., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, женен, работи, неосъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че 23.04.2011 г. в с. Т., област Р., в съучастие като съизвършител с Г.И.В. *** е причинил лека телесна повреда на В.П.Д. ***, изразяваща се във временно разстройство на здравето неопасно за живота - престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА В РАЗМЕР НА 1 000 /ХИЛЯДА/ ЛЕВА.

ОСЪЖДА подсъдимите Г.И.В., ЕГН ********** и Д.И.В., ЕГН ********** солидарно да заплатят на В.П.Д., ЕГН ********** сумата 200 /двеста/ ЛЕВА, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 23.04.2011 година до окончателното изплащане, както и сумата от 515,00 /петстотин и петнадесет/ лева - разноски по предявения граждански иск.

ОТХВЪРЛЯ предявения от В.П.Д., ЕГН ********** граждански иск против Г.И.В., ЕГН ********** и Д.И.В., ЕГН ********** за горницата до 8 000 /осем хиляди/ лева, КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА подсъдимите Г.И.В., ЕГН ********** и Д.И.В., ЕГН ********** да заплатят по сметка на държавния бюджет сумата 50,00 /петдесет/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд град Разград, сумата 100 /сто/ лева разноски в съдебното производство, от които 50,00 /петдесет/ лева възнаграждение на вещото лице и 50,00 /петдесет/ лева ДТ върху уважения размер на гражданския иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред РОС.

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:              

                           

                                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                        2.