Мотиви към решение   269 от 09.05.2012г.,

постановено по AНД №  351/2012г. по описа на Районен съд - Разград

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт по УБДХ срещу Т.Х.Г., ЕГН **********, роден на ***г. в гр. С., с пост. адрес ***, за извършена проява на дребно хулиганство.

Районна прокуратура – Р., редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК и съгласно чл. 5, ал. 2 от УБДХ, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Р., редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУП – Р. , редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

Защитникът, счита че нарушителят не е извършил вмененото му нарушение поради което моли същият да бъде оправдан. При условие на евентуалност, моли за адм. наказание глоба в минимален размер.

Нарушителят сочи, че след забележка от двете жени да не разхожда кучето си в парка, действително са си разменили реплики, но не ги е обиждал и заплашвал, напротив – жените го обиждали като му казвали, че бил грозен и неграмотен.

След преценка поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на нарушителите, съдът намира за установено следното от ФАКТИЧЕСКА СТРАНА:

На ***г. около *** часа, Д. Т. и  Г. М. стоели на пейка до Ронда в северен градски парк в гр. Р., като с тях били и децата им. В близост се намирали Нарушителят заедно с приятелката си И. П., която била пуснала свободно да се разхожда своето куче, въпреки че това било забранено с табели.  Голямото дете на М. което било на 4 години, се затичало към кучето. Притеснена за детето си М. отправила забележка към нарушителя и приятелката му да си вържат кучето. Тогава нарушителят започнал да отправя заплахи и обидни думи към М. и Т. – ще изнасиля Вас и децата Ви, ще ви залепя като сиамски близнаци и ще изкормя децата ви. Т. се обадила на тел. 112 след което на место пристигнал полицейски екип и скандала бил преустановен.

Горната фактическа обстановка се подкрепя от обясненията на свидетелите Д. А. Т. Г. А. М., докладна записка, протокол за предупреждение.

Съдът кредитира с доверие горепосочените доказателства като пълни, логични последователни и съвпадащи в подробностите.

 Като нелогични и непълни и изолирани от доказателствения материал, съдът не кредитира с доверие обясненията на нарушителя и на св. И. П. /факт. съжителница на нарушителя/, в частта им в която се сочи, че нарушителят не е отправял обиди и заплахи.

Свидетелят М. Й., сочи че и двете страни /нарушителят и жените/ са си  разменяли реплики, което е безспорно установено по делото, тъй като Т. и М., действително сочат, че са направили забележка на нарушителя относно пуснатото куче, което пък го е провокирало нарушителя да отправи към тях процесните реплики.

Свидетелят М. С., не е присъствал по време на конфликта, а е дошъл в последствие и в своите показания разказва това което му е казал по случая нарушителя.

При така изяснената фактическа обстановка, съдът от ПРАВНА СТРАНА намира, че нарушителят на горепосочената дата е извършил непристойна проява в резултат на което са нарушил обществения ред и спокойствие. Поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието му не представлява престъпление по чл. 325 от НК, а съдът го квалифицира като проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Деянието е консумирано виновно от лицето посочено в акта като нарушител и е налице  умисъл при осъществяването му от дееца.

 При индивидуализиране на наказанието, съдът отчете участието на нарушителя в инцидента, степента на обществена опасност на деянието и извършителя му.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът обремененото съдебно минало, характеризиращо негативно нарушителя. Въпреки младата му възраст, видно от справката за съдимост, същият е извършил седем престъпления в това число и тежки умишлени престъпления от общ характер, като са му налагани наказания и Лишаване от свобода, ефективно, но въпреки изтърпяването на тези му наказания очевидно, е че индивидуалната превенция не е постигната. За пълнота на изложението следва да се отбележи, че едно от престъпленията за които е осъждан е хулиганство с изключителен цинизъм по чл. 325, ал.2 НК. Т.е. нарушението на обществения ред не е инцидентна проява от страна на нарушителя. Като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът отчете и наличието на малки деца, в чието присъствие е извършена хулиганската проява. Съдът отчете и времето в което е извършено деянието – около *** часа в почивен ден /събота/, когато парковете улиците са особено оживени. Видно от показанията на св. И. П. /факт. съжителница на нарушителя/, е че в парка освен двете жени които се оплакват, нарушителя и приятелката му е имало и др. хора – човек в инвалидна количка, момчета с велосипеди и др.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства съдът отечете частичните съжаления на нарушителя. Следва да се изтъкне, че възрастта на подсъдимия не е основание за проява на прекомерно снизхождение. В свидетелството му за съдимост са отразени редица влезли в сила присъди. Тези данни не дават основание за извод, че се касае до някаква изолирана проява, характерна за младежката възраст. Очевидно налаганите му наказания не са оказали нужния превъзпитателен и възпиращ ефект. При проявената престъпна упоритост на незачитане на установения правов ред, едно по-ниско наказание от наложеното от РРС, би било проява на неоправдан либерализъм. В този смисъл е и  Решение № 412 от 12.11.2008 г. на ВКС по н. д. № 314/2008 г., II н. о., НК.

Ето защо, съдът наложи на нарушителя наказание “Задържане в структурно звено на Министерството на вътрешните работи”  за срок от 13 денонощия.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                           /А. Х./