Мотиви към Решение № 310/28.05.2012г.,  постановено по АНД № 399/2012г. по описа на Районен съд - Разград

 

Производството е по реда на чл. 375 НПК.

Разградска районна прокуратура е направила предложение на основание чл.78а от НК, да освободи от наказателна отговорност А.Х.А., ЕГН ********** *** за това, че на 05.05.2012 г. в гр. Цар Калоян, си е служил с контролни знаци – табели с ДКН *****, издадени за друго моторно превозно средство – престъпление по чл. 345, пр. 1 от НК. ЕИСПП № ПР.БПА21200152БЛЕ

 

РРП при редовност в призоваването не изпраща представител.

Обвиняемият се явява, признава се за виновен, изразява съжаления и разкаяние за извършеното.

 

РРС прие от фактическа и правна страна следното:

Свидетелите Б. И. Б. и Д. А. В., служители на ОД на МВР-гр. Разград били назначени в наряд за времето от 08,30 часа на 05.05.2012 г. до 20,30 часа на 05.05.2012 г.

Към 12,20 часа свидетелите Б. и В. се движели със служебна кола по ул.”Дружба” в гр.Цар Калоян, като упражнявали контролна дейност спрямо водачите на МПС. Докато се движели, същите видели срещу тях да се движи л.а. „ВАЗ 2105”, червен на цвят /Лада/ с рег. № *****. Св. Б. и св. В. спрели автомобила за проверка на ул. ”Абритус” в гр. Цар Калоян. Установили, че водачът на автомобила бил обв. А. ***. Св. Б. му поискал свидетелство за регистрация на автомобила. Обв. А. казал, че няма такова свидетелство, като обяснил, че е закупил автомобила за скраб преди време, без табели и никога не го е регистрирал в КАТ. Обв. А. обяснил, че табелите, които е сложил на автомобила – ДКН ***** били от собствения му друг автомобил, също ВАЗ – обаче 2101 /Жигула/. Двете табели били здраво и стабилно закрепени в предната и задната част на автомобила, легнали в пластмасовите рамки, предназначени за тази цел. Табелите били видимо истински, не били преправени. Обв. А. не представил никакви документи за автомобила. Св. Б. му съставил АУАН по чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, за това, че автомобилът на обв. А. не бил регистриран по надлежен ред.

Видно от приложеното по делото писмо от сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР-Разград след извършена проверка в „АИС-КАТ-Регистрация” при ОД на МВР-Разград е установено, че с регистрационен номер РР ****** е регистриран л. а. „ВАЗ 2101”, цвят слонова кост.

С постановление за привличане на обвиняем на 10.05.2012 г. А. *** е привлечен в това качество за извършено престъпление по чл. 345, пр. 1 от НК.             

Обвинението от фактическа и правна страна се подкрепя от показанията на свидетелите Б. И. Б., Д.А. В., Н. С. Н., справка за съдимост, характеристика и други писмени документи.

 Обв. А. се признава за виновен, дава обяснения по случая, заявява, че съжалява за стореното.

С оглед така събраните доказателства в хода на разследването, с деянието си при пряк умисъл обвиняемият А.Х.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл. 345, пр. 1 от НК като на 05.05.2012 г. в гр. Цар Калоян си е служил /обозначил с тях и управлявал л. а. ”ВАЗ 2105”/ с контролни знаци – регистрационни табели с ДКН *****, издадени за друго моторно превозно средство, а именно - л.а. ”ВАЗ 2101” – престъпление по чл. 345, пр. 1 от НК.

От обективна страна така установената фактология по делото сочи престъпно служене с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство. Изпълнителното деяние е във формата на действие - служене. Под служене следва да се разбира използването на контролните знаци за създаване на различна идентификация на моторното превозно средство. От обективна страна тези знаци са издадени за друго МПС- л. а. „ВАЗ 2101”, цвят слонова кост.  

От субективна страна деянието е извършено виновно при форма на вината пряк умисъл, тъй като деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е целял тяхното настъпване. Обвиняемият е действал с представи за факта на служенето с контролните знаци и за обстоятелството, че те са издадени за друго МПС.

Обвиняемият А.Х.А. е български гражданин, със средно образование, работи като събирач на стъкло в „Тракия Глас”ООД-гр. Търговище, женен, неосъждан, ЕГН **********.

Описаната фактическа обстановка и правна квалификация е безспорно установена от събрания доказателствен материал.

С оглед на изложеното, съдът прие, че обвиняемият е осъществил състава на престъплението по чл. 345, ал. 1 НК, освободи го от наказателна отговорност и на осн. чл. 78а НК, му наложи административно наказание "глоба", в размер на 1000 лв. Съдът приложи този институт, предвид, че за горното умишлено престъпление е предвидено наказание до една година "лишаване от свобода" или глоба от 100 до 300 лева. Подсъдимият не е осъждан и не е освобождаван досега от административна отговорност по реда на чл. 78а НК. Няма имуществените щети от престъплението.

Съдът намери, че по делото липсват отегчаващи отговорността обстоятелства, поради и което наложи процесното наказание в абсолютния законов минимум.

На основание чл. 150, ал.1 ПАРОАВАС, вещественото доказателство – регистрационната табела, съдът постанови да бъде унищожено.

По горните съображения, съдът постанови решението си.

  

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                  /А. Христов/